• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Szoftver szimulálja a rák biológiai viselkedését

Hírek 2017.07.13 14:57 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szoftver szimulálja a rák biológiai viselkedését

A technológia meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a gyógyszerfejlesztés folyamatát.

Az év legjobb egészségügyi startupjának választották meg a bécsi Pioneers fesztiválon a Turbine csapatát, akik közül többen dr. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanárának kutatócsoportjából kerültek ki. A kifejlesztett szoftver a rák biológiai működését szimulálja, mesterséges intelligencia segítségével meghatározva a leghatékonyabb, személyre szabott kezelési módokat. Alapjait mintegy 10 éves kutatómunkával fektette le a biológusokból, mesterséges intelligencia-szakértőkből és bioinformatikusokból álló csapat. A technológia meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a gyógyszerfejlesztés folyamatát, így a kijelölt terápiák hamarabb juthatnak el a betegekhez.

A Turbine mögött álló mesterséges intelligenciát egy hálózatkutatási projekt keretében dr. Szalay Kristóf Zsolt dolgozta ki az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet PhD-hallgatójaként.

Ezt a technológiát egészítették ki egy sejtmodellel az intézetben jelenleg is PhD-hallgató dr. Veres Dániel, valamint Fekete Iván, az Általános Orvostudományi Kar hallgatójának részvételével, így jött létre a 2013-ban a Semmelweis Egyetem támogatásával szabadalmaztatásra benyújtott módszer – idézték fel a kutatók.

A Turbine akár több millió terápiás lehetőséget és molekuláris szintű változást képes végigpróbálni ezres nagyságrendű publikációból származó – valós kutatási eredményeken alapuló – sejtmodelljén. A komplex hálózat segítségével jól modellezhetőek a sejten belül zajló folyamatok. Vagyis a program segít előre jelezni, hogy melyik gyógyszer, vagy azok milyen kombinációja lenne alkalmas az adott típusú rák gyógyítására, hiszen képes szimulálni a sejtek terápiára adott válaszát. Ezzel rövid idő alatt leszűkíthető a hatékony és hatástalan gyógyszerhatóanyagok köre, ami lényegesen lerövidíti a gyógyszeripari folyamatokat – magyarázta dr. Szalay Kristóf.

Amikor (2016-ban) a kutatócsoportból 2013-ban alapított cég növekedésnek indult, a startupok terén tapasztalt Nagy Szabolcs lett a vezető, aki elmondta, mivel egyértelműen látszott, hogy a korábban hónapokig tartó kísérleteket egy másodperc töredéke alatt elvégezni képes szoftvert leginkább a gyógyszeriparban lehet hasznosítani, már csak a fókuszpontot kellett meghatározni. Így kezdtek el kifejezetten a rákos megbetegedések szimulálásával és a személyre szabott terápiákkal foglalkozni – mondta el Nagy Szabolcs.

Sikeresen pályáztak az egyik legnagyobb gyógyszercég mentorprogramjába, és jelenleg is három klinikai fázisban lévő gyógyszer fejlesztésén dolgoznak a cég számára, miközben más vállalatokkal, továbbá külföldi kutatóhelyekkel, például a Cambridge-i Egyetemmel is tárgyalnak az együttműködési lehetőségekről. A cégvezető hozzátette, hogy jelenleg 18-an dolgoznak a 4 fővel indult csapatban, és szeretnének további tagokat is bevonni, elsősorban a hazai egyetemeken végzett, vagy jelenleg is ott tanuló tehetségek közül.

A vállalatépítés mellett a csapat tagjai továbbra is aktívan kutatnak. Jelenleg dr. Bödör Csabával, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársával dolgoznak egy közös projekten, amely a krónikus limfoid leukémia (CLL) megértésére irányul – mondta el Fekete Iván.

Dr. Csermely Péter hálózatkutató-csoportjában pedig a fonálféreg idegrendszerének felépítését kutatják a Turbine segítségével, vagyis nem humán életformákon is használható a rendszer – tette hozzá a hallgató.

Dr. Veres Dániel hangsúlyozta, orvosként az a legfőbb céljuk, hogy a megfelelő gyógyszerek gyorsabb fejlesztését támogatva segítsenek a betegeken. A szoftver jelenleg felhő alapú. Mivel nem egy „varázsdobozról" van szó, amibe egyik oldalon bemennek az adatok, a másik oldalon pedig kiadja a terápiát, első körben fókusztáltan, kis számú, nagy partnerrel dolgoznak majd – mondta. Valós daganatbiológiát képezünk le a modellben, azt szimuláljuk és nézzük meg, miként reagál az egyes beavatkozásokra, vagyis a használathoz komoly szaktudásra van szükség – tette hozzá dr. Veres Dániel.

Mint azt a startup tagjai elmondták, hosszabb távon szeretnének közvetlen kapcsolatba kerülni a betegekkel, annyira automatizálva szoftvert, hogy használható legyen a mindennapi betegellátásban is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink