• Pollen
    • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

      Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

    • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

      Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

    • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

      Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • utazás
    • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

      Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • napártalom
    • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

      Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

    • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

      Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

    • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

      Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Magyar zöldségként, gyümölcsként kínálták a külföldit

Hírek 2018.07.05 Forrás: MTI Szerző:
Magyar zöldségként, gyümölcsként kínálták a külföldit

Az őstermelők a belvárosi csarnokokból is kiszorultak, helyüket a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása vette át.

Hatósági eljárás indult 71 árus ellen, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazást vizsgálta 14 budapesti piacon. 

A Nébih honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint a 222 ellenőrzött árus közül 4-et sújtottak élelmiszer-ellenőrzési bírsággal, 67 kereskedőt pedig figyelmeztettek.

A vizsgálat tapasztalatai alapján kifogásolták a kötelező jelölések - többek között a származási ország vagy a minőségi osztály - hiányát és a tudatos megtévesztést, vagyis amikor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve úgy kínálták, mintha magyar termék lenne. Az őstermelőknél több esetben tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredő szabálytalanságokat találtak, ezért őket tájékoztatták az árusítás előírásairól.

A Nébih kérte az őstermelői és a kiskereskedői árusítóhelyek egyértelmű megkülönböztetését, mivel - mint írták - a kistermelők igyekeznek hasonulni az őstermelőkhöz, de az őstermelőknél is előfordul, hogy mások termékeivel bővítik a kínálatukat.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a piacok általában tiszták, jól megközelíthetők, infrastruktúrájuk megfelelő, de a nyitvatartási idejük nem alkalmazkodik a vásárlók igényeihez, mivel 16 órakor bezárnak. A Nébih szerint ezzel is magyarázható, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt ma már jórészt az élelmiszerláncok forgalmazzák.

Megjegyezték, hogy az őstermelők a belvárosi csarnokokból is kiszorultak, helyüket a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása vette át.

 

Legolvasottabb cikkeink