• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

SE 2.0: A családtervezéstől az időskorig

Hírek 2019.09.22 Forrás: Semmelweis Egyetem
SE 2.0: A családtervezéstől az időskorig

A lakosság egészségtudatosságra nevelése a XXI. század egészségügyének egyik legfontosabb feladata.

Személyre szabott testösszetétel vizsgálattal, táplálkozási tanácsadással, időskori szimulációs lehetőséggel, valamint családtervezési beszélgetésekkel és újszülött-gondozással kapcsolatos interaktív programokkal is várják a jelentkezőket az októberi Semmelweis Egészség Nap keretében. Az Egészségtudomány a mindennapokban névre hallgató rendezvény az előző, Mentálhigiénés Naphoz hasonlóan ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek, jelentkezni itt lehet.

A 250. jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK) által szervezett ingyenes rendezvényen több mint ötvenféle, a mindennapok során felmerülő, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadáson, workshopon és interaktív programon lehet részt venni október 4-én, pénteken. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja a programról szólva elmondta, a rendezvény legfőbb küldetése a lakosság egészségtudatosságra nevelése. „A XXI. század egészségügyének ez az egyik legfontosabb feladata, hiszen a vezető halálokok hátterében álló népbetegségek jelentős része megfelelő életmóddal, a tünetek korai felismerésével, a rizikófaktorok ismeretével időben kiszűrhető, megelőzhető, de legalábbis jól gyógyítható lenne” – emelte ki.

A rendezvény során számos aktuális téma napirendre kerül, legyen az a helyes táplálkozás, a mozgásszervi betegségek megelőzése, vagy épp a szenvedélybetegségek elkerülése. Szó lesz egyebek mellett a stresszkezelés gyakorlati megoldásairól, úgynevezett öregségi szimulátor segítségével a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen lesz majd idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, de a pénteki egészségnap fontos témái között szerepelnek az időskori cukorbetegség, illetve szürkehályog okozta látásproblémák, azok konzervatív és műtéti megoldási lehetőségei, valamint a gyermekkori és felnőttkori kontaktlencse-viselés helyes használata is.

A programok összeállítása során az Egészségtudományi Kar munkatársai nagy hangsúlyt fektettek a családtervezésre, valamint a kisebbek egészségére is. Szél Dávid, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, az Apapara című könyv és blog szerzője interaktív előadás keretében foglalkozik az apaság XXI. századi kérdéseivel, emellett a leendő vagy újdonsült szülők gyakorlati segítséget kaphatnak a csecsemőgondozásához, de a gyermekbalesetek megelőzése is napirenden lesz. A kisiskolás korosztály pedig tartásjavító tornán is részt vehet a délután folyamán. A rendezvényen a látogatók saját képességeiket is próbára tehetik: szimulációs baba segítségével kipróbálhatják, milyen beteget vizsgálni, a bátrabbak pedig elsősegélynyújtási versenyre is benevezhetnek.

A 250. születésnapját ünneplő egyetem 10 hónapon át tartó ingyenes, szűrésekkel és betegedukációs programokkal tarkított programsorozata, a Semmelweis Egészség Napok a család minden tagjának kínál érdekes bemutatókat, előadásokat, workshopokat. A rendezvényeken 2019 szeptembere és 2020 júniusa között havonta egyszer vehetnek részt az érdeklődők: öt pénteki és öt szombati napon.

Időpont: október 4. (péntek) 15:00-20:00

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar (1088 Budapest, Vas u. 17.)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink