• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

Hírek 2020.04.01 Forrás: Weborvos
Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

Az SM betegek és a hozzátartozók számos kérdésben várnak válaszokat, ezért szervezték meg az új szolgáltatást.

A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

Mintegy 8 ezren élnek az agy és az idegrendszer károsodását okozó, gyógyíthatatlan sclerosis multiplex (SM) betegséggel idehaza, a betegeknek és családjaiknak indított közvetlen információs telefonvonalat a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány.

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, az immunrendszer túlműködése következtében károsodhat az agy és a gerincvelő. A koronavírus-járvány miatt a neurológiákon sok betegnek a kontrollvizsgálata és a kezelések egy része is későbbre tolódik, ráadásul a nemzetközi szakmai ajánlások az immunrendszerre kifejtett hatások miatt némely SM terápia halasztását javasolják. Az SM betegek és a hozzátartozók számos kérdésben várnak válaszokat és segítséget, ezért szerveztük meg az új szolgáltatást – indokolja a telefonvonal elindítását Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke.

A szolgáltatás szakmai hátterét az SM betegeket országszerte kezelő neurológus szakorvosokat összefogó tudományos testület, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) adja. A szakmai szervezet képviseletében dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docense szervezte meg a szakorvosokból és pszichológusokból álló szakértői csapatot.

Az alapítvány (0630) 303-64-66 számon elérhető segélyvonala minden munkanapon 10 és 17 óra között áll a hívók rendelkezésére. Ezen belül pszichológus 12 és 13 óra között, neurológus szakorvos 13 és 14 óra között érhető el. A további időszakokban rehabilitációs szakember fogadja a hívásokat és igyekszik segíteni az SM betegeknek.

Szántai Anita elmonta: kapcsolatban vannak ortopéd szakorvossal, kézsebésszel, reumatológussal (az SM gyakran okoz mozgásszervi panaszokat és torzulásokat, mozgáskorlátozottságot), bőrgyógyásszal, szociális munkással is, így igyekeznek személyre szabott válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

A szolgáltatás viszont nem helyettesít személyes orvosi konzultációt. A segítő szakemberek telefonon legjobb tudásuk szerint, a legfrissebb nemzetközi útmutatások alapján válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, de a telefonbeszélgetésre semmilyen diagnosztikus vagy terápiás döntés nem alapozható. A terápián, gyógyszereinek adagolásán vagy ütemezésén senkinek sem szabad önhatalmúlag módosítania, kizárólag a saját kezelőorvosával való konzultációt követően.

A beszélgetés során az orvosokat köti az orvosi titoktartás, a hívók anonimak maradhatnak, a hívásokat nem rögzítik. A későbbiekben a visszatérő kérdésekből és válaszokból szerkesztett összefoglalót is közzétesznek az alapítvány oldalán és a betegszervezet közösségi csatornáján.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink