• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ösztöndíjazott kutatónők - díjazott kutatások

Hírek 2012.10.30 07:00 Forrás: Weborvos

A tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyekre vetült a figyelem.

Idén a rákgyógyítással és a bakteriális fertőzések megelőzésével kapcsolatos kutatásokért, valamint a legkisebb cukormolekula felfedezéséért kaptak elismerést a női tudósok a L’Oréal - UNESCO „A nőkért és a tudományért" program keretében.

Magyarországon először tíz éve hirdették meg a programot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak, és az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak. A kezdeményezés egyedülálló a hazai közéletben: csak magyar kutatónőknek szól, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá.

 A program célja, hogy hozzájáruljon a hazai K+F szektor felpezsdítéséhez. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék– támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

Az idei díjazottak más-más területet képviselnek, de egy dolog közös bennük: kutatásaik során kiemelkedő eredményeket értek el, amelyek inspirációt adhatnak a jövő generációjának, és fellendíthetik a hazai tudományos életet.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Mátyus Edit vegyész a legkisebb cukor-molekula felfedezéséért kapta a L’Oréal és az UNESCO elismerését. Színképelemzéssel, a szivárvány színeinek segítségével végzett elemzéssel ismerte fel azt a négyatomos molekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte még nem tudták. Dr. Szabó Dóra, a 40 év alatti kategória díjazottja azt vizsgálta, hogyan válnak rezisztenssé a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra. Kutatásainak eredménye a későbbiekben akár az új típusú gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak. Minden élő szervezet sejtjeiben a DNS-nek saját hibajavítói vannak, amelyek sajnos a daganatos sejtekben is segítik a működést.

Az 55 év alatti díjazott, Prof. Dr. Vértessy G. Beáta ezeknek a „karbantartóknak" a működését vizsgálja. Ez a kutatás a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd a jövőben segítséget.

Az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén is Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik hétfőn átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjaikat.

Az egyedülálló, csak nőket elismerő program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatásaira, eredményeire. Idén közel száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a díjukat. Az ünnepi átadón az elmúlt 10 évben díjazott kutatók is részt vettek, és elmondták, hogy az ösztöndíj anyagi és erkölcsi támogatás mellett más pozitívumokkal is szolgált. Meghatározó élmény volt számukra megismerkedni a többi kutatónővel, akik, bár különböző szakterületekről érkeztek, hasonló problémákkal szembesültek a mindennapi életben. Mindannyian küszködnek nőként a család és a munka összeegyeztetésével, a férfias világban érvényesüléssel, a szűkös anyagi lehetőségekkel. A L’Oréal és az UNESCO díjának köszönhetően szakmai együttműködés is született már korábbi díjazottak között.

Az idei nyertesekről

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink