• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Nem felelős a telített zsírsav a szívbetegségekért?

Hírek 2014.03.19 06:21 Forrás: MTI

Több mint hatszázezer ember adatait elemezték a kutatók.

A szívbetegségek és a telített zsírok között nem találtak összefüggést azok a brit kutatók, akik nagy számú korábbi tanulmány adatainak elemzését végezték el.

Kimutatták: a telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget, az "egészséges", úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak pedig nem előzik meg a szív- és érrendszeri problémákat. Szemben a több évtizedes étkezési irányelvekkel a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem valószínű, hogy egészségesebbé tenné az embert - idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Rajiv Chowdhury kutatócsoportja 18 országban készült 72 tanulmány több mint 600 ezer résztvevőjének adatait elemezte. Az analízis legfontosabb eredménye szerint semmiféle összefüggés mutatható ki a telített zsírok, akár az étrendben fordultak elő, akár a vérben mérték a szintjüket, illetve a szívproblémák között.

Az is kiderült, hogy az "egészséges", többszörösen telítetlen zsírsavaknak - köztük az az omega-3-nak és az omega-6-nak - általában nincs hatása a szívbetegségek kockázatára, csak az olajos halban található omega-3 függ össze az alacsonyabb kockázattal. A népszerű omega-3-at és omega-6-ot tartalmazó étrend-kiegészítők jótékony hatásait azonban nem mutatták ki.

Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatója szerint a végső következtetés levonása előtt nagy létszámú klinikai próbákra lenne szükség. "A szív egészségét legjobban az védi, aki abbahagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, és az egész étrendje egészséges, vagyis nemcsak a zsírokra figyel, hanem a só, a cukor, gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztására is" - jelentette ki Pearson.

Telített zsírsavak leggyakrabban a vajban, a sajtban, a zsíros húsban, a kolbászban, a tortákban és kekszekben találhatók. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) irányelvei szerint az átlagos férfinak legfeljebb napi 30 gramm, a nőnek 20 gramm telített zsírt tanácsos fogyasztania.

Nemrég végzett kutatások azonban kimutatták, hogy a telített zsírsavakban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségeket sem előzi meg.

Egészségügyi szakemberek azonban óvatosságra intenek a friss elemzés eredményeivel kapcsolatban. Tom Sanders, a londoni King's College orvosa szerint az egyes étrendi összetevők - a telített zsírok, a só, a cukor - helyett azoknak a diétáknak a jobb leírására kellene koncentrálni, amelyekről ismeretes, hogy csökkentik a szívproblémák kockázatát, ilyen például a mediterrán vagy a vegetáriánus étrend.

Súlyos szakmai kritika érte a brit elemzést
Fontosnak érzem, hogy szakma részéről is történjen gyors nyilvános reflexió a megdöbbentő adatokkal kapcsolatban - írta a cikk kapcsán Prof. Dr. Császár Albert belgyógyász.

Mint írja, hadd hivatkozzak nemzetközileg elismert szaktekintélyekre (CV Risk and Saturated Fats: The Debate Roils On. Medscape. Mar 17, 2014.), akik a következő alapvető hibákat találták a sok vizsgálat eredményeit összefoglalóan elemző statisztikai felmérésre:

1) A tanulmány csak önállóan a zsírsavak bevitt mennyiségével foglalkoztak és azon belül is az alacsony és a magas fogyasztási szinteket (harmadokat) hasonlították össze. Figyelmen kívül hagyták az egyes (telített, telítetlen) zsírok és a szénhidrát fogyasztás egymáshoz történő összevetését (ezt általában ugyanazon személyeken történő diéta felcserélés révén ítélik meg). Vajon akkor a kevés zsírt fogyasztók mit ettek ehelyett? Feltehetően szénhidrátot, ami ugyanolyan káros, mint a zsír! Tehát csak egyféle indikátort szemléltek, így az adott konklúzió levonása helytelen. Az érvényben lévő szakmai irányelvek a telített zsírok és a szénhidrátok bevitele helyett a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztását javasolják egészségünk megtartása érdekében.

2) A szerzők ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavakat (idetartozik az omega 3 is) részben tévesen azonosították és mindennek tetejébe használhatatlan vizsgálatokat is bevontak az értékelésbe! Ezekről a hibákról az említett kritikusok azonnal értesítették a cikket jegyző vezető szerzőt, aki elismerte a hibákat és ígéretet tett ezek azonnali korrekciójára.

A kritikai megjegyzések kapcsán a vezető szerző a leendő kiigazítások megtétele előtt maga is elismerte, hogy a cikkben állítottak ellenére nem tartja eredményüket elég meggyőzőnek ahhoz, hogy a zsírok korlátozott fogyasztására vonatkozó jelenleg érvényes irányelveket kétségbe kellene vonnunk! Mindezek alapján kénytelenek vagyunk belenyugodni abba, hogy a telített zsírok továbbra is a "rossz" oldalon állnak!

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink