• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.06 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Új oltási rendszerrel gyorsítanák fel a kampányt Szlovéniában. Megkezdődhet a Szputnyik V török exportja Oroszországból. 

Ukrajnában ismét gyorsult a fertőzés terjedése
Ukrajnában csütörtökre megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint hatezer, a megelőző napinál csaknem 3500-zal több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma is több mint kétszer annyi lett, mint a megelőző napokban.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6038 új esettel 2 097 024-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 374-gyel 45 451-re. A megelőző napokban még 160 körüli volt az elhunytak száma. Eddig 1 711 709-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 8700-zal, 339 864-re.

Kórházba 1849 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban számuk 1500 körüli, illetve az alatti volt.

A legtöbb új beteget, 622-őt az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Közben csütörtöktől újabb régiók kerültek át a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti "vörös" besorolásból enyhébb kategóriába - tájékoztatott Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a kormány válságstábjának szerdán meghozott döntéséről. Ez alapján már csak három "vörös" besorolású régió maradt, melyek az ország keleti részében vannak: Szumi, Poltava és Zaporizzsja megye. A legenyhébb, "sárga" kategóriában van a főváros és Kárpátalja mellett 11 megye - vagyis az ország fele -, 9 pedig "narancs" besorolású.

Új oltási rendszerrel gyorsítanák fel a kampányt Szlovéniában
Új rendszert tesztelnek Szlovéniában, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt az országban - jelentette be szerdán Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora, jelezve: a nemzeti platformnak nevezett operációs rendszer, amelyet részletesen csütörtökön mutatnak be, olyan programokkal rendelkezik majd, amelyek átfogó betekintést nyújtanak az oltottak és az oltandók nyilvántartásába.

Kacin hozzátette: a jelenlegi rendszer több, helyi szinten használt alkalmazásból áll, amelyeket nincsenek összeköttetésben egymással, így számos hibalehetőség lépett fel. Olyanokat is behívtak oltani, akiket már beoltottak, viszont nem egyszer nem kaptak behívót azok, akiket pedig be kellett volna oltani - magyarázta.

Szlovéniában jelenleg az 50 és 60 év közöttieket oltják, és eddig minden ötödik állampolgár kapta meg a védőoltás első adagját. Ahhoz, hogy a nyár elejéig sikerülhessen beoltani a lakosság több mint felét, naponta 20-30 ezer embernek kellene megkapnia valamelyik vakcinát.

Kacin szerint vannak oltóközpontok, amelyek tudják teljesíteni az említett ütemtervet, vannak azonban olyanok is, amelyek még nem.

Szlovéniában szerdára 929-cel 243 ezernél többre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4279-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 560-an vannak kórházban, 140-en intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság 20,9 százalékát oltották be az első, és 10,5 százalékát a második oltással. Az első dózist 439 209-en, közülük a másodikat 220 228-an kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2494 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 339 412-öt. Az elmúlt 24 órában 51-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7315-re emelkedett. Kórházban 2123 beteget ápolnak, közülük 246-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniához hasonlóan Horvátországban is csak az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből valamivel több mint egymillió dózis érkezett, amelyből 944 398-at használtak fel. 734 556-an kapták meg az első adagot - a lakosság 25 százaléka -, közülük 209 842-en pedig a másodikat is.

Csehországban kétezer alatt a napi új fertőzések száma
Kétezer alá csökkent az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, egyúttal folyamatosan emelkedik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak napi száma - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

A hivatalos adatok szerint szerdán 1857 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely tavaly szeptember közepe óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel korábbi napi számhoz viszonyítva a csökkenés 25 százalékos.

Másfelől 76 100 adag oltószert adtak be az orvosok, amely az eddigi második legmagasabb napi szám, és tíz százalékkal magasabb, mint egy hete volt. Az oltások körül azonban továbbra is sok a probléma. Mindkét adagot eddig mintegy 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban változatlanul csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják.

Tovább enyhült a kórházi helyzet is. Jelenleg mintegy 2200 covidos beteget kezelnek, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 500 körül mozog. Probléma, hogy a kórházak leterheltsége régiónként nem egyforma. Minden kórházban azonban van már elegendő szabad speciális covidos ágykapacitás - jegyezte meg a tárca. A kórházak fokozatosan áttérnek a megszokott munkarendre, és országszerte felújítják a korábban a járvány miatt elhalasztott tervezett műtéteket is.

A tavaly március elején kitört járvány áldozatainak eddigi száma 29 521, ezen a téren is javult a helyzet, a napi halálesetek száma jelenleg 40-50 körül mozog.

A járvány terjedési mutatója a szaktárca szerint továbbra is egy alatt van (0,85).

A cseh kormány csütörtöki ülésén tárgyal az óvintézkedések már megindult fokozatos feloldásának további részleteiről. Ezen a héten kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, hétfőre pedig az üzletek nyitása van bejelentve. Az általános iskolások egy része is fokozatosan visszatér a tantermekbe.

Montenegróban tízezer embert oltottak be egy nap alatt
A tömeges oltások elkezdése után egy nappal, szerdán valamivel több mint tízezer embert oltottak be Montenegróban, ahol eddig 57 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját.

A 620 ezres Adria-parti országban azután kezdtek tömeges oltásba, hogy több vakcinaszállítmány is érkezett.

Montenegró jó nyári idegenforgalmi szezonra számít, melynek alapja véleménye szerint a vakcináció.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 1402-vel 695 875-re, Koszovóban 153-mal 105 864-re, Észak-Macedóniában 323-mal 153 137-re, Montenegróban 117-tel 97 930-ra, Bosznia-Hercegovinában 418-cal 199 876-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 22-vel 6478-ra, Koszovóban néggyel 2195-re, Észak-Macedóniában 24-gyel 5016-ra, Montenegróban öttel 1521-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 8651-re emelkedett.

Románia AstraZeneca oltásokat adományoz Moldovának és Ukrajnának
Románia 100-100 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát adományoz Moldovának és Ukrajnának, ugyanakkor havi 200 ezer dózis eladásáról is megállapodott Moldovával - jelentette be szerdán Florin Citu miniszterelnök.

A Moldovának szánt adományról szerdai ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

A román hatóságok eddig több mint 200 ezer adag humanitárius segélyként adományozott koronavírus elleni oltással támogatták Moldovát a járvány elleni védekezésben: ezeket a szállítmányokat február 27. és április 17. között juttatták el Chisinauba.

A mostani újabb felajánlás, illetve a Romániában felhalmozott AstraZeneca vakcinák értékesítése elemzők szerint azzal is összefüggésben állhat, hogy Romániában megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt, miután több európai ország felfüggesztette, vagy korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt.

Romániában február 15-e óta használják az AstraZeneca oltóanyagát, és mivel az emlékeztető dózist nyolc héttel később adják be, április 12-én kezdődött az AstraZeneca első adagjával beoltott 400 ezer ember beoltása a második dózissal.

Az azóta eltelt több mint három hétben mintegy 1 millió 100 ezerrel növekedett a beoltottak száma Romániában, de már csak 25 ezerrel emelkedett az AstraZeneca vakcinát igénylőké. Az AstraZeneca oltóanyagából most már gyakorlatilag csak arra a mintegy 250 ezer dózisra van igény Romániában, amennyi az ismétlő oltások beadásához szükséges. Ehhez képest Romániának jelenleg több mint másfél millió AstraZeneca vakcinája van készleten és hetente kap újabb több százezres szállítmányokat.

Ez a helyzet úgy alakulhatott ki, hogy Romániában az oltások iránti igény már hetek óta elmarad a "kínálattól", vagyis több vakcina érkezik az országba, mint amennyire igény van. Emiatt most már bárki előjegyzés nélkül azonnal - a nagyvárosok esetében néhány napos várakozással - beoltathatja magát az általa választott vakcina-típussal és így a kevésbé népszerű AstraZeneca vakcinából jelentős készlet halmozódott fel.

Az Adevarul hírportál egyébként arról számolt be, hogy Moldovában sem rajonganak az AstraZenecáért, amikor viszont kedden megkezdték az oltást az orosz Szputnyik V vakcinával, hosszú sorok kígyóztak a volt szovjet tagköztársaság egészségügyi intézményei előtt.

A hárommilliós Moldovában eddig 132 ezer embert oltottak be koronavírus ellen. A húszmilliós Romániában eddig 3,4 millió lakos kapott legalább egy adag vakcinát.

Megkezdődhet a Szputnyik V török exportja Oroszországból
A Szputnyik V vakcina májusban megkezdődő Törökországba szállításáról és az oltóanyag ottani közös gyártásának lehetőségéről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz fél kifejezte készségét a járványellenes együttműködés fokozására. A két elnök kifejezte reményét, hogy az intézkedések nyomán jelentős javulás áll be a törökországi helyzetben, ami lehetővé teszi majd az idegenforgalmi kapcsolatok helyreállítását is.

A török hatóságok a fertőzés gyors terjedése miatt teljeskörű zárlatot rendeltek el az április 29. és május 17. közötti időszakra. Moszkva április 15. és június 1. között minimálisra korlátozta a két ország közötti légiutas-forgalmat.

Putyin és Erdogan emellett kitért a szíriai, a líbiai és a hegyi-karabahi rendezés kérdéseire is.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7975-tel 4 847 489-re emelkedett az operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,16 százalék, az új esetek 11,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 271 044-re, a halálos áldozatoké 360-nal 111 895-re, a felépülteké pedig 7506-tal 4 464 550-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 130,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 174 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503 037 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaországban tovább bővül az oltásra jogosultak köre
Franciaországban május 10-től minden legalább 50 éves jogosult a koronavírus-elleni oltásra, és a nap végén megmaradó adagokat május 12-től korhatár nélkül bárki igényelheti - jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő az oltási kampány további gyorsítása céljából.

"Az a cél természetesen, hogy erőltetett menetben haladjunk tovább" - fogalmazott az államfő a Párizsban újonnan megnyílt első nagy oltócsarnokban, amely a Porte de Versailles kiállítócsarnokban található. Itt a hét minden napján, naponta 3 ezer embert tudnak beoltani a tűzoltóság közreműködésével.

A Franciaországban jelenleg forgalomban lévő négy oltóanyag közül a hírvivő RNS-alapú (mRNS) Pfizert és Modernát jelenleg a legalább 60 évesek és a legalább 16 éves krónikus betegek kaphatják, míg a vektortípusú AstraZenecát és Janssent a legalább 55 évesek.

Az előzetes tervek szerint a Pfizerra és a Modernára május 15-től lettek volna jogosultak a legalább 50 évesek. Az időpontot öt nappal előrehozta a kormány annak érdekében, hogy május 15-ig legalább 20 millió, június 15-re pedig legalább 30 millió nagykorú francia megkapja az első vakcinadózist.

"Egyetlen adagot sem akarunk elpazarolni, ezért szerdától mindenki ellenőrizheti előző este a hivatalos portálon, hogy van-e megmaradt dózis azon a környéken, ahol éppen tartózkodik, illetve másnapra olyan időpont, amely még nem foglalt. Ezek az időpontok mindenki számára nyitottak lesznek életkori korlátozás nélkül" - mondta az elnök.

Franciaországban nincs előzetes regisztráció az oltásra, a jogosultak a központi internetes oldalon bármely oltóközpontba foglalhatnak időpontot. Az államfő bejelentése értelmében május 12-től - egy last minute akcióhoz hasonlóan - bárki foglalhat időpontot másnapra a megmaradt időpontokra, míg a későbbi dátumokat a jogosultaknak tartják fent.

Franciaország tengerentúli területein és Korzika szigetén egyébként már minden életkori korlátozást feloldottak, és bárki foglalhat időpontot oltásra a helyi oltóközpontokba.

Jelenleg napi félmillióan vehetik fel az oltást, eddig a franciák negyede, a felnőtt lakosságnak csaknem a harmada kapta meg az első vakcinadózist, a franciák 11 százaléka, a felnőtt lakosság 14 százaléka pedig mindkét adagot.

A kormány tájékoztatása szerint a négy engedélyezett oltóanyagból májusban heti 4,5 millió adag, júniusban pedig heti 6,9 dózis érkezik az országba.

Legolvasottabb cikkeink