• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vetélkedés helyett együttműködést!

Hírek 2018.10.17 Forrás: Weborvos Szerző:
Vetélkedés helyett együttműködést!

A kiállítás csodagépei mellett legalább ugyanekkora volt az érdeklődés a párhuzamosan zajló konferencia iránt is.

Ma zárul a nukleáris medicina egyik legnagyobb rendezvénye, az Európai Nukleáris Medicina Szövetség (EANM) ötnapos düsseldorfi seregszemléje, amely a magyar résztvevők számára is sikert hozott. A terület legújabb eredményeit, radiogyógyszereit, technológiáit, kutatásait bemutató, évente megrendezett kiállításon és konferencián a több mint 2200 bejelentett előadás közül a tudományos bizottság a zárónapon az egyik magyar felszólalást külön kiemelte. De a legnagyobb magyarországi radiogyógyszereket gyártó Izotóp Intézet Kft. is elégedett lehet, hiszen a cég ügyvezető igazgatója, Lakatos Mihály a kiállításon több mint 30 ország képviselőivel tárgyalt, és nagy érdeklődést váltott ki a pavilonjukban felállított, Európában még nem fellelhető „kapszulátor”-uk is.

A kapszulátor azért keltette fel a szakmai közönség figyelmét a kiállításon, mert a pajzsmirigyproblémák kezelésében használt sugárzó oldatot folyadék helyett a betegek biztonságát jobban szolgáló kapszulában képes adagolni - magyarázta az ügyvezető. Bemutatójából az is kiderült, ez a szerkezet ráadásul arra is képes, hogy egyéni méretre, adagra szabja ezeket a kis biztonságos tégelyeket. A világ néhány nagyvárosának óriáskórházában már van ilyen berendezés, Európában ahogy a cégvezető reméli, a forgalmazási joggal rendelkező Izotóp Intézet Kft. fogja elterjeszteni.

A kiállítás csodagépei mellett legalább ugyanekkora volt az érdeklődés a párhuzamosan zajló konferencia iránt is. Az öt nap alatt a 6200 résztvevő előtt 14 szekcióban elhangzott megszámlálhatatlan előadáson kívül több százat elektronikusan, a kihelyezett komputereken böngészhetett a közönség. Talán a legtöbb hallgatót a Nobel-díjas holland vegyész Bernard L. Feringa előadása vonzotta, aki többek között arról beszélt, hogy a jövő a mesterséges intelligenciáé, amely a célzott terápiákban is óriási szerepet fog játszani, csakúgy, ahogy a lakosságra vetített betegségkockázatok megbecsülésében. Mindehhez pedig elengedhetetlen a molekuláris diagnosztika, a nukleáris medicina.

A felszólalások között sok szó esett a sugárvédelemről, sugárbiztonságról is. Az egyik előadásban arra az európai szabályozásra hívták fel a figyelmet, amely az izotóppal érintkező beteg környezetével foglalkozik. Többek között olyan kérdésekkel, hogy egyes kezelések után meddig kell izolálni a beteget, például ha egy kismamáról van szó, akkor meddig nem szoptathat, a sugárzó anyaggal érintkező pedig meddig nem élhet szexuális életet. Nagy érdeklődés övezte az Alzheimer-kór kutatási eredményeiről szóló előadásokat. Az agyi nukleáris medicina vizsgálatok ugyanis új lehetőségeket tártak fel e betegség korai diagnosztikájában illetve a kockázatos esetek kiszűrésében.

Szintén népszerű téma volt idei EANM seregszemlén a prosztatarák radioizotópos kezelése, amellyel súlyos előrehaladott ráknál, ha nem is gyógyulást, de látványos eredményeket lehet elérni. Külföldön már sok helyen alkalmazzák ezt a terápiát, nálunk egyelőre nem érhető el - árulta el dr. Garai Ildikó, a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság (MONT) főtitkára. A szakember szerint ez nem is annyira pénzkérdés, inkább a magyar befogadási rendszer merevsége miatt alakulhatott így.

Egy Magyarországon is elérhető izotóp-felhasználásról szólt az a magyar előadás, amely elismerést érdemelt a konferencia tudományos tanácsától. Dr. Szentesi Margit és szerzőtársai a Holmium 166 izotóp felhasználásának tapasztalatairól számoltak be, 6 éven át követték betegeiket a beavatkozás után. Eredményeiket igazolja, hogy közülük 83,3 százaléka nem igényelt további beavatkozást a gyógyuláshoz.

Mi a 31. EANM kongresszus üzenete? Dr. Pávics László, a MONT leendő elnöke azt mondta, a szakmák korábban vetélkedtek egymással, most viszont már a együtt kell működni. Tehát kompetíció helyett kooperációt!

Legolvasottabb cikkeink