• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ötödször is szűrtek a medikusok Kárpátalján

Hírek Forrás: MTI

Grezsa: folyamatban van a korosztályos védőoltások elvégzéséhez szükséges vakcinák leszállítása.

A Kárpátaljának nyújtott sokoldalú egészségügyi támogatás elősegíti a magyar közösség szülőföldön maradását, és nem engedi, hogy szakadék alakuljon ki a különböző nemzetrészek egészségügyi ellátásában - jelentette ki Grezsa István kormánybiztos vasárnap a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban.

A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa azon a konferencián tartott előadást, amelyen a Kárpátalján ötödik alkalommal - ezúttal a magyar kormány támogatásával - szűrést végző magyarországi orvostanhallgatók összegezték a térségben szerzett tapasztalataikat.

A kormánybiztos hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az anyaországi orvostanhallgatók bekapcsolódtak a kárpátaljai magyarság egészségügyi támogatásába, mert jelentős hiányt pótolnak a nagyon komoly problémákkal küszködő ukrán egészségügyben. A Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága ezért is karolta fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programja keretében a Semmelweis Egyetem (SE) Hallgatói Önkormányzata által 2016-ban Kárpátalján indított szűrővizsgálatokat - tette hozzá.

A mostani szűrés ráadásul egybeesik a kisebbségbarát nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi eltörlésével, ami azt jelenti, hogy ha az ukrán parlament kisebbségellenes nyelvtörvényt fogad el, akkor a jövőben az ilyen vizsgálatok sem folyhatnak majd magyarul - mondta.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott sokoldalú egészségügyi támogatásból nemzetiségi hovatartozástól függetlenül részesülnek az emberek. Így az utóbbi két évben közel kétmilliárd forint értékű magyarországi egészségügyi támogatás érkezett Kárpátaljára, és folyamatban van a korosztályos védőoltások elvégzéséhez szükséges vakcinák leszállítása - emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az egészségügyi támogatásokkal a jelenlegi feszült magyar-ukrán viszony ellenére a jóindulatát fejezi ki Ukrajna iránt. Másfelől a kárpátaljai egészségügy támogatása Magyarország számára is fontos, mert segít a járványok terjedésének megállításában, és ugyancsak elősegíti a kárpátaljai magyarok szülőföldön maradását, mert sokan éppen egészségügyi okok miatt települnek át az anyaországba.

Veres Márton, a HÖOK elnöki megbízottja, a Külhoni Program vezetője elmondta: az öt alkalommal végzett szűrővizsgálatok 22 települést érintettek, a vizsgált személyek száma meghaladta a 2500-at, ami a kárpátaljai magyar közösség mintegy két százaléka. Hozzáfűzte, az SE hallgatói, akikhez immár szegedi és debreceni orvosegyetemisták is csatlakoztak, több mint tízféle ingyenes szűrést és mérést végeznek Kárpátalján, közte általános orvosi és fizikális állapotfelmérést, mellrákszűrést, vércukormérést, EKG- és fogászati vizsgálatot. Az utóbbi másfél évben öt alkalommal végzett vizsgálatokból számos tapasztalat szűrhető le, amelyeket vasárnap Makkosjánosiban összegeztek a vizsgálatokat végző orvostanhallgatók - mondta el a diákvezető.

Legolvasottabb cikkeink