• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: Lazítás után szigorítások a világban

Hírek Frissítve 2020.07.04 Forrás: MTI
Koronavírus: Lazítás után szigorítások a világban

A fertőzés terjedésének erősödését azok a betegek okozzák, akik annak ellenére, hogy pozitívnak számítanak, szabadon közlekednek.

Megint 900-nál is több új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában
Ukrajnában ismét kiugróan sok, több mint 900 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napban, a halálos áldozatok száma 15-tel nőtt - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket szombaton az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A 914 új esettel 47 ezer 677-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké elérte a 1227-et, miközben eddig 21 ezer 155-en gyógyultak meg, közülük 597-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 25 ezer 295-re emelkedett.

A legtöbb új esetet pénteken is az ország két legfertőzöttebb területéről, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből és a fővárosból, Kijevből jelentették (176, illetve 116 fertőzőttel). Őket a statisztikában Rivne megye követi 91, és Kárpátalja 88 új esettel.

Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma szombatra meghaladta a hatezret (6059). Eddig 159-en hunytak el a régióban, és csupán 890-en gyógyultak meg. A fővárosban előző nap két újabb haláleset történt - tájékoztatott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. Velük együtt az elhunytak száma elérte a 114-et. Kijevben eddig 5465 fertőzöttet azonosítottak, közülük 1769-en gyógyultak meg.

Kárpátalján a regisztrált fertőzöttek száma 3214-re nőtt. Újabb haláleset az elmúlt 24 órában nem történt, így az elhunytak száma 102, a gyógyultaké 999.

Kárpátalja megyében a helyi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága szombattól kezdődően szigorított a karantén korlátozásokon a régió járványhelyzete miatt. Korlátozták egyebek mellett az éttermek és szórakoztató létesítmények nyitvatartását este tíz óráig, továbbá megtiltották helyiségek bérlését esküvőkre, bankettekre és minden más tömegrendezvényre. Ezen felül az egyházaknak a szabadban kell megtartaniuk az istentiszteleteket.

A hónap eleje óta Kijevben is csak este tízig lehetnek nyitva az éttermek és a szórakozóhelyek, beleértve a mozikat is.

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi Ausztria
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.

Kurz kijelentette: az új törvény célja, hogy egy esetleges újabb válság idején gyorsabban és hatékonyabban háríthassák el a káros egészségügyi, illetve gazdasági következményeket. A kancellár kifejtette: tanulni szeretnének a koronavírus-járvány okozta válságból. Az új jogi szabályozás gördülékenyebbé tenné egyebek mellett a védőfelszerelések, így a szájmaszkok, fertőtlenítőszerek beszerzését. Közben Ausztriában ismét felgyorsult a vírus terjedése. Egy nap alatt 109-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a legtöbben Felső-Ausztriában (50) és Bécsben (36) kapták meg a fertőzést. Az aktív betegek száma 787-re emelkedett, a legtöbben Bécsben (283), illetve Felső-Ausztriában (277) vannak. Közülük 72-en szorulnak kórházi kezelésre, heten vannak intenzív osztályon. Az országban eddig 18 050 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Közülük időközben már 16 558-an meggyógyultak. A betegség szövődményeibe 705-en haltak bele. A fertőzések számának hirtelen növekedése miatt egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban. Thomas Stelzer tartományi vezető azért döntött így, mivel keddtől szerdáig egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és már néhány nappal korábban megfigyelhető volt a számok "dinamikus növekedése". Heinz Fassmann oktatási miniszter kritikusan fogalmazott a 287 iskolát, 266 óvodát és 154 bölcsődét érintő bezárásokról. Szerinte először csak az érintett osztályokat, illetve iskolákat kellene bezárni. A miniszter azt szorgalmazza, hogy az őszi tanévkezdéstől már normál üzemmódban működjenek az iskolák.

Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak
Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.

A majdnem 5 millió lakosú régióban a korábbi 0,43-ról 1,63-ra nőtt a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy beteg átlagosan hány embert fertőz meg.

Luca Zaia tartományi elnök egyesek "felelőtlen magatartásának" tulajdonította a fertőzés erősödését. Bejelentette, hogy hétfőtől szigorításokat vezetnek be, többek között kényszerkezelést írnak elő a házikarantén-előírásokat megszegő aktív betegek számára.

"Egyesek bűne miatt, mindannyian fizetünk" - jelentette ki Luca Zaia. Elmondta, hogy a fertőzés terjedésének erősödését azok a betegek okozzák, akik enyhe tüneteik vagy tünetmentességük miatt nem szorulnak kórházi kezelésre, de annak ellenére, hogy pozitívnak számítanak, elhagyják otthonaikat és "szabadon közlekednek". Zaia megjegyezte, hogy ha rajta múlna, börtönbe zárná őket.

Venetóban az utóbbi huszonnégy órában egyetlen fertőzöttet szűrtek ki, az elmúlt egy héten 31-et.

A Közegészségügyi Intézet (Iss) hangsúlyozta, hogy az olaszországi reprodukciós ráta továbbra is egy alatt van. Az egészségügyi tárca hozzátette, hogy az olaszok egyre intenzívebb mozgása miatt több új gócpont alakult ki, amelyeket ellenőrzés alatt tartanak. A szakértők felszólították az olaszokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a társadalmi távolságtartást, és köztéren, valamint zárt területen viseljenek szájmaszkot.

Olaszországban ötödik egymás utáni nap emelkedik az újonnan szűrt fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint az utóbbi huszonnégy órában 223 esetet diagnosztizáltak a korábbi 201 után. Az aktív betegek száma 14 884-re csökkent, a gyógyultaké meghaladja a 191 ezret. Az aktív betegek 51 százalékát Lombardiában találták.

A betegekből 956-an vannak kórházban, 79-en intenzív osztályon.

Az egy nap alatt elhunytak száma 15-re csökkent a csütörtöki 30-ról. Ilyen kevés beteg utoljára március 13-án halt meg. A halálesetek száma így 34 833-ra emelkedett.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 241 184-et.

Lombardia tartományban egy nap alatt 115 fertőzöttet találtak a korábbi 98 után, négyen haltak meg az egy napja mért 21-hez képest.

A Trento város térségében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a januárban és februárban síelőkkel teli téli üdülőhelyek lakosságának 23 százaléka rendelkezik antitestekkel a koronavírussal szemben.

Törökországban továbbra is alig mérséklődött a fertőződés üteme
Törökországban az előző két napi 1192 és 1186 után pénteken 1172-vel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 203 456-ra nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1172-nél alacsonyabban még nem járt.

Pénteken az előző napnál kettővel többen, 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5186-ra emelkedett az országban. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is némileg tovább nőtt, az előbbi 1067-ről 1082-re, az utóbbi 372-ről 374-re.

A gyógyultak száma 1313-mal 178 278-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már több mint 87,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig közel 3,54 millió vírustesztet végeztek el.

 

Legolvasottabb cikkeink