• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sportünnep Budapesten: újra jön a Mozgás Éjszakája

Hírek 2018.06.06 Forrás: Weborvos
Sportünnep Budapesten: újra jön a Mozgás Éjszakája

A rendszeres testmozgásnak nem az a célja, hogy bajnokok legyünk, hanem, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját, amely Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidősport-fesztiválja. Az ingyenes, mindenki számára nyitott június 16-i eseményen 16 sportágat próbálhatnak ki bajnokok és profi edzők segítségével a mozogni vágyók. A rendezvénynek idén a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány ad otthont, így az eseményre látogatók a hangulatosan kivilágított Duna-parton ismerkedhetnek meg a hagyományos és különleges sportok sorával.

A rendezvény egyben Ötpróba-pontszerző alkalom is, azaz a résztvevők pontokat szerezhetnek, amiket később sportszerekre válthatnak. Az este szakmai szervezője a Testnevelési Egyetem.

Ahogy a sajtótájékoztatón Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány célja, hogy minél több fizikailag és szellemileg aktív, egészséges ember éljen hazánkban. Az egészség megtartásának egyik legjobb módja,  hogyha a rendszeres testmozgást életmódunk részévé tesszük. Az is cél, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon az Európai Unióban. Ennek része az is, hogy honfitársaink egészségi, fizikai állapota javuljon, hiszen az életminőség nagyban függ az egészségünk megtartásától. Ezért is támogatja a kormány az Ötpróba mozgalmat és a Mozgás Éjszakáját, hogy mindenki megtalálja a számára ⎼ szó szerint ⎼ leginkább testhez illő mozgásformát.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint az esemény szakmai védnöke elmondta, hogy a TE kiemelten fontosnak tartja a lakosság életmódváltását és a szabadidősport népszerűsítését. „Büszkék vagyunk rá, hogy az Egyetem ilyen nagyszabású szabadidősport-esemény társszervezője immár negyedik éve. Az Egyetem rekreáció szakának tanárai, végzett szakemberei és mintegy 150 fő hallgatója nyújt aktív támogatást a rendezvény szervezésében és lebonyolításában".

Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete felvetette, hogy sajnos Magyarországon a legmagasabb a túlsúlyos emberek aránya Európában, de a világon is negyedik helyen állunk. Ezt a versenyt azonban biztosan nem érdemes megnyernünk. Kiss Gergely hangsúlyozta, hogy a Mozgás Éjszakája egy olyan sportfesztivál, ahová az is eljöhet, aki már 15 éve nem húzott edzőcipőt. Itt bátran belekóstolhat bármelyik mozgásformába. A rendszeres testmozgásnak és a szabadidősportnak nem az a célja, hogy bajnokok legyünk, hanem, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, és azzal máris nyertünk. Hozzátette, hogy az elmúlt években egyre nő a szabadidősport-rendezvényeken résztvevők száma, és reméli, hogy a Mozgás Éjszakája újabb emberekkel fogja megszerettetni az aktív testmozgást.

Bordács Miklós, a rendezvény társszervezője szerint a sportfesztivál célja mozgásra bátorítani azokat, akikre eddig kevésbé volt jellemző a sportos életmód, de szívesen változtatnának ezen. Annak érdekében, hogy ez a változtatás minél nagyobb és inspirálóbb élményt jelentsen számukra, a rendezvényen a következő 16 jól ismert, illetve kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportág közül választhatnak:

futás,

kerékpározás,

zumba,

fitnesz,

salsa,

jóga,

asztalitenisz,

tollaslabda,

nordic walking,

korfball,

lábtoll-labda,

harcművészet,

sárkányhajózás,

teqball,

amerikai foci.

Bordács hozzátette, hogy a rendezvény idén új helyszínre, a Műegyetem rakpartra és a Pázmány Péter sétányra költözött. Ez kihívást jelent a szervezőknek, azonban egészen különleges atmoszférát fog nyújtani az éjszakai, kivilágított Duna-part a kilátogatók számára. A szervezők reményei szerint ennyi sportág között mindenki rátalál arra, amelyik igazán neki való – és amely rendszeres sportolásra ösztönözheti a jövőben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink