Weborvos.hu
 • Pollen
  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Megnyitották az országos patikanapot Tapolcán

Hírek 2018.06.06 Forrás: MTI Szerző:
Megnyitották az országos patikanapot Tapolcán

Egymillió ember szenved légúti betegségekben, az idei rendezvény középpontjában ezek megelőzése és kezelése áll.

A racionális gyógyszerhasználat és a népegészségügyi mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 15. országos patikanap megnyitóján szerdán Tapolcán. Hankó Zoltán hangsúlyozta: az évente megrendezett patikanapon nyit a szakma a betegek felé, akik előadásokon, szűrővizsgálatokon vehetnek részt. Hozzátette: az idei rendezvény középpontjában a légúti betegségek megelőzése és kezelése áll, a témában több fórumon is tájékoztatják az érintetteket egy szakmai program keretében a következő egy évben.

A kamara elnöke tolmácsolta Nyitrai Zsolt, a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott levelét, amely szerint a kormány 2010-ben megfogadta, hogy visszaadja a hivatás nívóját, ennek jegyében helyreállították a patikák gazdasági stabilitását, befejezték strukturális rendszerváltásukat. Mindez csupán a munka kezdete, a kormány tovább kíván dolgozni a szakmai szervezetekkel - tette hozzá.

Korózs Lajos (MSZP) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a szakma fontos feladata a korszerű gyógyszerek befogadási folyamatának felgyorsítása, valamint ezek hatékony eljuttatása az érintettekhez, különös tekintettel a daganatos, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkre.

Kovács Gábor, a Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke közölte, hogy egymillióan szenvednek Magyarországon valamilyen légzőszervi megbetegedésben, mintegy félmillió ember enyhébb stádiumú betegsége pedig nincs még felfedezve. Minden korszerű gyógyszer hozzáférhető e betegek számára, a tájékoztatás és a megelőzés azonban kiemelten fontos - hangsúlyozta. 

Horváth-Hutás Tamás regionális tiszti főgyógyszerész arról szólt, hogy a patikanapon a bizalmat igyekeznek erősíteni a szakemberek a betegekben, és a betegbiztonság megvalósítása a tiszti gyógyszerész kiemelt feladata. A beteg, a gyógyszerész és az állam közötti bizalmi háromszög nélkül elképzelhetetlen a hatékony munkavégzés - közölte.

A rendezvényhez az ország számos pontján csatlakoznak szakmai programokkal. Tapolcán a szerda délután záruló orvos-gyógyszerész találkozón egyebek mellett a tüdőtranszplantációval, a légzésrehabilitációval és a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos előadások hangzanak el.

Legolvasottabb cikkeink