• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.04.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Még a legszigorúbb szabályok betartása mellett is 240 ezerre emelkedhet a Covid-19 halottjainak száma.

Egy nap alatt 563-mal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerda délutáni tájékoztatása szerint eddig 2352-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A szerdán bejelentett 563 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján szerda délelőttig az előző napi 25 150-ről 4324-gyel 29 474-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust. Nagy-Britanniában eddig csaknem 153 ezer szűrést végeztek.

A brit egészségügyi hatóságok korábban naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeztek el, de a kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia - bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere a múlt hónap végén bejelentette, hogy az ő koronavírustesztje is pozitív lett.

A közvetlen tárgyalások jelenleg szünetelnek, a felek videokapcsolat segítségével tervezik a folytatást.

 

Egy szerb államtitkár belehalt a Covid-19 betegségbe, Horvátországban és Szlovéniában nőtt a fertőzöttek száma

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára - közölte az illetékes tárca szerdán. A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja.

Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak. Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.

Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében.

A szlovén kormány keddi késő esti ülésén döntött a védelmi törvény 37. cikkének életbe léptetéséről, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség. A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A képviselők csütörtökön szavaznak róla. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Spanyolországban százezer felett van a fertőzöttek száma

Spanyolországban százezer felett van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán. A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt 7719 új esetet jelentettek, ezzel az eddig regisztrált fertőzések 102 136-ra emelkedtek. A SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-megbetegedés következtében kedd óta 864-en hunytak el, összesen pedig 9053-an.

A kórházi ellátásra szorulók száma 2175-tel emelkedett, egészségügyi intézményben eddig 51 418 beteget kezeltek a fertőzéssel összefüggésben. Súlyos állapotuk miatt 265 embert szállítottak intenzív osztályra az elmúlt 24 órában, ilyen terápiát összesen 5872 páciensnél kellett alkalmazni.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben. Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Csehországban újra gyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Csehországban ismét közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban. A tárca honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint a Covid-19 betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a betegségből.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.

A tisztiorvosi szolgálat szerint az érintettek 83 százaléka Csehországban, 17 százaléka külföldön, elsősorban Olaszországban és Ausztriában fertőződött meg az új típusú koronavírustól. A fertőzöttek 5,5 százaléka 14 éven aluli gyermek, míg az esetek 17 százalékát a leginkább veszélyeztetettnek tartott korosztályban, a 65 éven felüliek körében diagnosztizálták. Az elhunytak többsége idős személy volt. Kórházi kezelésre jelenleg mintegy 300 személy szorul, közülük 64 ember állapota súlyosnak minősíthető - közölte a cseh egészségügyi tárca.

Gyorsuló ütemben nő a diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Szlovákiában az utóbbi időszakban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma gyorsuló ütemben emelkedik, a múlt héten átlagban napi kevesebb mint húsz, vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden pedig már 27 volt.

Ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől megemelték a naponta elvégzett vírustesztek számát, a keddi adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 877 tesztet végeztek el, ami több mint a duplája a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 9077 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 8697 bizonyult negatívnak.

Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, de a legtöbben Pozsonyban vannak, átlagéletkoruk 30 év körül mozog, a legfiatalabb 2 éves a legidősebb egy 87 éves nő volt. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata, eddig 3 személy felgyógyulását erősítették meg.

Németországban továbbra is viszonylag lassú a terjedés, Luxemburgban egyre több a fertőzött

Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szerda délelőtt 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel - 7,3 százalékkal - több az egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek. A Covid-19 betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. Járványügyi szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy az idősebb korosztályokban is felütötte a fejét a vírus, míg a járvány első szakaszában főleg fiatalokat fertőzött meg.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 47 év, szűk többségük, 52 százalékuk férfi. A fertőzés leggyakoribb tünetei a köhögés és a láz. A halálos áldozatok átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt, de neki is volt más, krónikus alapbetegsége.

Intenzív osztályon több mint 1500 beteget ápolnak. A járvány előtt országszerte mintegy 28 ezer férőhely volt az intenzív osztályokon, és kórháztól függően 70 és 80 százalék között volt a foglaltsági arány. Az intenzív ágyak számát időközben 40 ezerre emelték, és átszervezéssel, műtétek halasztásával 55 százalékra csökkentették a foglaltsági arányt. A koronavírus-járvány így egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitásait, és több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595-en fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint a fertőzések száma azonban, folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban. Az egészségügyi minisztérium több száz új intenzív ápolási férőhely létesítését ígéri a hét végére, továbbá az ország összes egészségügyi dolgozója számára tesztelést tervez bevezetni. Az áldozatok száma a napokban átlépte az ezret, eddig 1039 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az országban.

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A hét elején tapasztalt lassulást Paulette Lenert egészségügyi miniszter azzal magyarázta, hogy az ország négy speciális gondozási központjában, hétvégén kevésbé kiterjedt a szűrés, mint a hét folyamán. A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírus-tesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben elhunytak száma 23.

Belgiumban 1189 új fertőzést azonosítottak, a járványban megbetegedettek száma lassan eléri a négyezret. A belga közegészségügyi szolgálat szerdai sajtótájékoztatója szerint a fertőzés terjedése lassuló tendenciát mutat, de a szakértők felhívták a figyelmet, hogy a járványellenes erőfeszítések nem lankadhatnak. "Úgy tűnik, lassul a terjedés, de túl korai lenne bármit is előre megjósolnunk. A kórházban ápoltak létszáma továbbra is nagyon magas. A védelmi intézkedések betartása létfontosságú" - hangoztatta Emmanuel André, a közegészségügyi szolgálat munkatársa.

Belgiumban az elmúlt 24 órában a járvány 123 ember halálát okozta, a halottak száma 828. Kórházban 4995 beteget ápolnak, ebből közülük 1088 intenzív ellátásban részesül. Az intenzív kórházi osztályi ágyak jelenleg több mint fele foglalt.

Franciaországban csaknem ötszázzal nőtt a halottak száma az elmúlt 24 órában

Franciaországban 24 óra alatt 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti. Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, jelentős részük otthonában lábadozik, 767 kórházban 22 800 Covid-19-beteget ápolnak, közülük 5565-en vannak intenzív osztályokon, ez 458-cal több, mint az előző nap.

Az illetékes ismételten kiemelte: a 24 órás megfigyelésre szoruló súlyos, légúti problémákkal kezelt betegek számának változása a legfontosabb adat, mert ez alapján tudják a hatóságok megítélni a két héttel ezelőtt életbe léptetett kijárási korlátozások hatékonyságát.

Franciaországban a súlyos betegek számának görbéje az elmúlt napokban meredeken haladt felfelé, a héten lehet számítani a tetőzésre. A járvány kezdetén az intenzív osztályokon mintegy 5 ezer ágy állt rendelkezésére, ezt április közepéig meg kívánja triplázni az egészségügyi minisztérium. Jelenleg már mintegy 10 ezer ágy áll rendelkezésére a súlyos betegek ellátására.

A súlyos betegek 34 százaléka 60 év alatti, közülük 68-an - néggyel többen, mint hétfőn - 30 évnél fiatalabbak.

A tájékoztatás szerint március 1. óta 9444-en gyógyultan távoztak a kórházakból, közülük 1520-an az elmúlt 24 órában.

A járványügyi igazgató megerősítette: 288-ra emelkedett azon súlyos betegek száma, akiket túlterhelt régiók kórházaiból kevésbé fertőzött területekre szállítottak át. Elzászból napközben hat beteget szállították át Németországba, s az esti órákban további 121 súlyos fertőzött érkezik német kórházakba, valamint Luxemburgba és Svájcba. Szerdán pedig Párizsból indul két mentővonat Bretagne-ba 36 beteggel.

Jérome Salomon kiemelte: továbbra is Elzász-Lotaringia és a Párizs körüli Ile-de-France régióban súlyos a helyzet, ide várják az önkéntes orvosok és ápolók jelentkezését más régiókból az egészségügyi minisztérium honlapján elérhető platformon.

Trump szerint fájdalmas két hét vár az amerikaiakra

"Nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján kedden este a Fehér Házban. "Azt szeretném, hogy minden amerikai készüljön fel az előttünk álló zord napokra. Nagyon nehéz két hetünk lesz" - fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy ezt követően "mégis csak lesz valami fény az alagút végén".

Emlékeztetett arra, hogy a járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú vírust, az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes és nagyon fertőző kórokozóról van szó. "Ez a vírus gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza" - mondta. Az elnök közölte, hogy a kormányzat nem oszt szét lélegeztetőgépeket a tagállamok között, hanem tartalékol mintegy tízezret, mert "a járvány erősödni fog".

Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja grafikákat mutatott be, amelyek a járványt modellezték. Ebből kiderült, hogy az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a ragály mintegy 100-250 ezer halálos áldozatot követel majd. Fauci elmondta: korábban azt feltételezték, hogy a járványnak mintegy másfél millió halálos áldozata is lehet, de egy sor intézkedésnek, közte a társadalmi távolságtartás bevezetésének köszönhetően ez nem lesz így.

Deborah Birx főorvos, járványtani szakértő mindezt kiegészítette: még a legszigorúbb szabályok betartása mellett is emelkedhet 240 ezerre a Covid-19 halottjainak száma. "Nincs vakcina és nincs varázsszer a vírus leküzdésére, egyszerűen a mi viselkedésünktől függnek a dolgok" - mondta. Fauci professzor hangsúlyozta, hogy noha a járvány egyelőre megállíthatatlannak látszik, nem szabad elbátortalanodni, mert a bevezetett óvintézkedések működnek, és "működni is fognak".

Legolvasottabb cikkeink