• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

    • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

      Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

    • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

      Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • költségvetés
    • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

      A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

    • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

      Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

    • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

      Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • EESZT
    • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

      Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

    • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

      Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

    • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

      EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Hírek 2017.04.16 08:22 Forrás: Weborvos
Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben DON-toxint igen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 különféle, áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. Kétharmaduk ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. Azért a teljes kiőrlésű lisztekre esett a választás, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége is nő a fogyasztók körében - ismertették közleményükben.

A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben a DON-toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaörleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.

A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés.

A mikotoxinokról
A gabonanövényeken lévő Fusarium gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.

A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél. A teljes teszt elolvasható itt

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink