• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már elindult a korábban jósolt klíma-migráció

Hírek 2018.06.29 Forrás: Weborvos
Már elindult a korábban jósolt klíma-migráció

Az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét.

Az „Éghajlati Valóság” program öt év után ismét Európában tartja képzését. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát, a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnökét és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnökét is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. 

Al Gore 2000-ben indította útjára az „Éghajlati Valóság” előadássorozatát, melynek feldolgozásából készült a „Kellemetlen igazság” („An Inconvenient Truth”) című, Oscar-díjas dokumentumfilm. Ezen munkássága alapján 2007-ben az IPCC-vel megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A Nobel-bizottság szerint a film jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon.

A program következő eseménye Berlinben került megrendezésre június 26. és 28. között, ahol Ürge-Vorsatz Diana segít előkészíteni a tudományos hátteret és megválaszolni a tudományos kérdéseket - számoltak be a szervezők.

A berlini programban Al Gore kiemelte a klimaváltozás hatásait Európára.  Az ökológiai, környezeti, gazdasági, egészségi és életminőségi problémák mellett elemzései szerint a klimaváltozás hozzájárult a világban zajló politikai változásokhoz.  A jelenlegi európai migrációs válság számos összetevője között a klimaváltozás is fontos paraméter. A korábban megjósolt klima-migráció már elindult és ha nem teszünk a klimaváltozás ellen az további súlyos politikai és migrációs nyomást fejt majd ki Európára. A programban külön dedikált szekció foglalkozott a migráció kérdésével és a lehetséges megoldásokkal.   

„Az IPCC kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki szintén részt vesz a ma kezdődő berlini rendezvényen. – “Kimutatták azt is, hogy az éghajlatvédelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. Ezt támasztják alá Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei is, amely szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is. Az ilyen beruházások a lakosság egészségi állapotát is javítják és fokozzák az energiabiztonságot” – tette hozzá.

Az „Éghajlati Valóság” programról részletes tájékoztatás található (angol nyelven) a https://www.climaterealityproject.org/ honlapon.

Legolvasottabb cikkeink