• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévők

Hírek Frissítve 2020.02.26 Forrás: MTI
Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévők

A kocsikat naponta többször fertőtlenítik, tisztítják a kilincseket és fogantyúkat, folyamatosan takarítják a mellékhelyiségeket a MÁV-nál.

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban - mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten. Szlávik János közölte, mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják.

A holland felségjelzésű, korábban Kambodzsa partjainál kikötő szállodahajóról hazatért három magyar ezen a héten pénteken, illetve szombaton hagyhatja el a kórházat. Az olaszországi kirándulásról hazaérkezett 11 lány, két kísérőjük és a két buszsofőr még 11 napig lesz karanténban. A főorvos elmondta, a kamionsofőr, aki korábban azon az olasz területen járt, amelyet később lezártak, nincs karanténban, "orvosi kezelés alatt áll".

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, azt a helyzetet is tudják kezelni, ha esetleg megugrana azok száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel; több embert is el tudnak helyezni az erre kijelölt helyeken. Kitért arra, hogy meg kell különböztetni a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket. Minden egyes esetet külön vizsgálnak - emelte ki -, gyanúsnak azt tekintik, akinek a láza 38 fok feletti, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a vírus közösségi terjedése adott volt, illetve olyan súlyos tüneteket mutat, ami már kórházi kezelést igényel.

Jelenleg Kínára érvényes az, hogy országos járvánnyá minősítették az új koronavírus terjedését, helyi és alacsony szintű terjedésű Szingapúrban, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban - ismertette. A betegséggel kapcsolatos járványügyi eljárásrendet aktualizálták, a háziorvosok megkapták a megfelelő tájékoztatást, és hozzájuk is eljuttatták az aktualizált dokumentumot.

A tisztifőorvos megismételte, egészséges embernél a szájmaszk viselése felesleges, mert nem véd a vírustól. Elmondta továbbá, hogy aki járványos területen járt és betegnek érzi magát, inkább hívja fel háziorvosát, és lehetőség szerint ne menjen el a rendelőbe.

Szlávik János beszámolt arról is: eddig összesen néhány tucat ember kereste fel a Dél-pesti Centrumkórházat, mert magukon a betegség jeleit észlelték. Minden esetet megvizsgálnak, de eddig senkit nem kellett kórházban tartani - mondta.

A MÁV felkészült a fertőzés terjedésének megelőzésére

Ezt közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerda este az MTI-vel. A MÁV állandó kapcsolatban van a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon. A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen - általános gyakorlata szerint - naponta többször fertőtlenít, tisztíttatja a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatja a mellékhelyiségeket.

A tájékoztatás szerint "hatóság által kötelezően előírt intézkedés jelenleg nincs érvényben, az alapvető higiéniai előírások betartásán túl így nincs szükség beavatkozásra". Folyamatosan figyelemmel kísérik az események alakulását, megteszik az indokolt előkészületeket, és felkészítik a munkavállalóikat.

A jegyvizsgálóknak jelenleg is rendelkezésére áll kéztisztító- és fertőtlenítőszer. A nemzetközi forgalomban résztvevőket ezen felül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzését is előkészítik. Hozzátették: a vasúttársaságnak egészségügyi ellenőrzési hatásköre nincs a határállomásokon, az ilyen jellegű feladatokat az egészségügyi és határrendészeti hatóságok látják el, a MÁV ehhez minden segítséget megad.

Legolvasottabb cikkeink