• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

Hírek 2020.10.30 Forrás: MTI
Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

A járványügyi szakértő ajánlása szerint érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, csoportosulásokat a temetőkben és a temetői díszek, virágok megvásárlásakor is. 

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás felidézte, hogy már több mint egymillió mintavétel történt. Ezek többsége ingyenes volt, hiszen csak azoknak kell fizetniük, akik saját elhatározásból teszteltetik magukat.

A kormány azért vezette be a 19 500 forintos hatósági árat a PCR-tesztre, hogy egyetlen cég se tudjon nyerészkedni a járványon, sajnos azonban nem így történt - mondta.  Budapesten még zajlik a vizsgálat, a 19 megye kormányhivatalai azonban már elkészültek vele. Eddig 81 szolgáltatót ellenőriztek, és 20-nál tapasztaltak gondot, azaz minden negyedik cég jogsértő módon járt el - közölte az államtitkár. Átnéztek 100 honlapot, ezek közül 14-et találtak problémásnak. Helyszíni ellenőrzésből 57-et, telefonosból 83-at végeztek.

A 20 jogsértő cég közül 14-gyel szemben indult fogyasztóvédelmi eljárás. Ennek oka, hogy több vállalkozás együttműködőnek bizonyult, és már az ellenőrzéskor azonnal pótolta a hiányosságokat. Három cégre már most bírságot szabtak ki, mivel nem orvosolta a jogsértést: nem 19 500 forintért érhető el a teszt vagy nem egyértelmű az árak feltüntetése.

A kormány a későbbiekben is szigorúan lép majd fel azok ellen, akik nyerészkedni próbálnak a járványon - hangoztatta Schanda Tamás.

Operatív törzs: meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését

A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes hozzátette: a nemzetközi teherforgalom számára továbbra is öt átkelő, Tornyosnémeti, Parassapuszta, Rajka, Hegyeshalom, illetve Tornyiszentmiklós autópálya-átkelő van kijelölve. Kizárólag személyforgalom számára közúton 29. vízi úton pedig két átkelő áll rendelkezésre - mondta. Emlékeztetett: hatályba lépett az a kormányrendelet is, amely hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot. A szigorítás értelmében a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Ezeket az intézkedéseket a magyar állampolgárok élete, egészsége és testi épsége megóvásáért vezették be - mondta.

A járvány elleni védekezés közös felelősség, ezért kérik, hogy mindenki fokozottan tartsa be a védelmi intézkedéseket. Bár szigorodtak a kiszabható büntetések azokkal szemben, akik nem tartják be a védelmi intézkedéseket, a cél nem az emberek megbüntetése, a rendőrség mindig arányosan lép fel a szabálysértőkkel szemben.

Mindenszentek ünnepével és a halottak napjával összefüggésben a hétvégén rendőrökkel találkozhatnak az állampolgárok a temetőknél, a kijelölt parkolókban. Ezek célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a megemlékezéseket veszélyeztető cselekmények megakadályozása és a várhatóan megnövekedő forgalom biztosítása. Figyelemmel kísérik azt is, hogy a tömegközlekedésben hordják-e az emberek a maszkot - mondta.  

Kiss Róbert ismertette: csütörtökön 86 esetben jártak el a rendőrök a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben. Ebből 16 esetben azért, mert a tömegközlekedésben nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Többségüket - 15 embert - figyelmeztetésben részesítettek, egy ember ellen azonban szabálysértési feljelentést tettek.

Az üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken csütörtökön 70  intézkedésre volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt, 46 embert figyelmeztettek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 szabálysértési feljelentést tettek - mondta.

Beszámolt arról is, hogy a szeptember második felében életbe lépett védelmi intézkedések szabályait be nem tartókkal szemben eddig 2205 alkalommal intézkedtek, a szabályszegők többségénél, 1837 esetben a legenyhébb szankciót, a figyelmeztetést alkalmazták.

Az alezredes kitért arra: ugyancsak ellenőrizték csütörtökön azokat, akik azzal a céllal léptek be a határon, hogy átutazzanak Magyarországon. Az erre vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 43 intézkedésre volt szükség, 42 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.  

A hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 12 675 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt napon 3718 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 507-et a határátkelőknél. Jelenleg 26 396-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1141-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hány eljárás indult álhírterjesztőkkel szemben, az ezredes a hatályos jogszabály rémhírterjesztésre vonatkozó passzusát idézte. E szerint aki a nagy nyilvánosság előtt valótlan tényt állít, vagy valós tényt elferdítve közöl, illetve híresztel és ez a tényközlés alkalmas arra, hogy az emberekben nyugtalanságot keltsen, rémhírterjesztést követ el. Súlyosabb megítélésű a bűncselekmény akkor, ha a rémhírterjesztést különleges jogrend idején követi el valaki. Emlékeztetett: a járvány magyarországi megjelenése óta 143 esetben rendeltek el eljárást rémhírterjesztés miatt, ebből 67-et március és június 17.-e között, vagyis a veszélyhelyzeti időszakban 67-et. Jelenleg 3 eljárás van folyamatban és 10 gyanúsítottat hallgattak ki.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: habár október 27.-étől változtak a karanténelrendelésre vonatkozó szabályok, továbbra is korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére azok a magyar állampolgárok, akik a személyforgalomban üzleti céllal érkeznek vagy ingáznak, továbbá nem rendelnek el karantént azokkal szemben sem, akik igazolást tudnak felmutatni arról, hogy az elmúlt hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen és már nem fertőzőek.

NNK: halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása

Halottak napján, és annak hétvégéjén is kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Galgóczi Ágnes közölte: bárki, aki tünetet észlel magán, ne látogasson ki a temetőbe, ne találkozzon családtagjaival. Ajánlása szerint érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, csoportosulásokat a temetőkben és a temetői díszek, virágok megvásárlásakor is. Azokon a helyeken, ahol sokan vannak - akár szabadtéren is - érdemes viselni a maszkot, emellett javasolta a hagyományos üdvözlési módok kerülését. Arra kérte a temetők fenntartóit, hogy gyakran fertőtlenítsék az illemhelyeket és a gyakran megérintett felületeket.

Galgóczi Ágnes az M1 kérdésére közölte: a védőoltások a közegészségügy nagy vívmányai közé tartoznak, ezért nagy károkat okoznak azok, akik a védőoltások ellen álhíreket, csúsztatásokat, hazugságokat terjesztenek, különösen a mostani pandémiás időszakban. A szakember ismét megerősítette, a járvány előrehaladtával, ahogyan az szükséges, további kórházakat vonnak be a koronavírus-betegek ellátásába, és megfelelő számú ágy és személyzet áll rendelkezésre kezelésükhöz.

Beszélt arról is, hogy folyamatos a háziorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok influenza elleni védőoltással való ellátása. Jelezte: az orvosok idén is megkapták azt a védőoltási módszertani levelet, amely útmutatást ad számukra, hogy mely krónikus betegség fennállása esetén érdemes influenza elleni védőoltásban részesíteni pácienseiket.

Galgóczi Ágnes elmondta, az operatív törzs 86 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolák fertőtlenítő nagytakarítása is zajlik az őszi szünetben.

Legolvasottabb cikkeink