• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kényszerkezelés és veszélyhelyzet - hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.06 Forrás: MTI
Kényszerkezelés és veszélyhelyzet - hírek a nagyvilágból

Olaszországban kényszerkezelést vezethetnek be a karantént megszegőknek, Izrael újra kijárási korlátozást fontolgat.

Újra ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki Belgrádban
Az igazolt fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt hétfőtől ismét ideiglenes járványkórházként működik az egyik belgrádi sportcsarnok, egyelőre ötszáz ágyat készítenek elő az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek számára.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 15 829-ről 16 131-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap öt újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 311-re nőtt. A legtöbb halottat 24 óra alatt péntekről szombatra regisztrálták, amikor egy nap alatt 11-en veszítették életüket a Covid-19 betegség szövődményei miatt. Az aktív esetek száma jelenleg 2553, közülük 81-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Koszovóban egy nap alatt 3356-ról 3508-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kilenc halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 75-re nőtt a halottak száma. Egészségügyi illetékesekkel folytatott tárgyalást követően a kormány úgy döntött, hogy a járványgócokban, például a fővárosban, Pristinában ismét kijárási tilalmat vezet be. A kijárási tilalom 21 és másnap reggel 5 óra között van érvényben.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 6932-ről 7046-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt heten haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 341-re nőtt a halálos áldozatok száma. A koronavírus-járvány elleni küzdelem a napokban háttérbe szorult, mindenki a július 13-15-i előrehozott választásokra készül. Az ellenzék bírálta is az egészségügyi minisztert, mert a véleményük szerint ahelyett, hogy az aktív fertőzöttek rendkívül magas számával és a helyzet kezelésével foglalkozna, inkább a pártjának kampányol.

Montenegróban hétfőre 720-ról 781-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 14 maradt. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a napokban tovább növekedhet a fertőzöttek száma, mert július elsejétől az Adria-parti állam megnyitotta határait az Európai Unióból érkezők előtt, és azóta több mint 350 ezren léptek be az országba.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 5239-ről 5380-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségbe eddig 191-en haltak bele.

Olaszországban kényszerkezelést vezethetnek be a karantént megszegő fertőzöttek számára
Kényszerkezelést vezethetnek be a vesztegzár intézkedéseket megszegő aktív olaszországi koronavírus-fertőzöttekkel szemben - jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter vasárnap, miután kiderült, hogy az előbbiek mozgása miatt a járványgörbe ismét megemelkedett.

Roberto Speranza közölte, az utóbbi napok járványadatai szerint a "vírus továbbra is terjed". Az egészségügyi tárca vezetője a La Repubblica című napilapnak hangsúlyozta, a hatóságok azon dolgoznak, hogy ne tetőzzön a fertőzés úgy, mint márciusban, ehhez azonban az óvintézkedések további betartása szükséges.

Jelenleg valamivel kevesebb mint 15 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon, akiknek legalább két hetes házi karanténban kell tartózkodniuk. Az ezt megszegő betegek háromtól tizennyolc hónapig terjedő börtönbüntetést, valamint akár ötezer eurós bírságot kockáztatnak. Ugyanez vonatkozik az Európai Unión kívülről beutazókra is.

A miniszter bejelentette, hogy a karantént vagy a kórházi kezelést elutasítókkal szemben kényszerintézkedéseket vezetnek be. Kiemelte, hogy az utóbbi öt hónapban az olasz egészségügy több finanszírozást kapott mint az utolsó három évben egyszerre. A hatalmas erőfeszítést nem dobhatjuk kútba kevesek felelőtlen magatartása miatt - hangoztatta Roberto Speranza.

A június 3-tól megnyitott tartományi és külső határok növekvő utazási kedvet hoztak, ezért a diagnosztizált fertőzöttek száma az utolsó hat napban folyamatosan emelkedett: június 29-én 126, szombaton már 235 új esetet szűrtek. Egész Olaszországban megszaporodtak a kisebb gócpontok. Lazult a lakosság figyelme is: kétharmaddal esett vissza a szájmaszk vásárlása és ennek viselete is.

Szigorítást készül bevezetni hétfőtől az északkeleti Veneto tartomány is, ahol egy 64 éves vállalkozó kritikus állapotba került egy szerbiai munkalátogatás után. Az olasz férfi tünetei ellenére nem vonult karanténba, elutasította a kórházi kezelést, munkatalálkozókat szervezett. Fia a sajtón keresztül kért bocsánatot apja magatartásáért.

Rómában az utóbbi két nap alatt háromszorosára nőtt a szűrt fertőzöttek száma. Az új eseteket többségében a Bangladesből beutazott személyek között, valamint a FAO római székházába Szomáliából visszatért dolgozók között diagnosztizálták.

A német kormány ellenzi a maszkviselési szabályok lazítását
Ellenzi a szövetségi kormány Németországban azt a több tartományi kormány által mérlegelt intézkedést, hogy a kiskereskedelmi ágazat helyzetének javítására vonják vissza a vásárlókat a boltokban a koronavírus-járvány miatt maszkviselésre kötelező szabályt.

Angela Merkel szerint a maszkviselés a járvány elleni védekezés "fontos, és továbbra is nélkülözhetetlen eleme" minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan megtartani az egymás közötti legalább másfél méteres távolságot - ismertette a kancellár álláspontját Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői berlini tájékoztatóján. A kancellár szerint a szájat és az orrot takaró maszk viselése az ilyen helyzetekben elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy továbbra is alacsony maradjon az új típusú koronavírussal (Sars-Cov-2) fertőzöttek száma - tette hozzá.

Ugyanerre az álláspontra helyezkedtek a szövetségi kormányt alkotó pártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - vezetői is, egységes frontot alkotva a tartományi kormányok szintjén kibontakozott törekvéssel szemben.

A szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Jens Spahn hétfőn meggyőzte tartományi kollégáit, hogy tartsanak ki a maszkviselés, a társas távolságtartás és a fokozott higiénia hármasságára épülő védekezési startégia mellett - jelentették hírportálok. A beszámolók szerint a 16 tartományi kormány egészségügyi minisztere és a szövetségi kormány szakminisztere közös telefonkonferenciáján megállapodtak, hogy nem változtatnak a maszkviselési szabályokon. A lazítás azt a téves üzenetet közvetítené, hogy elmúlt a veszély, a járvány véget ért - indokolták a döntést közös határozatukban.

Az ügy vasárnap került a német politika napirendjére, a Welt am Sonntag című lap egy összeállításával, amelyben Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Alsó-Szászország tartomány - egyaránt CDU-s - gazdasági minisztere kilátásba helyezte az üzletekre, áruházakra vonatkozó maszkviselési kötelezettség megszüntetését.

Az egyelőre nem bizonyított, hogy a maszkviselési kötelezettség visszaveti a kiskereskedelmi forgalmat, két felmérés - a kölni kereskedelmi kutatóintézet (IFH) és a lipcsei kereskedelmi főiskola (HHL) kutatása - viszont azt jelzi, hogy jelentősen javítaná a vásárlási kedvet, ha nem kellene maszkot viselni az üzletekben.

Németországban továbbra is visszaszorulóban van a Sars-Cov-2 úgynevezett reprodukciós rátája, 0,96 a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői kimutatása szerint. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan 96 embernek adja tovább a vírust. A közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 126-ban egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi hét napon, további 236 járásban pedig öt alatt volt a 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttek száma.

Vasárnapról hétfőre valamennyi járást és várost együttvéve 219 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 196 551 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9012 regisztrált fertőzött halt meg, ez néggyel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülők becsült száma 181 700. Így az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5800 körül van a 83,1 milliós országban.

 

Oroszországban jelentős számban nőtt az igazolt fertőzések száma
Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6611-gyel 687 862-re emelkedett a hétfőn közölt országos összesítés szerint. Ez 1 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 28,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 2897-tel 223 237-re nőtt. A halálozások száma 135-tel 10 296-ra, a gyógyultaké pedig 3579-cel 454 329-ra emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 685-tel 225 545-ra, a halottaké 22-vel 3975-re, a gyógyultaké pedig 632-vel 157 652-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 21,3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 277 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább csökkent a napi fertőzésszám Belgiumban
Tovább csökkent a napi fertőzésszám Belgiumban, amíg ugyanis egy hete még átlagosan 92,6 új esetet regisztráltak naponta, addig szerdán átlagban napi 83,7, a vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt hét napban pedig átlagosan 82,7 ember esetében mutatták ki az új típusú koronavírus kórokozóját. Hollandiában szintén csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Luxemburgban alacsonyabb a napi fertőzésszám, azonban még mindig jelentősen magasabb, mint az előző hetekben.

A belga közegészségügyi szolgálat vasárnapi jelentése szerint a napi regisztrált fertőzésszám az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest 11 százalékkal csökkent. A járvány március elejére datált megjelenése óta a megerősített esetek száma 61 909-ra emelkedett az országban, szerda óta 400-zal. 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 10,7 fertőzött jut.

A betegségben elhunytak száma 9771. Flandriában, az ország északi tartományában 4899-en, a déli országrészben, Vallóniában 3388-an, a brüsszeli régióban 1484-en vesztették életüket a járvány következtében. A hét folyamán átlagosan naponta hat ember halt meg a vírus okozta szövődményekben - közölték.

A múlt hétvégén jelentett 281-hez képest szerdán 222, a vasárnapi adatok szerint 168 embert ápolnak kórházakban, közülük 32-en részesülnek intenzív ellátásban, öttel kevesebben, mint a hét közepén. Ez az adat egy hete 41 volt.

A belga sajtó arról számolt be, hogy Maggie De Block egészségügyi miniszter ajánlása alapján vasárnap reggeltől a Spanyolország észak-keleti felében található Katalóniából érkező minden légiutasnál testhőmérsékletet mérnek. A miniszter koronavírus-teszt elvégezését is ajánlotta a repülőtereken azt követően, hogy a spanyolországi régió illetékes hatóságai szombaton 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését rendelték el, miután a nyaralási szezon kezdetével számottevően több lett a fertőzött. De Block kötelező házikarantént nem rendelt el, azonban azt ajánlotta, hogy a Katalóniából hazatérő utasok lehetőleg két hétig maradjanak otthon. A belga miniszter arra kérte a régióból autóval érkezőket, hogy mihamarabb lépjenek kapcsolatba háziorvosukkal.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium több mint egy hónapja nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Amíg a múlt hét közepén hat, szerdán 43 ember esetében, addig vasárnapra 29 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 4476-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Szerda óta 177 ember fertőződött meg. Kórházban szerdához képest hattal többet, jelenleg 22 embert ápolnak. Közülük hárman részesülnek intenzív ellátásban.

Hollandia június 30-án, kedden tett közzé utoljára adatokat a járványfertőzéssel összefüggésben. A Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint 50 548 fertőzöttet jegyeztek fel a járvány helyi megjelenése óta. Amíg egy hete még 80 körüli esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye, addig kedden 57 embernél mutatták ki a kórokozót. Kedd óta 275 ember fertőződött meg az országban, ami mintegy napi 55 új esetet jelent.

A járvány következtében elhunytak száma napi 2-4 között mozog. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6132-en, kedd óta 19-en haltak meg a betegségben.

Netanjahu: veszélyhelyzet van Izraelben
Veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus-járvány erőteljes terjedése miatt - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának ülésén a katonai rádió jelentése szerint.

"Vészhelyzet van, megduplázódik a súlyos betegek száma"- hangsúlyozta a kormányfő a kabinet szokásos vasárnapi ülésén. Az előző napokban folyamatosan ezer körül járt a diagnosztizált új vírushordozók napi száma, szombaton pedig az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 803 új fertőzöttet találtak a tesztelések nyomán. A súlyos állapotban lévő betegek száma az egy héttel korábbinak a duplája.

Az ultraortodox Bné Brakban a hétszáz diákot oktató Beit Matitjahu jesiva, vagyis vallásos iskola 210 növendéke kapta el a fertőzést, köztük a jesivát vezető rabbi is. A vírushordozókat kiemelik környezetükből, és "koronaszállodákban" helyezik el, mivel szinte lehetetlen betartani a házi-karantént ebben a különösen zsúfolt városban, ahol minden 2-3 szobás lakásban sokgyerekes nagycsaládok élnek.

"Azonnali és drámai lépések nélkül, ha ezen a héten nem sikerül megfékezni a járványt, tíz napon vagy két héten belül ismét teljes kijárási korlátozásra kényszerül a kormány, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának drasztikus emelkedése miatt ne omoljon össze az egészségügy" - hangsúlyozta az izraeli nemzetbiztonsági tanács szakértőbizottságának elnöke, Eli Vaxman professzor a kormány ülésén.

A bizottság azt is javasolta, hogy a válsághelyzet kezelését vegye át a hadsereg polgári védelmi parancsnoksága, amely rendelkezik a döntések végrehajtásához szükséges emberekkel és szervezeti háttérrel.

A kormány a járvány terjedésének megakadályozása érdekében azt a javaslatot vitatta meg vasárnap, hogy 50-ben korlátozzák-e a vendéglőkben egyszerre leültethető emberek számát. Aszaf Zamir turisztikai miniszter azt mondta a megbeszélésen, hogy ez a lépés pusztító láncreakciót eredményezhet.

"Az éttermek nagy részét bezárják és nem nyitják meg újra. Hatalmas iparágról beszélünk, amely több százezer emberből áll" - figyelmeztetett az új szigorítást bírálva.

Jiszrael Kac pénzügyminiszter is ellenezte a vendéglátóhelyek további korlátozásait, szerinte is más megoldásokat kell találni. A vasárnapi értekezleten nem hoztak döntést, s hétfőre újra összehívták a minisztereket egy újabb ülésre.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozó magas rangú miniszterek úgy vélik, hogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek újra bezárni az éttermeket, és újabb szigorú korlátozásokról fognak határozni.

Az egymillió lakosra jutó új megbetegedések száma a rádió szerint az amerikaihoz hasonlít, és a járvány terjedése nyomán Ciprus úgy döntött, hogy Izrael besorolását C-kategóriára csökkenti, vagyis jobban fogja korlátozni az izraeliek beutazását.

Izraelben jelenleg 11 189 fertőzött van, ami már meghaladja a járvány első hullámának csúcsát. Közülük 335-en szorulnak kórházi kezelésre, 86-an vannak súlyos állapotban, 29-en pedig lélegeztetőgépen. Az utóbbi héten a súlyos betegek száma fokozatosan, napról-napra nőtt.

A járvány kitörése óta eddig összesen 29 ezer 366 megbetegedést észleltek Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 330 fő volt.

 

Legolvasottabb cikkeink