• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Túlzsúfoltság, méltatlan körülmények a Topházban

Hírek 2017.05.19 08:22 Forrás: Weborvos összeállítás
Túlzsúfoltság, méltatlan körülmények a Topházban

Az ombudsman szerint elodázhatatlan a gödi intézmény kiváltása.

Székely László ombudsman szerint elodázhatatlan a gödi Topház Speciális Otthon kiváltása kisebb férőhelyű, fogyatékosoknak kialakított otthonokkal, mert túlzsúfoltsága, leromlott állapota, személyi és tárgyi feltételeinek hiánya folyamatosan sérti az ellátottak emberi méltósághoz való jogát. A biztos az emberi erőforrások miniszteréhez, az intézmény fenntartójához, valamint az otthon vezetőjéhez fordult - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A gödi Topház Speciális Otthon gondozóinak beadványai alapján az ombudsman munkatársai előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartottak az intézményben. A 220 fogyatékkal élőt ellátó otthonban 2015-ben hatósági, 2016-ban fenntartói ellenőrzések történtek.

Az ombudsmani vizsgálat megerősíti a korábbi fenntartói ellenőrzés megállapítását, amely szerint az intézményben csak részben adottak az ellátottak igényeit biztosító tárgyi és személyi feltételek. Az intézmény kifejezetten elhanyagolt, a fertőzésmentes és higiénikus környezet csak részben biztosított.

Az alapjogi biztos szerint emiatt megengedhetetlen mértékben sérülnek az ellátotti jogok, a gondozás nem megfelelő. A gondozók beadványaikban a személyi feltételek hiányát, a túlzsúfoltságot, a lakóépület leromlott állapotát panaszolták, de kifogásolták a 2016 végén történt intézményvezető-váltás miatt megváltozott körülményeket, amelyek álláspontjuk szerint az ellátottak lakó- és életkörülményeit is hátrányosan befolyásolják. Az ombudsmani vizsgálat szerint azonban a panaszolt körülmények - a korábbi ellenőrzések jegyzőkönyvei alapján - már korábban is fennálltak.

A vizsgálat feltárta, hogy az intézményvezető törekszik a feladatok pontos és egyértelmű kiadására, a következetes és rendszeres vezetői ellenőrzésre, az ellátottak érdekeit szem előtt tartó szemlélet átadására. A dolgozók és a vezetőség közötti együttműködés azonban nem zökkenőmentes, és ez hátrányosan befolyásolja a munkavégzést, és hatással van a lakók ellátására is - írták.

Az alapjogi biztos a helyszíni vizsgálat alapján megállapította: az intézményben rendkívül magas az ellátottak száma, hiányosak a tárgyi feltételek (ágyak, matracok, illetve fürdőszobák, illemhelyek). Komoly probléma, hogy a szükségesnél kevesebb az ápoló-gondozó személyzet, nem megoldott az akadálymentesség, az egyenlő esélyű hozzáférés. Mindezek pedig nem egyszerűen csak az ellátás szakmai színvonalának erőteljes visszaesését okozzák, hanem a személyzetnek olyan kényszermegoldásokat kell alkalmaznia, mint a csoportos fürdetés, a rácsos ágyak használata és ajtórácsok felszerelése.

Az ombudsmani jelentés kiemeli: a speciális otthonban uralkodó körülmények miatt csorbul a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jog, valamint az egyenlő bánásmód követelménye, a fogyatékossággal élők kiemelt állami védelmének kötelezettsége. Összességében és az egyes intézkedések önmagukban is felvetik a megalázó, embertelen bánásmód tilalmának sérelmét, nem teljesülnek a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményben foglalt nemzetközi kötelezettségek sem - sorolták.

Az alapjogi biztos helyszíni vizsgálata arra az egyértelmű következtetésre jutott, hogy az intézményben elodázhatatlanul sürgető a férőhelyek kiváltása - közölték. A biztos álláspontja szerint a kialakult és tartóssá vált súlyosan konfliktusos, a személyi, tárgyi feltételek hiánya következtében "kiüresedett légkörben" évek óta halasztódik az intézményben élő fogyatékos emberek esélye a méltó emberi élethez.
Székely László ombudsman megállapításaival Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, az intézmény fenntartójához, valamint az otthon vezetőjéhez fordult.

A kormány május 4-én közölte, hogy rendkívüli vizsgálatot indított a gödi Topház Speciális Otthonban, mert egy nemzetközi civil szervezet jelentése szerint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak, írja az MTI.

Közös fogkefe, hideg vizes fürdő a Topházban

Ezzel a címmel számol be a döbbenetes és riasztó körülményekről az ombudsmani jelentés alapján a mno.hu portálja. Eszerint az ellátottak közötti bántalmazás és agresszió a fejlesztés hiánya miatt mindennapos. Az ellátottaknak saját ruhái nincsenek, eseti jelleggel öltöztetik őket. Az adományba kapott ruhaneműkből pedig a gondozók korábban „turi-butik"-ot szerveztek maguknak. Több ellátott fogát pedig nem a saját, hanem az összesen két közös fogkefe egyikével mossák, mert bár névvel ellátott fogkefék és fogmosó poharak is vannak, azokat külön elzártan tárolták egy esetleges ellenőrzés esetére.

Az intézményvezetőtől a vizsgálat során megtudták azt is: a fürdetést korábban hajnali 5 órakor kezdték, és csoportosan (10-15 embert egyszerre) végezték úgy, hogy az ellátottakat levetkőztették, az állni nem tudó, mozgásában korlátozott gondozottakat a fürdetőhelyiségek padlójára helyezték, és távolról zuhanyozták le őket. Ha a 100 liter meleg víz elfogyott, egyes ellátottakat már hideg vízben zuhanyoztatták le.

További részletek a portálon olvashatók!

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink