• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

USA: Alex Azar az egészségügyi miniszterjelölt

Hírek 2017.11.14 07:07 Forrás: MTI
USA: Alex Azar az egészségügyi miniszterjelölt

A jelölt George W. Bush elnöksége idején az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes vezetője volt.

Donald Trump amerikai elnök az egészségügy elsőrangú szakértőjeként számon tartott Alex Azart jelölte egészségügyi miniszternek. Az 50 éves, jogász végzettségű Alex Azar korábban az Eli Lilly gyógyszergyár elnöke volt, jelenleg tanácsadó céget vezet, és az egészségügy elsőrangú szakértőjének számít. A The Hill című, elsősorban a kongresszusi politikával foglalkozó lap szerint kiválóan ismeri az egészségügyi szabályzók rendszerét és kialakításuk folyamatát, a Politico című lap pedig arra emlékeztet, hogy Azar a tárca "egyik veteránja".

A Fülöp-szigeteken tartózkodó elnök Twitter-bejegyzésben közölte döntését. Szavai szerint Azar "a jobb egészségbiztosítás és az alacsonyabb gyógyszerárak sztárja lesz". Jelölése megfigyelők szerint szokatlannak számít, az egészségügyi miniszter korábban rendszerint elsősorban választott politikai tisztségviselők soraiból került ki.

A jelölt George W. Bush elnöksége idején az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes vezetője volt, s miniszter-helyettesként gyakorlatias és elveihez ragaszkodó szakemberként ismerték el. Csaknem egy évtizedig dolgozott az Eli Lilly gyógyszeripari óriásnál, s amerikai részlege elnökeként vált meg a cégtől az idén januárban.

A The Hill idézte Tevi Troyt, aki George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház belpolitikai tanácsadó testületének helyettes vezetője volt, s együtt dolgozott az akkor miniszter-helyettes Azarral. Troy "hozzáértő, vezetői képességekkel rendelkező, okos, a konzervatív ügyet képviselő és a szabályzó rendszert jól ismerő" szakemberként méltatta a jelöltet, hozzátéve, hogy ezek a tulajdonságok szerinte "fontosak, mert a Trump-kormányzat adminisztratív folyamat révén kívánja megvalósítani egészségügyi politikájának sok célját". A jelölt kinevezését a szenátusnak - meghallgatás után - kell majd jóváhagynia.

Új egészségügyi miniszter jelölésére azért volt szükség mert az előd, Tom Price szeptember 29-én lemondott. A volt miniszterről ugyanis kiderült, hogy hivatalos utakra magánrepülőgépeket és kormányzati katonai gépeket vett igénybe, amelyek költségeit az adófizetők állták.

USA

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink