• Ónodi-Szűcs
    • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

      Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

    • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

      Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • EBP
    • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

      EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

    • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

      Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

    • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

      Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

  • EESZT
    • EESZT: Féltérden volt, de működik

      EESZT: Féltérden volt, de működik

    • Nagykorúsítani kellene a betegeket

      Nagykorúsítani kellene a betegeket

    • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

      Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nébih

Hírek 2017.07.14 14:44 Forrás: MTI
Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nébih

A hatóság 18 natúr termékből 7-nél határ feletti etil-alkoholt talált, tejsavbaktériumból viszont kevesebb volt az előírtnál némelyikben.

Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vizsgálatok során komolyabb problémát nem találtak - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel. A Nébih közleménye szerint az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek.

A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.

Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az "alkoholos italok" közé, de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az élő tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az előírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél - közölték.

A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti - olvasható a közleményben. Részletes termékteszt a Nébih honlapján

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink