• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Meghökkentő tények anyák napja előtt

Hírek 2018.05.22 Forrás: foglaljorvost.hu
Meghökkentő tények anyák napja előtt

Még soha ennyi család nem vállalkozott magánkórházi szülésre, mint a tavalyi évben, minden 8. budapesti újszülött privát szülészeten jött világra.

Mintegy másfél százalékkal kevesebb gyermek született 2017-ben Magyarországon, mint az azt megelőző évben, a legnagyobb visszaesés a fővárosban volt tapasztalható, itt valamivel több, mint 15 ezer csecsemő jött világra. Ugyanakkor még soha ennyi család nem vállalkozott magánkórházi szülésre, mint a tavalyi évben, minden 8. budapesti újszülött privát szülészeten jött világra.

Az iparági statisztikák évről évre bizonyítják, hogy a privát egészségügyben egyre többen és egyre szélesebb rétegeket lefedve jelennek meg. A KSH 2017-es adatai szerint a teljes lakosságra vetítve 7%-kal növekedett az egészségügyre fordított háztartási kiadás. A növekedés persze eloszlik a biztosítók, patikák és a magánrendelők között, a magánklinikák és praxisok azonban így is növekvő mértékben részesülnek a változásokból. Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők száma is emelkedik, ahogyan a privát tőke beáramlása is említésre méltó.

A szülészet és nőgyógyászat területén a magánszféra nagy múltra tekint vissza, de ma már nem lakásrendelők, hanem nagyszámú praxisközösség, neves szakorvosi gárdát felsorakoztató, nagy forgalmú privát intézmény várja a hölgyeket, akik előszeretettel választanak magánorvost a terhesgondozásra.

Budapesten jelenleg három kórház várja azon családokat, akik nem csak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el. Mindhárom intézmény, az előkelő Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika, a Róbert Károly Magánkórház, illetve a pesti oldal prémium intézménye, a Dr. Rose, jelentős tapasztalattal rendelkezik, együttesük a tavalyi évben egy kisebb megyényi szülést hozott össze, a teljes budapesti születések közel 13%-át. Nemrég csatlakozott a versenyhez, az országos kínálathoz a pécsi Da Vinci Magánklinika, valamint 2018 elején a nyíregyházi Finnamed Magánklinika, így már nem csak a fővárosban van lehetőség magánklinikai élmények között szülni.

- Májusban, az anyák napja apropóján minden évben megvizsgáljuk a privát szülészet alakulását. Ahogy a saját, online foglalási rendszerünkben is észleljük, a privát egészségügyben a páciensek által leginkább kedvelt terület a nőgyógyászat, az éves szinten tavaly már több, mint 70 ezer orvosfoglalás közel fele ehhez a szakorvosi területhez kötődött. Együttműködéseink során azt is tapasztaljuk, lassan a magánkórházak kapacitása szab határt a magánszülések növekedésének – erősíti meg a híreket Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Iparági számítások szerint a 15 ezer budapesti újszülött közel 13%-a már nem az államilag finanszírozott rendszerben sírt fel először, szüleik a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően a már igazán rutinosnak mondható magánkórházakat választották. Az exkluzív környezet, az ellátás megélt színvonala, a családbarát körülmények széles skálán mozognak, 400 ezer és 1,5 millió forint között alakul a szolgáltatás értéke, függően attól, milyen szülést álmodott meg a leendő anya, illetve milyen preferenciák alapján döntenek az intézményről.

Legolvasottabb cikkeink