• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Tiszta homokozókat szeretnének a szülők

Hírek 2011.09.23 16:53 Forrás: MTI

Kormányrendeletet sürget az alapítvány a homokozók rendszeres fertőtlenítésére.

Németországban évente kötelező a homokozók tisztítása, Magyarországon ez a kérdés teljesen szabályozatlan, sokszor csak hipóznak fertőtlenítés címén. A Tiszta Homokozóért Alapítvány és szakértői a németországi Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe: az eljárás során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja és gázégővel 1200-1400 Celsius fok hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, amelynek hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, amely kiszűri a további szennyeződéseket, a többi között az üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint a csomósodást.

A homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, ráadásul nedves időben a homokozóban lévő penészgombától is megbetegedhetnek.

Magyarországon a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti - mondta a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Szemán Györgyné Ibolya hangsúlyozta: tenni kell azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak.

Becslések szerint több mint 10 ezer játszótér van Magyarországon. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenítés gyanánt vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát - közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A közlemény szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztálya, Barna Szilvia laborvezető és Szabó Zoltán főosztályvezető irányításával végzett mérései kimutatták, hogy a Reattherm eljárás a higiénés indikátorbaktériumok közül a coliform, a fekál coliform és a fekál streptococcus baktériumok számát a kezelt homokátlagmintákban 100 százalékkal csökkentette. A mezofil és a termofil baktériumok összcsíraszámát a kezelt homokátlagmintákban a Reatherm típusú homoktisztító berendezés több mint 95 százalékos hatásfokkal csökkentette.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink