• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Ösztöndíjazott kutatónők - díjazott kutatások

Hírek 2012.10.30 07:00 Forrás: Weborvos

A tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyekre vetült a figyelem.

Idén a rákgyógyítással és a bakteriális fertőzések megelőzésével kapcsolatos kutatásokért, valamint a legkisebb cukormolekula felfedezéséért kaptak elismerést a női tudósok a L’Oréal - UNESCO „A nőkért és a tudományért" program keretében.

Magyarországon először tíz éve hirdették meg a programot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak, és az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak. A kezdeményezés egyedülálló a hazai közéletben: csak magyar kutatónőknek szól, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá.

 A program célja, hogy hozzájáruljon a hazai K+F szektor felpezsdítéséhez. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék– támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

Az idei díjazottak más-más területet képviselnek, de egy dolog közös bennük: kutatásaik során kiemelkedő eredményeket értek el, amelyek inspirációt adhatnak a jövő generációjának, és fellendíthetik a hazai tudományos életet.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Mátyus Edit vegyész a legkisebb cukor-molekula felfedezéséért kapta a L’Oréal és az UNESCO elismerését. Színképelemzéssel, a szivárvány színeinek segítségével végzett elemzéssel ismerte fel azt a négyatomos molekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte még nem tudták. Dr. Szabó Dóra, a 40 év alatti kategória díjazottja azt vizsgálta, hogyan válnak rezisztenssé a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra. Kutatásainak eredménye a későbbiekben akár az új típusú gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak. Minden élő szervezet sejtjeiben a DNS-nek saját hibajavítói vannak, amelyek sajnos a daganatos sejtekben is segítik a működést.

Az 55 év alatti díjazott, Prof. Dr. Vértessy G. Beáta ezeknek a „karbantartóknak" a működését vizsgálja. Ez a kutatás a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd a jövőben segítséget.

Az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén is Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik hétfőn átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjaikat.

Az egyedülálló, csak nőket elismerő program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatásaira, eredményeire. Idén közel száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a díjukat. Az ünnepi átadón az elmúlt 10 évben díjazott kutatók is részt vettek, és elmondták, hogy az ösztöndíj anyagi és erkölcsi támogatás mellett más pozitívumokkal is szolgált. Meghatározó élmény volt számukra megismerkedni a többi kutatónővel, akik, bár különböző szakterületekről érkeztek, hasonló problémákkal szembesültek a mindennapi életben. Mindannyian küszködnek nőként a család és a munka összeegyeztetésével, a férfias világban érvényesüléssel, a szűkös anyagi lehetőségekkel. A L’Oréal és az UNESCO díjának köszönhetően szakmai együttműködés is született már korábbi díjazottak között.

Az idei nyertesekről

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink