• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

      Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

    • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon  munkába

      2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

    • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

      Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

  • EBP
    • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

      Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

    • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

      2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

    • A jövő kórháza épül Dél-Budán

      A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • EESZT
    • 100 napja működik már az EESZT

      100 napja működik már az EESZT

    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Hírek 2017.04.16 08:22 Forrás: Weborvos
Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben DON-toxint igen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 különféle, áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. Kétharmaduk ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. Azért a teljes kiőrlésű lisztekre esett a választás, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége is nő a fogyasztók körében - ismertették közleményükben.

A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben a DON-toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaörleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.

A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés.

A mikotoxinokról
A gabonanövényeken lévő Fusarium gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.

A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél. A teljes teszt elolvasható itt

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink