• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több gyerek, nagyobb nyugdíjbiztonság

Egészségpolitika Forrás: MTI

Népesedési Kerekasztal: a kormány tűzze napirendre a nyugdíjreformot!

A Népesedési Kerekasztal a nyugdíjreform mielőbbi napirendre tűzését szorgalmazza, mert úgy látják, az alacsony születésszám és a kivándorlás veszélyezteti a társadalombiztosítás jövőjét, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kérdés rendezése politikai ciklusokon messze túlnyúló kormányzati felelősséget jelent. Benkő Ágota, a testület koordinátora pénteken juttatta el az MTI-hez a népesedéspolitika és az államháztartás kapcsolatáról készített állásfoglalásukat.

Az állásfoglalás összegzésében azt írták: miközben elismerik a kormányzat erőfeszítéseit a népesedési helyzet javítására, a gyermekes családok helyzetének könnyítésére, úgy látják: 2030 után a nyugdíjasok jövedelmi helyzete jelentős mértékben romlani fog.

Megítélésük szerint a jelenlegi helyzetben segítséget jelenthetne egy olyan nyugdíjreform megvalósítása, amely pozitívan hathatna vissza a népesedési helyzetre, és korrigálna egy alapvető igazságtalanságot. Mint írták, a gyermeket vállalók viselik a terheket a jövő munkaképes generációjának felnevelésében, ugyanakkor ez rosszabb helyzetbe hozza őket nyugdíjas korukra. A társadalombiztosítás nem kedvezményezi eléggé a gyermeket vállaló szülőket - tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a külföldi munkavállalás tömegessé válása előbbre hozhatja és súlyosbíthatja az államháztartás gondjait. Ennek oka szerintük az, hogy a kivándorlók kinti munkavégzésük alatt nem a magyar rendszerbe fizetnek járulékot, adót, ez a kiesés pedig az államháztartást terheli.

Kitértek arra: mivel a szabad munkaerőmozgásnak ez a negatív hatása általános kelet-európai probléma, egységes stratégiai lépésekre lenne szükség az érintett uniós országok részéről. Nem igazságos, hogy az Európai Unió nyugati országai demográfiai deficitjüket a kelet-európai munkaerő elszívásával oldják meg - írták.

Azt javasolják a kormányzatnak, hogy a demográfiai problémák megoldása iránt elkötelezett szakmai társadalmi partnerekkel a lehető legsürgősebben készítsék elő a valós hozzájáruláson alapuló nyugdíjrendszer bevezetését, alakítsák ki a gazdasági-demográfiai kihívásokat kezelő migrációs politikát. Jelezték: a kerekasztal felajánlja szakértőinek közreműködését, beleértve a társadalmi párbeszédet.

A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke hívta össze az azóta elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A civil, egyházi és kormányzati szervezeteket is tömörítő kerekasztal korábban több olyan javaslatot is kidolgozott a kormányok számára, amelyet figyelembe vettek a népesedéspolitikai döntéseknél.

Legolvasottabb cikkeink