• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztéséről

Hírek 2017.12.07 15:49 Forrás: Weborvos
Otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztéséről

Országos szakmapolitikai fórumot tartottak a HoCare projektben elért eddigi eredményekről.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2016 áprilisa óta konzorciumi partnerként részt vesz az INTERREG EUROPE Program „HoCare" című projektben, amely kimondottam az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését támogató regionális, nemzeti és uniós konstrukciók eredményességét és hatékonyságát törekszik javítani az ún. „QUADRUPLE HELIX" modell (a kormányzat, az egyetemek, az ipar és a végfelhasználók) négyes egységében történő együttműködésére építve. A projekt fő célja, hogy olyan javaslatok szülessenek az uniós és hazai források támogatási konstrukcióinak (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) módosítására, illetve új konstrukciók megnyitására, amelyekkel lehetővé válhat az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások elterjedése.

Eddig három, nemzetközi tematikus workshopot rendeztek, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy a projektben részt vevő országok érdekelt csoportjai tapasztalatot cserélhessenek és megoszthassák egymással a legjobb gyakorlataikat.
Az ÁEEK 2017. december 5-én az eddigi workshopokon elért eredmények, a feltárt kihívások és a jó gyakorlatok alapján előzetesen felmerült javaslatok ismertetésére és megvitatására országos szakmapolitikai fórumot rendezett a hazai betegszervezetek, az ellátásban részt vevő intézmények és szakemberek, az üzleti szféra (gyártók és forgalmazók), az egyetemek és kutatók, valamint az érintett szak- illetve támogatáspolitikákért felelős hatóságok részvételével.

A fórumon megjelenteket az EMMI egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára, Ladányi Márta köszöntötte, aki kiemelte, hogy Magyarországon, ahol minden ötödik lakos 60 éven felüli, rendkívül fontos az otthoni szakápolás, illetve az alapellátás és azon belül otthoni ellátás szerepének, jelentőségének és minőségének növelése, valamint a szolgáltatás hozzáférhetőségének javítása. Kitért arra, hogy az otthoni szakápolás mára már önálló szolgáltatási területté vált. A technológia innovációk nagymértékben segítik a betegellátást, a standardizált táv és integrált egészségügyi ellátás elterjedését. Üdvözölte, hogy a HoCare projekt olyan európai jó gyakorlatokat tudott feltárni, amelyek a rendszer szintű, a technológiai és a szolgáltatási-ellátási innováció összehangolt fejlesztésére, illetve annak támogatására vonatkoznak.

Az NGM részéről Tipold Ferenc területfejlesztési tervezési főosztályvezető a fejlesztéspolitika szemszögéből ismertette, hogy a jelenlegi programok és konstrukciók mennyiben járulnak hozzá a versenyképességet erősítő hálózatosodáshoz.

Az ÁEEK nevében Gondos Miklós közép-magyarországi területi igazgató üdvözölte a fórum résztvevőit. A fenntartó szemszögéből kiemelte, fontos, hogy a minőségi ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szakemberhiány enyhítése és az ellátórendszer hatékonyságának és fenntarthatóságának érdekében erősödjön az ellátók (intézmények és szakemberek) részvéte az innovációs folyamatokban.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink