• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

USA: Alex Azar az egészségügyi miniszterjelölt

Hírek 2017.11.14 07:07 Forrás: MTI
USA: Alex Azar az egészségügyi miniszterjelölt

A jelölt George W. Bush elnöksége idején az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes vezetője volt.

Donald Trump amerikai elnök az egészségügy elsőrangú szakértőjeként számon tartott Alex Azart jelölte egészségügyi miniszternek. Az 50 éves, jogász végzettségű Alex Azar korábban az Eli Lilly gyógyszergyár elnöke volt, jelenleg tanácsadó céget vezet, és az egészségügy elsőrangú szakértőjének számít. A The Hill című, elsősorban a kongresszusi politikával foglalkozó lap szerint kiválóan ismeri az egészségügyi szabályzók rendszerét és kialakításuk folyamatát, a Politico című lap pedig arra emlékeztet, hogy Azar a tárca "egyik veteránja".

A Fülöp-szigeteken tartózkodó elnök Twitter-bejegyzésben közölte döntését. Szavai szerint Azar "a jobb egészségbiztosítás és az alacsonyabb gyógyszerárak sztárja lesz". Jelölése megfigyelők szerint szokatlannak számít, az egészségügyi miniszter korábban rendszerint elsősorban választott politikai tisztségviselők soraiból került ki.

A jelölt George W. Bush elnöksége idején az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes vezetője volt, s miniszter-helyettesként gyakorlatias és elveihez ragaszkodó szakemberként ismerték el. Csaknem egy évtizedig dolgozott az Eli Lilly gyógyszeripari óriásnál, s amerikai részlege elnökeként vált meg a cégtől az idén januárban.

A The Hill idézte Tevi Troyt, aki George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház belpolitikai tanácsadó testületének helyettes vezetője volt, s együtt dolgozott az akkor miniszter-helyettes Azarral. Troy "hozzáértő, vezetői képességekkel rendelkező, okos, a konzervatív ügyet képviselő és a szabályzó rendszert jól ismerő" szakemberként méltatta a jelöltet, hozzátéve, hogy ezek a tulajdonságok szerinte "fontosak, mert a Trump-kormányzat adminisztratív folyamat révén kívánja megvalósítani egészségügyi politikájának sok célját". A jelölt kinevezését a szenátusnak - meghallgatás után - kell majd jóváhagynia.

Új egészségügyi miniszter jelölésére azért volt szükség mert az előd, Tom Price szeptember 29-én lemondott. A volt miniszterről ugyanis kiderült, hogy hivatalos utakra magánrepülőgépeket és kormányzati katonai gépeket vett igénybe, amelyek költségeit az adófizetők állták.

USA

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink