Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Magyarországon először: agyműtét robottal

Hírek 2018.05.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Magyarországon először: agyműtét robottal

ROSA-val, a csúcskategóriás idegsebészeti robottal negyedére csökkenhet az idegsebészeti beavatkozás ideje.

"Úgy tudom, általában 1,7 milliamperra vagyok töltve" - mondta kedden Onger György, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) Parkinson-kóros  betege, akit Magyarországon, sőt a régióban is először egy robot segítségével műtöttek meg. A korábban szinte elviselhetetlen mértékben remegő kezű 65 éves férfi a sikeres beavatkozás eredményeképp szinte mozdulatlanul tartotta a mikrofont azon a tájékoztatón, ahol orvosa, Erőss Loránd idegsebész mutatta be segítőjét, a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robotot.

A beteg tünetei már a műtét alatt jelentősen csökkentek, és azóta, mint mondja, végre tud újságot, könyvet olvasni, rángatás nélkül meg tudja fogni az unokája kezét. Egy dologtól tart egy kicsit: a repülőgépen ki kell kapcsolnia a fejében lévő elektródákat.

A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat korábban és most is ültetnek be az érintettek agyába. Ezek tulajdonképpen agyi pacemakerek, amelyek folyamatosan ingerlik az agy bizonyos mélyen elhelyezkedő területeit, és ezáltal helyreállítják vagy javítják a mozgászavarban résztvevő hálózatok hibás működését. Mivel a mélyagyi stimulációnak ez a módja hihetetlen pontosságot igényel, a hagyományos beavatkozásnál egy-egy elektróda behelyezése több mint 20 perc, tehát például amikor diagnosztikus céllal 15-20 elektródát implantálnak az agyba, akkor a műtét akár 10-12 óra is lehet. A programozható, automatizált célzókészülék, a ROSA segítségével ugyanennek az operációnak az ideje 3 órára csökken. Nem beszélve arról, hogy a robottal végzett beavatkozásnál sokkal kisebb az esély a hibázásra és a szövődményekre is.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a robot legfejlettebb verzióját tudta megvásárolni. A Magyarországon és a régióban is egyedülálló eszköz beszerzését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Programjának 1,2 milliárdos pályázata támogatta, amit a Femtonics Kft-vel konzorciális partnerként nyert el az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet.

Legolvasottabb cikkeink