• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Mesehősökké váltak a gyerekkórház dolgozói

Hírek 2018.07.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Mesehősökké váltak a gyerekkórház dolgozói

 Minden gyerek, aki több napot kénytelen a kórházban eltölteni kap majd ajándékba a könyvből egy-egy példányt.

Tablet helyett keménykötésű, gazdagon illusztrált mesekönyvet kaphatnak kézbe a Bethesda Gyermekkórház kis betegei. Az intézmény kiadásában megjelent Egészségszövők című kötet érdekessége, hogy a kórház szinte valamennyi dolgozója - fotóval - szerepel benne. Ezzel a könyvben megtalálható számos ismert mese kulcsfigurájával válnak egyenrangúvá, "pozitív hőssé", ahogy a kötetet bemutató hétfői tájékoztatón fogalmaztak.

A gyerekekre talán többszörösen igaz, hogy ha betegek nemcsak a testüket, hanem a lelküket is gyógyítani kell. Tehát ha muszáj kórházban ápolni őket, akkor ehhez talán a legfontosabb eszköz, hogy minél biztonságosabb, otthonosabb környezetet teremtsenek nekik. Velkey György, a Bethesda főigazgatója szerint az otthonosság érzését segítheti az ének, de a mese is, amely kapaszkodót nyújthat a szülő-gyermek kapcsolatteremtésben, és a testi-lelki biztonság visszaszerzésében, sőt közvetve a gyógyulási folyamatban is. A tájékoztatón például az is kiderült, hogy a főigazgató, aki szakmája szerint gyermek-aneszteziológiai és intenzívterápiás szakorvos, pályája elején maga is altatódalokkal segített a kicsiknek álomba merülniük. Azzal, hogy könnyebben aludtak el a gyerekek, könnyebben ébredtek, kevesebb volt a szövődmény is- mondta Velkey György.

Nemcsak a gyerekek gyógyulásában játszhat szerepet a mesekönyv, egyéb készségeiket is fejlesztheti. Erról már Korzenszky Klára, klinikai szakpszichológus, a kötet egyik szerkesztője beszélt. A szakember szerint sokkal hasznosabb a gyerekek figyelmét lekötni meseolvasással, mint például azzal, hogy a szülők egy tabletet adnak a kezükbe. Mint mondta kutatások bizonyítják, hogy azokban az esetekben, ahol valódi interakció történik, sokkal jobban fejlődik például a gyerekek beszédkészsége.

Az első kiadásban 2 ezer példányban megjelent mesekönyvet részben pályázati pénzből, részben a Bethesda Kórház Alapítvány finanszírozásában adták ki. Minden gyerek, aki több napot kénytelen a kórházban eltölteni kap majd ajándékba belőle egy-egy példányt. A számítások szerint ez a mennyiség egy évre elegendő, de a főigazgató ígérete szerint a második kiadásra is szereznek majd szponzort. S hogy milyen korosztálynak szól ez a népszerű meséket, verseket és a kórház egy dolgozójának költeményeit tartalmazó kötet? Ahogy az 56 éves Velkey György fogalmazott: "56 éveseknek biztos, mert amikor a kezembe kaptam, le se tudtam tenni!."

 

 

Legolvasottabb cikkeink