• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jön a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton

Hírek 2018.09.17 Forrás: Weborvos
Jön a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton

Együtt festenek mentálisan betegek és egészségesek az előítéletek leküzdése ellen.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre nyolc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén szeptember 28-29-én rendeznek meg kilencedik alkalommal. Az eseményen nemcsak pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, hanem mentálisan egészségesek is részt vehetnek. Az elkészült képekből december elején kiállítás nyílik Budapesten, a tárlat később több vidéki nagyvárosban is bemutatkozik. Az idei rendezvény témája: Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk. A program fővédnöke Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége és a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben nemcsak a saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében 1991-ben hozta létre a Moravcsik Alapítványt. Az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik különleges formája a PsychArt24 Művészeti Maraton, amelyen egészségesek és pszichiátriai betegséggel élők együtt alkotnak. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését, és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberek irányába.

 „A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegségük fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni. A pszichiátriai betegséggel küzdők alkotásai az art brut művészeti irányzathoz tartoznak. Az art brut nyers, őszinte, csiszolatlan művészetet takar” - mondta Dr. Simon Lajos, egyetemi docens, pszichiáter, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 2018. szeptember 28-án 12 órakor kezdődő és 29-én 12 órakor befejeződő PsychArt24 Művészeti Maratonon - amelyet a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ aulájában tartanak (Budapest, IX. ker. Tűzoltó u. 37-43.) -, bárki részt vehet. A szervezők minden alapanyagot és eszközt biztosítanak az alkotó munkához.

„Az első rendezvényünkön 130 alkotó volt jelen, tavaly már 390 fölött volt a résztvevők száma, akik 480 alkotást hoztak létre a maraton 24 órája alatt. Nagy öröm, hogy az elmúlt években több professzionális művész, illetve közismert személy segítette céljainkat személyes közreműködésével. A művészeti maratont követően egy szakmai zsűri válogatja ki azokat a képeket, amelyeket december elejétől lehet megtekinteni a Budapest Art Brut Galériában. A kiállítás jelentősége, hogy egy térben lesznek láthatóak a professzionális és outsider művészek alkotásai, köztük a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művei. Ezzel biztosítva számukra a kulturális esélyegyenlőséget a kortárs művészet területén” – fogalmazott Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója.

Legolvasottabb cikkeink