• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.27 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A román hatóságok azt remélik, hogy tetőzött a járványgörbe, nőtt az érdeklődés az oltás iránt Csehországban.

Ukrajnában már 15 megyét soroltak vörös kategóriába

Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában- közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az ide sorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye - ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is - szombattól átkerül a vörös kategóriába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint 40 beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, hogy nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévő betegek közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni - közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

    Ukrajnában szerdára 22 574-gyel 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel 65 628-ra, az aktív betegeké pedig több mint tízezerrel 358 400-ra. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 5925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 138 082-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 225 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 291 293 embert oltottak be az országban, s ez új rekordnak számít.

Izrael november közepétől fogadja a Szputnyik V-vel beoltott turistákat

Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat, amennyiben két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán.

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt heti oroszországi látogatása előtt még azt mondta, hogy Izrael decembertől fogadja az orosz oltással védetteket, de miután Szocsiban megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, két héttel közelebb hozta ezt az időpontot. Ha a közvetlenül megérkezésük után elvégzett vérvizsgálat nem talál a vírusfertőzéstől védő ellenanyagot szervezetükben, akkor a turisták maguk dönthetik el, hogy izraeli karanténban töltik el látogatásuk idejét, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan beutaztak. Emellett minden, Szputnyik V-vel beoltottnak két PCR-tesztet is el kell végeznie, ha Izraelbe utazik, egyiket a repülőgépre szállás előtt, egyet pedig a tel-avivi repülőtéren, megérkezése után.

Az Izraelben különösen fontosnak tartott gyógyszer-felügyeleti szervezetek, az amerikai FDA és az európai EMA egyelőre nem ismerték el a Szputnyik-vakcinát, ezért a beutazás lehetővé tételéhez jogszabályi változtatások szükségesek Izraelben. A beutazást szabályozó jelenlegi tervek szerint Izrael november 1-jétől engedélyezi a beoltott és a felgyógyult egyéni turisták beutazását. Emellett az új, AY4.2 vírusvariáns felfedezését követően úgy döntöttek, hogy nem léphetnek be külföldiek azon országokból, ahol ez a változat már elterjedt. A turistacsoportok mentesülnek a karantén és a szerológiai vizsgálat alól, de csak együtt utazhatnak, s naponta antigén-, illetve háromnaponta PCR-tesztet kell elvégezniük. Nem léphetnek be olyan nem izraeli állampolgárok, akik két héttel érkezésük előtt erősen fertőzött, "piros" országban tartózkodtak, vagy olyan országban, amellyel szemben szigorú utazási figyelmeztetést adtak ki.

Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma az országban, kedden 727 új vírushordozó embert azonosítottak mintegy 90 ezer teszt elvégzésével, a pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,85 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató. A súlyos esetek száma 237, közülük 137 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 73-nak adja át a vírust. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 325 267 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 10 914 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 342-en vannak közülük kórházban.

Tavaly december vége óta 6 224 851 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,94 százaléka. Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták az oltás második dózisát. Az oltási kampány nyomán eddig 3 924 163-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 42,2 százalékát jelenti. Már csak az ország egy települése számít "pirosnak", vagyis jelentősen fertőzöttnek. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a helységek többsége "piros" volt.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8063-an haltak meg Izraelben. Augusztus elseje óta közel 1600-an, noha előzőleg, júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet javasolja: engedélyezzék az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szakértői tanácsadó testülete kedden azt javasolta az ügynökségnek, hogy engedélyezze az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával - jelentette kedden az amerikai sajtó.

A szakértői bizottság egyhangúlag, 17:0 arányban, egy tartózkodás mellett javasolta a vakcina engedélyezését a kisebb gyermekek körében. Az FDA nem köteles betartani a testület ajánlását, de a legtöbb esetben megteszi. A testület néhány tagja megjegyezte, hogy túl általánosnak tartják az ajánlást, ugyanis elképzelhető, hogy azoknak a gyermekeknek, akik korábban megfertőződtek, csak egy adag szérumra lesz szükségük.

Az amerikai gyógyszeripari vállalat az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kutatási eredményeit szeptember végén, sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét pedig október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet megállapította, hogy a vakcina előnyei "egyértelműen meghaladják a kockázatokat", jelezve, hogy az FDA szakemberei kedvezőnek ítélték a kísérleti adatokat.

A Pfizer múlt heti tájékoztatóján közzétett tanulmánya kimutatta, hogy az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közötti gyermekek számára, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében.

A szabályozó hatóságok a következő napokban dönthetnek a felhasználásról, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) testülete pedig a tervek szerint november 2-án ül össze, hogy javaslatot tegyen a vakcinák felhasználására. Amennyiben pozitív ajánlás születik és Rochelle Walensky, a CDC igazgatója elfogadja azokat, megkezdődik az oltási kampány az Egyesült Államokban.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója "kulcsfontosságúnak" nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" - tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezen kívül - mint mondták - egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.

A román hatóságok azt remélik, hogy tetőzött a járványgörbe

A román hatóságok reményei szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését jelezheti, hogy kedden - az utóbbi hetek keddi napjaitól eltérően - már nem döntött rekordot az esetszám, és csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések július közepe óta növekvő mozgóátlaga.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint Romániában valószínűleg a múlt héten tetőzött a járványgörbe, de figyelmeztetett, hogy hivatalos adatok nem tükrözik a rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzöttek számát, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás pedig még mindig növekszik.

Romániában a keddi napokon rendre szintet lép az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mivel sok helyen a hétvégi munkaszüneti napokon levett teszteket a laboratóriumok csak hétfőn értékelik ki, így a vasárnapi és a hétfői jelentésekben mindig az átlagosnál kevesebb, keddenként pedig az átlagosnál több fertőzés kerül a kimutatásba.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) legfrissebb jelentésében szereplő 16 765 új eset 17 százalékkal meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de 11 százalékkal elmarad a múlt keddi csúcstól, maga a kéthetes mozgóátlag pedig az utóbbi napokban már nem emelkedett, hanem 14 ezer körül stagnál. Kedden hónapok óta először fordult elő, hogy az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzések száma (101 616) kisebb volt, mint az azt megelőző heti esetszám (103 733).

A haláleseteket illetően még nem lehet tetőzésről beszélni. Keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 511 koronavírusos beteg hunyt el. Ez  35 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, és csak 9 százalékkal marad el a múlt keddi csúcstól. Maga a kéthetes mozgóátlag pedig folyamatosan emelkedik.

A romániai kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma egy hete 20 ezer körül ingadozik, a súlyos eseteké pedig továbbra is emelkedik: kedden 1867 betegnek tudtak intenzív terápiát biztosítani. Romániában azonban már hetek óta minden hely foglalt a covid-kórházak intenzív osztályain, a sürgősségi ügyeleteken pedig sorban állnak a koronavírusos betegek, hogy kórházi ágyhoz jussanak.

Azokat a válságos állapotban lévő betegeket, akiknek Romániában már nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani, katonai repülőgépekkel és mentőautókkal szállítják magyarországi, lengyelországi, illetve ausztriai kórházakba. További hét európai ország gyógyszerrel, lélegeztetőgépekkel és a román kórházakba küldött egészségügyi szakemberekkel segíti a túlterhelt román egészségügyi rendszert.

Oltásparancsnok: a cél az, hogy Románia az év végéig elérje a nyájimmunitást

A román hatóságok célkitűzése az, hogy az év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot - mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora.

Az oltásparancsnok elmondta: eddig a teljes lakosság 33 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság csaknem 39 százaléka, illetve a 18 év feletti lakosság több mint 41 százaléka kapott a koronavírus elleni oltásból legalább egy adagot. Ezzel az átoltottságal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban. Regionális szinten továbbra is Bukarestben a legmagasabb, csaknem 60 százalékos az átoltottság, Kolozs megyében pedig 52 százalékos, míg Suceava megyében a legalacsonyabb, 24 százalékos.

Gheorghita arra alapozta a lemaradás gyors behozásával kapcsolatos derűlátását, hogy az utóbbi héten - amióta az államfő bejelentette, hogy mindenütt kötelezővé válik a védettségi igazolvány használata - háromszorosára ugrott az oltási hajlandóság, és immár országszerte hatalmas sorok várakoznak az oltópontok előtt, amelyek egész nyáron kongtak az ürességtől.

Kedden több mint 111 ezren jelentkeztek immunizációra. Az országban most először haladta meg a százezret az első adag vakcinával egy nap alatt beoltottak száma. Ha a 19 milliós Románia tartani tudja az utolsó hét oltási ütemét, amikor átlagosan több mint 80 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma, akkor két hónap alatt valóban elérheti az uniós beoltottsági átlagot és a nyájimmunitást.

Az oltásparancsnok azt ígérte, hogy az év végéig minden hétvégén rendeznek oltási maratont a fővárosban és vidéken is, igyekeznek - több orvosi rendelő bevonásával, illetve a polgármesteri hivatalokba kiszállásokat szervező mobil oltópontok segítségével - felpörgetni az oltási kampányt. Az érdeklődés ugrásszerű növekedésére reagálva az elmúlt napokban több ideiglenesen bezárt oltópont újrakezdte tevékenységét, így jelenleg több mint 700 oltási központban ezérnél több oltópont működik az országban. 

Romániában kedden lépte át a 6 milliót a mindkét adag vakcinával (vagy a Janssen egyetlen adagjával) beoltottak száma, és 6 millió 621 ezer ember kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást. Az utóbbi héten több mint félmillióval emelkedett a beoltottak száma.

Belgiumban a beltéri helyiségekben ismét kötelező a szájmaszk viselése

Az új koronavírusos esetek számának jelentős növekedése miatt a belga kormány ismét kötelezővé teszi a beltéri helyiségekben a szájmaszk viselését, és elrendelte a koronavírus-igazolvány általános bevezetését az országban. A rendelkezés értelmében péntektől a belgiumi üzletekben, bevásárlóközpontokban, egészségügyi intézményekben, koncerttermekben, sportközpontokban, könyvtárakban és istentiszteleti helyeken maszkot kell viselni, illetve ezek a helyiségek csak az immunitást igazoló koronavírus-igazolvánnyal lesznek látogathatóak.

Alexander de Croo belga kormányfő a nemzeti járványügyi bizottság keddi rendkívüli ülésén elmondta: "nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új fertőzöttek számának 70 százalékos emelkedését, ahogy más országokban, úgy itt is elkezdődött a járvány negyedik hulláma." Hozzátette: a kormány nem tervez lezárásokat, mivel a lakosság mintegy 85 százaléka megkapta a vírus elleni oltást.

A belga kormány emellett javaslatot tett a szükségállapot ismételt bevezetésére, amelyről a parlament fog dönteni két héten belül. Továbbá, amint tudományosan bizonyították a harmadik, emlékeztető vakcina hatékonyságát, a kormány megkezdi megszervezni az arra irányuló oltási kampányt. A belga vezetés ugyancsak erősen ajánlja a távmunkához történő visszatérést.

A 11,5 millió lakost számláló országban egy hét alatt mintegy 75 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek aránya. Az egészségügyi hatóságok napi 5300 esetet regisztráltak, míg a kórházi felvételek száma 69 százalékkal nőtt. Az egészségügyi intézmények naponta átlagban 100 koronavírusos betegről jelentenek. A járványban elhunytak száma 13 százalékkal nőtt.

A szomszédos Hollandiában, egy hét alatt 50 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, különösen a be nem oltottak körében, és a kórházi felvételek, illetve halálesetek száma is rohamos ütemben növekszik. A nemzeti közegészségügyi hivatal az elmúlt hét napban napi átlagban több mint 5300 új esetet regisztrált. A hivatal közlései szerint a fertőzöttek több mint fele nem volt beoltva vagy 80 évnél idősebb. Az elmúlt héten napi átlagban 10 ember hunyt el a járványhoz köthető betegségben. A helyi sajtó arról is beszámolt, hogy az beoltottak száma is megtorpant az utolsó két hét alatt. Az átoltottsági arány jelenleg 81 százalékos az országban.

Koronavírus - Nőtt az érdeklődés az oltás iránt Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban. Míg október elején naponta már alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harminc ezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból. A tárca szakértői szerint ennek legfőbb oka, hogy az utóbbi hetekben ismét gyorsan emelkedik a napi új fertőzések száma, nő a munkaadók nyomása alkalmazottaik beoltására, illetve az a tény, hogy november elsejével megszűnik a koronavírus-tesztek ingyenessége.

Hétfőn a több tízezer szűrés 4262 új esetet mutatott ki. A kórházban kezelt Covid-19 betegek száma ismét ezer fölé emelkedett, közülük 156 ember állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Az orvosi szövetség szerint azonban jelenleg a kórházak nincsenek leterhelve, a szabad speciális covidos ágyak száma meghaladja a másfélezret.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 6,06 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 135 ezren pedig már a harmadik dózist is. Jelenleg a 12 éven felüli cseh lakosság 66 százaléka van beoltva, az egész lakosságra kivetítve ez 57 százalék, míg a 18 éven felüli lakosságnál pedig 68 százalék - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A miniszter szerint a beoltottság terén Csehország az Európai Unió átlaga alatt van. A szomszédos Ausztriában és Németországban mintegy 10 százalékkal többen vannak beoltva - jegyezte meg Vojtech.

A járvány tavaly márciusi megjelensése óta összesen 30 648 személy halt meg a Covid-19 szövődményeiben. Míg szeptemberben összesen 61 személy halt meg, addig az utóbbi tíz napban már 68-an - mutatott rá a tárca.

Szerbiában a válságstáb tagjainak otthonai előtt tüntettek az oltásellenesek

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb szigorításokat követelő tagjainak otthona előtt tiltakoztak oltásellenesek csoportjai vasárnap és hétfőn. Az egészségügyi miniszter kedden elítélte a történteket. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter felháborítónak nevezte, hogy a járványügyi szakembereket otthonaikban keresték fel a tüntetők. Mint mondta, minden döntés mögött az egészségügyi minisztérium áll, tüntessenek az ő otthona előtt. Hozzátette, hogy a tiltakozóknak el kellene gondolkodniuk azon, mi ellen is tüntetnek, mi a fontosabb: az elképzelt elveik, vagy az emberek egészsége és élete?

Míg a tiltakozók szerint diszkriminatív, hogy 22 óra után a szórakozó- és vendéglátóhelyek csakis oltási igazolással látogathatók, a járványkezeléssel megbízott válságstáb orvosszakértői szerint nemcsak este, hanem egész nap meg kellene követelni a védettségi igazolásokat.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 5908-cal 1 104 117-re, Koszovóban hárommal 160 638-ra, Észak-Macedóniában 135-tel 199 901-re, Montenegróban 370-nel 141 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 386-tal 249 348-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 62-vel 9571-re, Koszovóban eggyel 2975-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 7040-re, Montenegróban hattal 2071-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 22-vel 11 379-re növekedett.

Horvátországban kétnapos online oktatást vezetnek be az őszi szünet után

Kétnapos online oktatást vezetnek be Horvátországban az őszi szünet után a koronavírus-járvány terjedésének lassítására - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden. Pénteken lesz az utolsó tanítási nap az országban, az őszi szünet pedig jövő szerdáig tart. A válságstáb ezért úgy döntött, az azt követő két napon online oktatást rendel el az iskolákban. A napi új fertőzöttek negyedét diákok teszik ki, jelenleg tízezer tanuló és 200 pedagógus van karanténban.

A kormányfő a közelgő ünnep, Mindenszentek, valamint a Halottak napja alkalmával arra figyelmeztetett: mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hordjon maszkot, ügyeljen a távolságtartásra és a higiéniára, valamint ismételten oltakozásra szólított fel.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 889 710-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 777 373-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 3360 új fertőzést azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben harmincan haltak meg. Kórházban 1170 beteget ápolnak, közülük 139-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 2292 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 betegség szövődményei miatt tíz beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 510-en vannak kórházban, 131-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 183 937-en kaptak védőoltást, közülük 1 113 046-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 55 százaléka.

Szlovéniában ezen a héten tart az őszi szünet az iskolákban. A kormány arra kérte az embereket, ne utazzanak az ünnepek alatt, és a temetőkbe is csak szűk családi körben menjenek.

Legolvasottabb cikkeink