• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.22 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Amerikai tanulmány az oltatlanokra leselkedő veszélyről. Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában...

Romániában meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma
Romániában átlépte a kétmilliót szombaton a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, az áldozatoké pedig a 60 ezret közelíti.

A hivatalos statisztikában csaknem 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor újra elkapták a fertőzést olyanok, akik több mint fél éve gyógyultak ki az előző fertőzésből. A 19,3 milliós lakosságú országban tehát a koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen. A beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka meghalt.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak. Ez több mint 85 százalékkal haladja meg az utolsó két hét átlagát, ami azt jelzi, hogy az ötödik hullám távol áll még a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. A szombati jelentésben 44 haláleset szerepel, ez 25 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

Egyelőre jóval kevesebb a súlyos megbetegedés, mint a korábbi járványhullámokban: most negyedannyi beteg szorul kórházi kezelésre, mint az őszi, negyedik hullám tetőzésekor. A romániai kórházakban egy hét alatt több mint 60 százalékkal nőtt - szombatig 5548-ra emelkedett - a koronavírusos betegek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal, 582-re emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteki sajtóértekezletén azt mondta, a legborúlátóbb előrejelzések szerint február elején akár 70 ezernél is többen fertőződhetnek meg naponta, ami már jelentős terhet róna az ellátórendszerre. Ezt megelőzendő Romániában járóbetegrendszerben működő Covid-központokat alakítanak ki, amelyek háziorvosi beutaló nélkül ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és gyógyszerekkel is ellátják a betegeket, függetlenül attól, hogy van-e érvényes betegbiztosításuk. Rafila egy Prahova megyei Covid-központ avatóján pénteken azt mondta: eddig 173 ilyen létesítmény kezdte meg működését a tervezett 230-ból.

A koronavírusos betegek kezelésére két antivirális gyógyszert használnak Romániában, egyik a Covid-kórházakba beutalt betegeknél alkalmazott Remdesivir, a másik a Favipiravir, amelyet a kórházak és a Covid-központok adnak ki. Utóbbit a tervek szerint a gyógyszertárak is forgalmazni fogják majd, ha sikerül nagy tételben beszerezni a beszállítóktól - magyarázta a miniszter.

Rafila szerint korábban azért követelt olyan sok áldozatot a járvány, mert a betegek nem jutottak időben megfelelő ellátáshoz. Ezen szeretnének változtatni a Covid-központok megnyitásával, a miniszter ugyanakkor az egészségügyi rendszerbe és a hatóságokba vetett bizalom helyreállítását nevezte a járvány elleni küzdelem kulcskérdésének, ugyanis sokszor a bizalom hiánya vezet tragédiához, amikor a páciens csak akkor fordul orvoshoz, amikor már túl késő.

Koszovóban újra kijárási tilalmat vezetnek be
Ismét kijárási tilalmat vezetnek be Koszovóban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - közölte Faik Hoti, az egészségügyi minisztérium szóvivője a Koha Ditore című pristinai napilap szombati beszámolója szerint.

Faik Hoti elmondta, 22 óra és másnap reggel 5 óra között Koszovó egész területén tilos lesz az utcára lépni, a vendéglátóhelyek pedig 21 óráig tarthatnak nyitva.

A szóvivő tájékoztatása szerint az intézkedéstől azt várják, hogy a koronavírus omikron variánsának terjedése lelassul, és megelőzhető lesz a kórházak túlzsúfoltsága.

Mindezek mellett a Koszovóba beutazóknak vagy három oltásról szóló igazolással, vagy két oltással és negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 16 403-mal 1 518 024-re, Koszovóban 2943-mal 175 283-ra, Észak-Macedóniában 2071-gyel 252 947-re, Montenegróban 1212-vel 210 931-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 2574-gyel 329 569-re nőtt.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 13 211-re, Koszovóban hárommal 2997-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 8177-re, Montenegróban kilenccel 2505-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 13 984-re emelkedett.

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív
Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.

Hozzátették: a laboratóriumok leterheltsége miatt az elvégzett PCR-tesztek egy részét egy dél-németországi laborba küldik elemzésre, de tárgyalásokat folytatnak Béccsel is.

Eközben hétfőtől tíz napról hét napra csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára, de a hetedik napon vírustesztet kell végezni. Csak negatív teszttel oldható fel az elkülönítés. Erre azért van szükség, mert a munkaképes lakosság egyre nagyobb hányada esik ki a munkából - magyarázta a tárca.

Péntekre 9858 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 12 beteg halt meg. Kórházban 599 beteget ápolnak, közülük 144-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 258 987-en kaptak védőoltást, közülük 1 206 062-an mindkét adagot felvették.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 16 670 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 35-en hunytak el. A legfiatalabb egy 11 éves kisfiú volt, akinek nem voltak kísérő betegségei és nem kapott oltást. Kórházban 1799 beteget ápolnak, közülük 193-an szorulnak lélegeztetőgépre. A valamivel több mint négymillió lakosú országban eddig 2 286 291-en kaptak védőoltást, közülük 2 193 513-an már a második adagot is beadatták maguknak.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) pénteken tette közzé annak a projektnek az eredményét, amelyben azt vizsgálták, hogy az oltott és oltatlan egészségügyi dolgozók közül hányan voltak pozitívak. A tavaly december 13-tól idén január 9-ig végzett tesztelési projektben 12 kórház 1371 dolgozója vett részt. Közülük 831-en már kaptak oltást, 540-en nem. Átlagban négy tesztet végeztek minden dolgozón. Az oltottak 6,86 százaléka, míg az oltatlanok 18,70 százaléka bizonyult ez idő alatt fertőzöttnek.

A HZJZ további elemzése megállapította azt is, hogy azon 475 oltott egészségügyi dolgozó közül, akik két oltást kaptak, és a második oltás felvételétől eltelt legalább két hét, 24-en voltak pozitívak. A 265 dolgozó közül, akik felvették az emlékeztető oltást is, 30-an fertőződtek meg. Ez 5,77, illetve 11,32 százalék.

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában
Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai szerint az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,8 és 1,1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A pénteken közzétett becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása a 6 százalékos csökkenés és az 1 százalékos növekedés között lehet.

Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének jelentős lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,5 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A SAGE pénteki ismertetése szerint az angliai átlagon belül Londonban - az omikron koronavírus-variáns terjedésének korábbi gócpontjában - a legjobb a helyzet: a 9 milliós brit fővárosban 0,7-0,9 közötti R mutatót mértek, ami azt jelenti, hogy Londonban minden 24 órás időszakban 1 és 8 százalék közötti mértékben csökken az előző egy naphoz képest az új koronavírus-fertőződések száma.

Sadiq Khan londoni polgármester pénteken visszavonta azt a határozatot, amely a járvány korábbi gyors terjedésének idejére "komoly egészségügyi incidenst" hirdetett ki a fővárosban.

A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság egészében is visszavonulóban van a koronavírus-járvány.

A szaktárca legfrissebb kimutatása szerint a csütörtök este zárult 24 órában 107 364, az utóbbi egy hétben 650 700 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte.

A heti fertőződési szám több mint 317 ezerrel, 32,8 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződésekénél.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében - mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt - még rekordot döntött: január 4-én 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis a csütörtök este zárult 24 órában ennek nem egészen a fele volt az újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az elmúlt egy hétben 14 661 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 betegség miatt, 1137-tel, 7,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten.

Szakértők szerint a csökkenés két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadag beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az első, a második és a harmadik oltási adagból eddig összesen csaknem 137 milliót adtak be országszerte, és a teljes felnőtt népesség 63,8 százaléka - ezen belül a legveszélyeztetettebb, a 60 éven felüli korcsoport tagjainak több mint 90 százaléka - mindhárom dózist megkapta.

Oroszországban abszolút rekordot döntött az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma
A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy az elnöki adminisztrációban a távmunkára való teljes átállás nem lehetséges, de a járványügyi kockázatokat minimalizálni fogják. Az egészségügyi minisztérium felszólított a nyilvános helyek látogatásának minimalizálására.

Az esetszámok megnövekedése miatt Szentpéterváron felfüggesztették a rutinszerű orvosi ellátást és szűrővizsgálatokat. A Covid-19 kivételével valamennyi betegség elleni oltást felfüggesztik. A városban észlelt új fertőzöttek napi száma 5922-vel minden eddigi rekordot megdöntött, de előrejelzések szerint elérheti akár napi 10 ezret is.

Eközben a járvány kezdete óta nem tapasztalt mértékben, 49 513-mal 10 987 774-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A halálozásoké 692-vel 324 752-re nőtt. A Rosszija 1 csatorna híradója szerint az esetszám növekedése ellenére sem a kórházban ápolt betegek, sem a napi halálesetek száma nem emelkedett. Alekszandr Lukasov, a moszkvai Szecsenov Orvosi Egyetem parazitológiai és járványügyi igazgatója kijelentette, hogy az omikron vírusmutáns esetén a halálozási arány durva becslések szerint ötször-tízszer kevesebb, mint a SARS-CoV-2 más változatai esetében. A szakértő ugyanakkor nem zárta ki, hogy a delta változat visszatérhet az Oroszországban meghatározóvá váló omikron hulláma után.

Belgiumban járványbarométert vezetnek be
A belga kormány pénteken bejelentette, hogy "koronavírus-járványbarométert" vezet be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban - írta a The Brussels Times hírportál.

A barométeren három szín - a sárga, a narancssárga és a vörös - jelzi majd, hogy az adott időszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különböző ágazatokban.

Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: az új eszközhöz kapcsolódó tudományos elemzésekre alapozva hozza meg döntéseit a kormány járványügyi bizottsága.

A kormányfő bejelentette, hogy a barométer január 28-án vörös kódra állítva kezdi meg működését. Ennek értelmében a beltéri és kültéri rendezvényeket továbbra is legfeljebb 200 fővel lehet megtartani, a maszk használata kötelező marad. A vendéglátóipari helyiségek zárási időpontja este 11-ről éjfélre módosul. A fedett játszóterek, bowlingpályák, biliárdtermek, valamint a kaszinók újra megnyithatnak. Emellett, a távmunka továbbra is kötelező marad heti négy napra, a bevásárlást pedig egyedül vagy párban kell elvégezni.

De Croo arról is beszélt, hogy március 1-jétől az oltási igazolvány érvényességének fenntartásához kötelező lesz a harmadik oltás felvétele, amennyiben a vakcina második adagját több mint öt hónappal korábban adták be.

"A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azoknak, akik október 1-je előtt kapták meg az utolsó oltást, március 1-je előtt meg kell kapniuk az emlékeztető oltást ahhoz, hogy az igazolványuk érvényes maradjon" - mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "az igazolványra nem lesz szükség az örökkévalóságig. "Ha a jelenlegi hullám után a helyzet stabilizálódik, akkor újra átgondoljuk a tanúsítvány alkalmazását" - jelentette ki.

Belgiumban az utóbbi egy hét alatt 34 százalékkal nőtt az újonnan fertőzöttek száma, napi átlagban közel 31 800, hétfőn pedig rekordszámú, több mint 60 000 fertőzöttet regisztráltak. A kórházi felvételek és a járványban elhunytak száma 12 százalékkal nőtt.

A hatodik járványhullámban mintegy kétmillió munkavállaló kényszerült betegszabadságra Spanyolországban
A koronavírus-járvány jelenleg is tartó hatodik hullámában eddig 1,98 millió munkavállaló kényszerült betegszabadságra Spanyolországban - mondta José Luis Escrivá szociális ügyekért felelős miniszter pénteken Oviedóban egy sajtótájékoztatón.

A tárcavezető közlése szerint a foglalkoztatottak mintegy 10 százaléka esett ki átmenetileg a munkából a fertőzés miatt vagy azért, mert kontaktszemélyként karanténba került.

A spanyol oktatási minisztérium beszámolt arról, hogy az országban dolgozó 755 ezer tanár 4,3 százaléka, mintegy 25 ezren estek ki a munkából, mióta a téli szünet után múlt hétfőn megkezdődött oktatás. A 8,2 millió diák 3,7 százaléka, mintegy 262 ezren hiányoznak.

A spanyol járványügyi szakértők szerint a november végén kezdődött hullám ezekben a napokban, hetekben tetőzhet.

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett jelentése szerint az utóbbi 24 órában több mint 141 ezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Százezer emberből 3418-an fertőződtek meg az elmúlt két hét átlagában, ez a mutató háromnapnyi csökkenés után jelzett ismét kisebb mértékű emelkedést.

Az elhunytak száma 142-vel emelkedett a csütörtökön közölt adatokhoz képest.

Kórházban több mint 18 ezer Covid-beteget kezelnek a kapacitások 15 százalékát felhasználva, intenzív terápiára 2200 páciensnek van szüksége, ez a rendelkezésre álló ágyszám 23 százalékát jelenti.

Az országban azonosított fertőzésekért régiónként eltérően 70-90 százalékban a koronavírus omikron variánsa felelős.

 

Amerikai tanulmány az oltatlanokra leselkedő veszélyről
A 65 éves és idősebb amerikaiak körében a be nem oltott emberek csaknem ötvenszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus fertőzés miatt, mint a három oltással rendelkező kortársaik - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteken közzétett jelentésében.

A kutatás adatai szerint az 50 és 64 év közötti korosztály tagjai esetében a be nem oltott felnőttek 44-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok a társaik, akik a harmadik, emlékeztető oltást is megkapták. A CDC azt is megállapította, hogy az 50 év felettiek között a be nem oltott emberek 17-szer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint azok, akik két oltást vettek fel a Covid-19 ellen.

A 18 és 49 év közötti korosztály esetében 12-szer, a 12 és 17 év közöttiek fiatalok esetében pedig 9-szer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a védettséghez szükséges összes oltással rendelkezőkkel szemben azok, akik egy védőoltást sem vettek fel a koronavírus ellen.

A CDC szakemberei kiemelték, hogy megállapításaik többnyire a delta variánssal megfertőzöttekre vonatkoznak, ugyanis az omikron változatot hivatalosan csak november végén mutatták ki az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ november 6-a és december 25-e között gyűjtötte az adatokat. A statisztikák szerint ugyan az omikron változat gyorsabban terjed, mint a delta variáns, de a hatóságok szerint kevesebb emberéletet követel, és kevesebb a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is a beoltottak körében.

Egy, az American Journal of Epidemiology című amerikai egészségügyi szaklapban, csütörtökön megjelent tanulmány szerint a Covid-19 elleni védőoltás sem a férfiaknál, sem a nőknél nem befolyásolja a gyermekvállalás esélyét. Az amerikai sajtó beszámolói szerint ez a kutatás "leszámol azokkal a világjárvány kitörése óta keringő mítoszokkal", melyek szerint a koronavírus elleni védőoltások hatással lehetnek az ember termékenységére.

A Bostoni Egyetem kutatói több mint 2000 pár bevonásával végeztek vizsgálatokat, és a termékenységet tekintve nem találtak különbséget a beoltott és a be nem oltott párok között. A kutatás azonban megállapította, hogy a fogantatás esélye kismértékben csökken, ha a férfi partner a fogantatás előtti 60 napon belül elkapta a Covid-19-et. Szakemberek szerint ez a megállapítás arra utal, hogy a koronavírus átmenetileg befolyásolja a férfiak termékenységét, ami potenciálisan elkerülhető lenne a védőoltások beadásával.

Sokan azért nem vették fel az oltást, mert aggódtak a termékenységük miatt - erről beszélt a Science Daily című egészségügyi portálnak Amelia Wesselink, a Bostoni Egyetem epidemiológus professzora. "Tanulmányunk először mutatta ki, hogy a Covid-19 elleni oltás egyik partnernél sem függ össze a termékenységgel. A terhességig eltelt idő nagyon hasonló volt, függetlenül az oltottsági állapottól" - tette hozzá a tanulmány vezető szerzője.

Szakértők szerint az eredmények nemcsak arra utalnak, hogy a Covid-19 elleni vakcináknak nincs káros hatásuk a termékenységre, hanem arra is, hogy segítenek elkerülni a vírus által az anyák és a magzatok egészségére gyakorolt kockázatokat.

 

Legolvasottabb cikkeink