• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Kiképzik a tanárokat az újraélesztés tanítására

Hírek 2017.04.04 14:12 Forrás: Weborvos
Kiképzik a tanárokat az újraélesztés tanítására

Ha az iskola tantervbe építi az újraélesztést, akkor az egyetem kiképez egy tanárt annak professzionális oktatására - vállalták.

Szakszerűen végzett újraélesztéssel a sokszorosára növelhető a túlélés esélye, kulcskérdés tehát, hogy minél több fiatal elsajátítsa ezt a tudást. Azért, hogy ez a cél megvalósulhasson, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden olyan középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, ahol hivatalosan is beépítik a képzést a tanrendbe. Mindezt a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvos Kongresszuson (SIASTOK) jelentette be Dr. Gál János klinikaigazgató - tudósított az egyetem weboldala.

Hirtelen szívhalál esetén az első 5 perc kritikusnak számít, minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti a túlélési esélyt, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést – mondja Dr. Gál János hangsúlyozva, hogy szó szerint életbevágó, hogy minél több diák elsajátítsa ezt a tudást. Az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája már 2014-ben nyitni kezdett a középiskolák felé, akkor 200 tanuló sajátította el az újraélesztést a SIASTOK-on, és egy speciális együttműködés keretében a klinika az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának valamennyi 9. osztályos diákjának biztosítja ezt a képzést.

Dr. Gál János elmondta, ugyan egy 2012-es kormányrendelet szerint a 9-12. évfolyamos diákokat jelenleg is meg kell tanítani az újraélesztésre, a gyakorlatban azonban egyelőre csak az iskolák elenyésző része tudja ezt megvalósítani. Azért, hogy a tendencia megváltozhasson, a klinikaigazgató felajánlotta, hogy az Apáczai Program keretében az egyetem szimulációs központjában minden olyan középiskola projektfelelősének megtanítják a professzionális újraélesztés-oktatást, ahol vállalják, hogy a tanrend részeként átadják ezt a tudást a fiataloknak. Jelentkezni a konyves.melinda@semmelweis-univ.hu címen lehet - írta az egyetem.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink