• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kutatás is igazolta: az alacsonyabbak bizalmatlanabbak

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Kiderült, hogy a másokkal szembeni bizalmatlanság a személy saját magáról alkotott negatív érzéséiből épül fel.

Aki alacsonynak érzi magát, hajlamosabb a paranoiára, a kisebbrendűségi érzésre és a túlzott bizalmatlanságra - derült ki egy brit minikutatásból.

A Psychiatry Research című tudományos lapban közzétett kutatás szerzői kimutatták, hogy az önértékelése már atótl sérülhet valakinek, ha pusztán a virtuális testmagasságát csökkentik, és már emiatt jobban tart attól, hogy mások bántani akarják. A kutatás azt is megmutatta, hogyan vezethet az alacsony önbecsülés paranoiás tévképzetekhez, az eredmények pedig abban segítenek, hogy hatásosabb kezeléseket fejlesszenek ki a súlyos paranoiával küzdő betegek gyógyítására - olvasható a tanulmányban.

Daniel Freeman, a kutatás vezetője, az Oxford Egyetem munkatársa elmondta: a magasabb termetet a munkában és a magánéletben is a nagyobb sikerek lehetőségével kapcsolják össze. A magasság tekintélyt kölcsönöz, és magasabbnak is érzi magát az, akinek nagyobb a hatalma: nem csoda, hogy az emberek hajlamosak a valós értéknél nagyobbnak feltüntetni a magasságukat - tette hozzá. A kutatás a virtuális valóság (VR) nevű számítógépes szimulációval történt, mivel a kutatók biztosak abban, hogy az emberek a való életben is úgy viselkednek, mint a VR-ben.

A tesztet 60 olyan felnőtt nő és férfi részvételével végezték, akik hajlamosak voltak a bizalmatlanságra. Földalattin kellett utazniuk a virtuális valóságban. Ugyanazon az "utazáson" kétszer vettek részt, egyszer valós termetüket látták a képernyőn, másodszor azonban mintegy 25 centiméterrel alacsonyabbnak ábrázolták a figurájukat. A virtuális utastársak viselkedését mindkét alkalommal úgy programozták, hogy semlegesek legyenek, és ne tegyenek semmit, ami zavart vagy félelmet kelthet.

Míg a résztvevők többsége tudatosan nem észlelte virtuális figurájának "összemenését", sokan negatív érzésekről számoltak be: ügyetlennek, csúnyának és alacsonyabb rendűnek érezték magukat a kísérletnek abban a részében, ahol kisebb virtuális termettel kellett utazniuk. Ezek a negatív érzések a többi utassal szembeni növekvő szorongás formájában mutatkoztak meg. Voltak, akik úgy vélték, a többi utas bámulja őket, rosszat gondol róluk, vagy megpróbálja bosszantani őket.

Freeman elmondta: a szimuláció a paranoia alaptermészetét mutatja meg, hiszen kiderült, hogy a másokkal szembeni bizalmatlanság a személy saját magáról alkotott negatív érzéséiből épül fel. A gyógyítás szempontjából tehát az a lényeges tanulság, hogy ha nagyobb önbecsüléshez segítik a pácienseket, akkor csökken a bizalmatlanságuk - összegezte Freeman.

Legolvasottabb cikkeink