• Ónodi-Szűcs
    • Most a központi régió következik

      Most a központi régió következik

    • Már idén bevezethetik a mentők életpályamodelljét

      Már idén bevezethetik a mentők életpályamodelljét

    • Új prioritások az egészségügyben jövőre

      Új prioritások az egészségügyben jövőre

  • kanyaró
    • Oltáshiány miatt pusztít a kanyaró

      Oltáshiány miatt pusztít a kanyaró

    • Szakszerűek voltak a hazai intézkedések

      Szakszerűek voltak a hazai intézkedések

    • Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

      Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

  • bérrendezés
    • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

      Éger az ígéretekről, költségvetésekről

    • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

      A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

    • Ismét minimálbéren az egészségügyben?

      Ismét minimálbéren az egészségügyben?

Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Hírek 2017.04.16 08:22 Forrás: Weborvos
Termékteszt: mikotoxin a teljes kiőrlésű lisztben

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben DON-toxint igen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 különféle, áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. Kétharmaduk ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. Azért a teljes kiőrlésű lisztekre esett a választás, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége is nő a fogyasztók körében - ismertették közleményükben.

A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. Ellenben a DON-toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaörleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.

A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés.

A mikotoxinokról
A gabonanövényeken lévő Fusarium gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.

A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél. A teljes teszt elolvasható itt

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink