• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pszichológusokkal a koracsaládokért

Hírek 2020.12.04 Forrás: Weborvos
Pszichológusokkal a koracsaládokért

Olyan megoldási és megküzdési technikákat tanulhattak egymástól, amelyek sokat segítenek a mindennapokban.

Koraszülött gyerekeket nevelő családoknak indított beszélgetőcsoportokat tavaly a Koraszülöttekért Országos Egyesüle az ELTE PPK-val együttműködve. A 9 hónapig tartó program során az ország több mint 10 megyéjében hirdettek ingyenes beszélgetéseket, ahol az édesanyák pszichológusok vezetésével oszthatták meg egymással terheiket és tapasztalataikat - számolt be a programról az ELTE hírlevele.

A világon átlagosan minden tizedik terhesség idő előtt megszakad, hazánkban pedig évente közel nyolcezer családot érint a koraszülöttség. A korababákat a perinatális intenzív centrumok (PIC) látják el, de a koraszülés okozta trauma miatt gyakran az anyukák is segítségre szorulnak. A projekt célja az volt, hogy társas támaszként önsegítő csoportok alakuljanak, főleg vidéken, ahol az ilyen fajta segítség még kevésbé bevett és elfogadott. A beszélgetőköröket a Koraszülöttekért Országos Egyesüle és az ELTE szakemberei által kiválasztott pszichológusok indították, és havonta egyszeri nyitott csoportként működtek.

A találkozók során a pszichológus ki tudta szűrni azokat az anyákat, akik pszichésen veszélyeztetett állapotban voltak, és azonnali segítségre volt szükségük – mondta el Cserjési Renáta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa. Őket továbbirányították a megfelelő szakemberhez vagy ellátásba. A beszélgetések folyamán továbbá felszínre kerülhettek olyan rossz élmények is, amelyeket a pszichológus vezetésével a helyszínen közösen is át tudtak beszélni. 

Az érintett anyák azt élték meg, hogy környezetük nem érti meg őket, emiatt többen nem is mertek félelmeikről beszélni. A beszélgetőkörökön azonban azt a fajta megértést, együttérzést és empatikus, elfogadó légkört tapasztalhatták meg, amelytől erősebbé válhattak, ameéyre támaszkodni lehet, így bátran vállalhatták gondolataikat és érzéseiket. Sok résztvevő számára a legfontosabb tanulság az aha élmény volt: rájöttek, koraszülött gyermeket és egyáltalán gyermeket nevelni bizony másnak is nehéz. Emellett olyan megoldási és megküzdési technikákat tanulhattak egymástól, amelyek sokat segítenek a mindennapokban.

A pszichológusok számára nagy tanulság volt, milyen nehéz koraszülő anyának lenni, mennyi egyéni tragédia és trauma rejtőzik a felszín alatt, illetve milyen kevesen keresnek aktívan megoldást a problémákra. Minden koraanyát arra biztatunk, hogy éljenek a társas támasz lehetőségével, kérjenek bátran segítséget, tanácsot, akár szakemberektől, akár sorstársaktól, akiknek már van tapasztalatuk ebben a folyamatban – fogalmazott Cserjési Renáta.

Legolvasottabb cikkeink