• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Komplex diabétesz program indul gyógyszertárakban

Hírek 2018.07.20 Forrás: Weborvos
Komplex diabétesz program indul gyógyszertárakban

Céljuknak tekintik a gyógyszerészek továbbképzését, a betegségértés gyógyszertári szintű támogatásának magasabb szintre emelését is

Világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, számuk 2040-re előreláthatóan el fogja érni a 642 milliót. Hazánkban több mint hétszázezer ismert diabéteszes él, és közel félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A betegek számának folyamatos emelkedése egyrészt jelentős terhet jelent a magyar egészségügyi alapellátás számára. Másrészt a megelőzés és az egészségtudat erősítése is állandó szemléletformálást igényel: nélkülözhetetlen, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek és folyamatosan ellenőrzés alatt tartsák ezt a szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget.

Ebből adódóan kötött stratégiai együttműködési megállapodást és indít közösen komplex cukorbetegséggel kapcsolatos szemléletformáló programot a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a 77 Elektronika Kft. és az Alma Gyógyszertárak hálózatát létrehozó és működtető Patika Management Kft. A partnerek az Alma Gyógyszertárak Diabétesz Edukációs Programot országszerte 200 patikában valósítják meg és a betegek ismereteinek mélyítése mellett kiemelt céljuknak tekintik a gyógyszerészek továbbképzését, a betegségértés gyógyszertári szintű támogatásának magasabb szintre emelését is. A program eredményeként megvalósulhat a szakellátás és a gyógyszertárak közötti szorosabb együttműködés, egyúttal bizonyos mértékig tehermentesítve az amúgy is létszámhiánnyal küzdő szakorvosi ellátást. Az együttműködésben résztvevők szerint mindez elengedhetetlen feltétel a későbbiekben megvalósuló gyógyszerészi gondozáshoz is - tudatták közleményben.

Az együttműködés értelmében a programnak helyszínt adó Alma Gyógyszertárakban az együttműködő szervezetek a cukorbetegségben érintettek, illetve hozzátartozóik részére nyomtatott és elektronikus edukációs anyagokat, szűrési kampányt, valamint a gyógyszerészek és szakasszisztensek számára akkreditált továbbképzést biztosítanak. A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság többek között a program diabetológiai és gyógyszerészeti szakmai irányítását és felügyeletét végzik, lektorálják az edukációs tartalmakat, valamint segítik a gyógyszerészek számára szervezett akkreditált továbbképzés előadásainak összeállítását, továbbá előadókat biztosítanak. A 77 Elektronika Kft., mint az egyetlen magyar fejlesztésű vércukormérő készülék gyártója, kedvezményes feltételekkel biztosítja a programban résztvevők számára világszínvonalú Dcont® termékeit, és térítésmentes eszközökkel segíti a patikákban tervezett szűrőkampány lebonyolítását - írták.

Legolvasottabb cikkeink