• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Olcsóbban taxizhatnának a fogyatékkal élők

Hírek 2017.09.19 09:45 Forrás: Weborvos
Olcsóbban taxizhatnának a fogyatékkal élők

Európában is egyedülálló kezdeményezéssel kereste meg a Budapest Taxi a fővárosi önkormányzatot.

Mintegy harminc százalékkal olcsóbban, kilométerenként 180 forintért szállítaná a Budapest Taxi fogyatékkal élő utasait, szemben a ma 280 forintban meghatározott hatósági árral. Ezzel a kezdeményezéssel keresték meg a fővárosi önkormányzatot, miután közel 10 civil szervezettel egyeztettek ötletükről.

,,Nem a homokba kell dugni a fejünket, hanem megoldani azt a valós igényt, hogy a fogyatékkal élőknek is szükségük van kiszakadni a négy fal közül, ami sokszor nekik és főleg hozzátartozóiknak megoldhatatlan feladat. Nagyon sokan nem azért nem mozdulnak ki otthonról a kötelező, vagy hivatalos utazásokon kívül, mert nem szeretnének, hanem mert egyszerűen nem tudnak" — mondja Oravecz Nándor, a társaság ügyvezetője. ,,Ha csak a mozgássérülteket nézzük, ugyan a buszok egy része már akadálymentesített, sok viszont nem és az út során sem mindig lehetnek biztonságban, mert kerekes székük nem rögzíthető.

És akkor még nem beszéltünk a más fogyatékkal élőkről, az epilepsziás gyerekről, értelmi sérültről, akikkel szemben egyszerűen a társadalom, vagy ha úgy tetszik az utazóközönség egyáltalán nem toleráns. Társaságunk azt gondolta, nekik is meg kell adni a lehetőséget a teljesebb élethez és ahhoz, hogy a taxi ne luxusszolgáltatás legyen"— folytatja az ügyvezető, aki szerint náluk már most is több kolléga ingyen szállítja őket, látva a nehéz helyzetüket. ,,Mi most azt kezdeményeztük, hogy mérsékeltebb áron utazhassanak a rászorulók, mert igenis nekik is meg kell adni a lehetőségét annak, hogy megnyíljon számukra a világ. És persze könnyebben el is jussanak azokra a helyekre, ahol feltétlenül meg kell jelenniük, legyen az egy orvosi ellátás, ügyintézés, vagy akár csak egy szabadidős program.

Érzékenyítő tréninget is tartunk, ami nem kötelező, de mégis fontos, hogy a kollégák tudják kezelni ilyen helyzeteket, hogy mondjuk, ne essenek pánikba egy epilepsziás betegtől, ennek ugyanis kísérője lehet a hányás. Ha ezzel tisztában vagyunk, fel is tudunk rá készülni"—tette még hozzá Oravecz Nándor.

A társaság egyébként egy másik tervvel is igyekszik segíteni: elképzeléseik szerint hamarosan lesz olyan autójuk, amelyben a saját székükben utazhatnak majd a kerekes székesek. ,,Nyilván meg kell oldani, hogy ne legyen nem egyszer iszonyú fizikai teher, hogy a mozgássérültet átemeljék székéből az autóülésbe. Nem gondolom, hogy elfogadható, mikor egy törékeny feleség már térdelve próbálja átemelni a férjét a kocsiba. Egy ilyen ülés beszerelése milliós költség, mégis úgy gondoljuk, hogy ahogy Európa más városaiban, nálunk is része kell, hogy legyen a taxi szolgáltatásnak"–mondta még az ügyvezető.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink