• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jótékonysági motorosfutam a férfiak egészségéért

Hírek 2018.09.18 Forrás: Weborvos
Jótékonysági motorosfutam a férfiak egészségéért

Budapesten is több százan motoroznak a férfiegészség érdekében a szeptember 30-i világrendezvényen.

A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása, a The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) – www.gentlemansride.com. A szeptember 30-án 95 ország 650 városában, egy időben több mint 120 ezer elegánsan öltözött motoros részvételével lezajló rendezvény idei célja, hogy 6 millió dollárnyi egyéni és szponzori adományt gyűjtsön össze a novemberi „bajszos” kampányból is ismert Movember Foundationnek. A rendkívül sikeres tavalyi futam után az idei budapesti motorozásra már több százan regisztráltak, a hazai felajánlások összege pedig már most meghaladja a 10.000 dollárt. Az alapítvány az adományt a prosztatarák kutatására és a prevenciós szűrések népszerűsítésére, valamint a férfiaknak szóló mentálhigiénés programokra fordítja  - adták hírül a szervezők.

„A rendkívül sikeres tavalyi rendezvény után, amellyel egyébként egy magyar férfi életét biztosan megmentettük, arra számítunk, hogy az idei futamon már több mint 500-an motoroznak a DGR céljaiért. Szponzorainknak – az Affidea Magyarországnak és az UniCredit Banknak – köszönhetően a Movembert támogató felajánlások összege már két héttel az esemény előtt meghaladja a teljes tavalyit” – foglalta össze Regős Dániel, a hazai DGR-futam fő szervezője. 

Regős Dániel hozzátette: a Bálna Budapest parkolójából induló futamra meghívták Arnold Schwarzeneggert is. A szervezők és az önkéntesek is bíznak abban, hogy amennyiben ideje engedi, a Budapesten forgató Terminátor is két kerékre pattan szeptember 30-án.

A magyar DGR-futam Facebook-oldala itt érhető el. Az oldal támogatja baráti társaságok, teamek indulását, sőt közös adománygyűjtését is. A RENDEZVÉNYEN VALÓ RÉSZVÉTEL CSAK A KÖZPONTI HONLAPON TÖRTÉNT SIKERES REGISZTRÁCIÓ UTÁN LEHETSÉGES

A prosztatarákról

Évente 4000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet – ez a prosztatarák riasztó statisztikája Magyarországon. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 40 év feletti férfinak javasolt még akkor is, ha panaszmentesek, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele.

A prosztatarák leginkább időskorban, elsősorban a 60–75 éves korosztályban fordul elő, de ötvenéves kor felett már a férfiak 40%-ánál kimutatható a jelenléte.

Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek szinte 80%-a későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, ezzel szemben Nyugat-Európában és az USA-ban 80%-uk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

Itthon 40 éves kor felett ajánlott az éves prosztataszűrés, 50 év felett, kiegészítésként, javasolt az úgynevezett PSA-szűrés is, 60 éves kor után pedig félévente tanácsos felkeresni az urológus szakorvost.

Legolvasottabb cikkeink