• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Új törvény a segítőkutyákról

Hírek 2010.05.18 00:00 Forrás: Weborvos

A különböző típusú segítő kutyákat kiképzők a jövőben OKJ-s szakképesítéshez juthatnak.

A Kutyával az Emberért Alapítvány – KEA - jóvoltából az elmúlt években 17 mozgássérült ember kapott életre szóló segítőtársat speciálisan kiképzett segítőkutya személyében, és az alapítvány terápiás kutyáinak közreműködésével Budapesten és környékén mintegy 10 intézményben összesen több száz rászorult (főként mozgás- és értelmi sérült gyermekek) részesült kutyás terápiában. A segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet. Ennek széleskörű társadalmi elismertetése azonban a szakképzés mellett azt is szükségessé teszi, hogy a kutyák és az azokat használó fogyatékosok jogi helyzete rendeződjön.


A kutyák szociális segítő szerepben való alkalmazása nem újkeletű dolog, hiszen már az első világháború után alkalmaztak speciálisan képzett vakvezető kutyákat a látássérültek életének megkönnyítésére. Széles körű alkalmazásuk az egészségmegőrzésben, fogyatékos rehabilitációban valamint a készségfejlesztésben azonban csak mintegy 25 éve kezdődött. A Kutyával az Emberért Alapítvány (KEA, 1996) volt Magyarországon az első olyan civil szervezet, mely olyan újfajta segítő feladatokra képzett kutyákat, mint a mozgássérültek segítése, illetve a különböző fejlesztő terápiás foglalkozásokon való részvétel – mondta el Dr. Topál József, a KEA elnöke.

A KEA a kutyák rehabilitációs célokra való alkalmazásával kapcsolatban tudományos kutatói és szakértői tevékenységet is folytat. Így például az MTA és ELTE kutatóinak bevonásával kidolgozták a terápiás kutyák vizsgáztatásához szükséges standardokat, valamint a mozgássérült-segítő kutyák vizsgáztatásának szabályait. E tevékenységek szakmai színvonalának egyik fontos biztosítéka a széleskörű nemzetközi beágyazottság: a KEA egyetlen hazai alapítványként tagja a segítőkutyás civil szervezeteket tömörítő európai- (Assistance Dogs Europe) és világszövetségnek (Assitance Dogs International).


A KEA a magyarországi segítőkutya-kiképző szervezeteket összefogó Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség alapító tagjaként részt vett annak az oktatási programnak kidolgozásában, melynek révén a különböző típusú segítő kutyákat kiképzők a jövőben OKJ-s szakképesítéshez juthatnak.


A segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet. Ennek széles körű társadalmi elismertetése azonban a szakképzés mellett azt is szükségessé teszi, hogy a kutyák és az azokat használó fogyatékosok jogi helyzete rendeződjön. E cél megvalósításának fontos állomása volt a segítőkutyák képzésének és alkalmazásának szabályairól szóló miniszteri rendelet - 27/2009. (XII. 3.) SZMM, mely egyfelől az esélyegyenlőség szellemében széleskörű jogokat biztosít a kutyával közlekedő fogyatékos ember számára, másfelől pedig szabályozza a segítő kutyák vizsgáztatását és ezzel egyértelműen meghatározza azon kutyák és gazdáik körét, akik a rendelet által biztosított „többletjogokkal" élhetnek – nyilatkozta Dr. Topál József.


Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a segítő kutyákhoz való újfajta hozzáállást még csak most „tanulják" a különböző érintett felek (üzletek, bevásárlóközpontok, hivatalok, szállodák stb.), így a széleskörű tájékoztatásra nagy szükség van. Vannak még tájékozatlanságból eredő gondok, de a fogyatékosok segítő kutyáinak elfogadása területén jelentősen javult a helyzet. Pozitív példaként említhető például a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, a Lurdy ház, vagy a kecskeméti Malom bevásárlóközpont, ahol bár szigorúan ellenőrzik a kutyák segítő státuszát, de nagy megértőkészséget mutatva igyekeznek mindenben megfelelni az új jogszabályban foglaltaknak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink