• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A fiatal orvosoknak nem vonzó az alapellátásban dolgozni

Lapszemle 2018.08.18 Forrás: zaol.hu
A fiatal orvosoknak nem vonzó az alapellátásban dolgozni

Gondot okoz az ágazaton belüli migráció, az, hogy az orvosok nagy része csak és kizárólag a magánszektorban hajlandó dolgozni.

Nagykanizsán pár éven belül komoly nehézségekkel kell szembenéznie az Egészségügyi Alapellátási Intézménynek és a betegeknek egyaránt, ha az orvos-utánpótlásban tapasztalható tendencia nem vesz pozitív fordulatot - írja a zaol.hu.

Jelenleg egy háziorvosi és 2 fogorvosi praxist látnak el helyettesítéssel a városban, melyek iránt azonban egyelőre nincs nagy érdeklődés – s mindkét szakterületen többen is jelezték, hogy 1-2 éven belül szeretnének elmenni nyugdíjba. Ez a jövőre nézve nagyon aggasztó, arról nem beszélve, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok közel fele az 56-65 éves korosztályba tartozik, illetve 14 százalékuk már betöltötte a 65. életévét. Harminc százalékuk pedig túl a nyugdíjkorhatáron gyógyít.

– A felnőtt háziorvosok esetében ennél is rosszabb a helyzet, az ő átlagéletkoruk 60,3 év – hallottuk Stimeczné dr. György Bernadette-től, a Nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjétől. – Egy kicsit kedvezőbb a házi gyermekorvosok korfája, ott az átlagéletkor 58 év, de a legnépesebb itt is az 56-65 év közötti korosztály, az orvosok 60 százaléka tartozik ebbe. A fogorvosok vannak a legjobb helyzetben (most még), ott a legnagyobb csoport a 36-55 éveseké és egy orvos a 25-35 éves korosztályba tartozik. Tehát a fogászati alapellátásba sikerült már pályakezdő fiatalokat bevonni az elmúlt években, azonban a felnőtt és a gyermek háziorvoslásban évek óta nem jelentkezett friss diplomás kolléga. Ugyanakkor sajnos, úgy látjuk, a fogorvosi alapellátásban is hasonló tendenciával kell szembenéznünk a következő években, ugyanis a praxisfinanszírozás nem képes követni az alapanyagok drágulásának mértékét. Ha egy fogorvos tisztes bérhez szeretne jutni, akkor ahhoz igencsak nagy számú beteget kell ellátnia. Ezért aztán a fiatal kollégák szívesebben választják a magánpraxist.

Stimeczné dr. György Bernadette azt mondta: legrosszabb esetben helyettesítéssel úgy-ahogy kezelhető az orvoshiány, de hosszú távon ez nem jó megoldás. Nem csak azért, mert a még a praxisokban dolgozó kollégák leterheltsége tovább nő, hanem azért is, mert tudományos kutatások igazolják: azokban a körzetekben, ahol nincs állandó háziorvos, nő a krónikus megbetegedések száma. A másik lehetőség a helyzet kezelésére a körzetek összevonása, ami kis kártyaszám esetén könnyebben kivitelezhető, de nagy betegszámnál már nehézségekbe ütközik. S nem utolsósorban: ellenkezik a betegek szabad orvosválasztási jogával.

– Hangsúlyozom, az alapellátásban is tapasztalható orvoshiány nem kanizsai jelenség, sajnos, országosan ugyanez a tendencia – jelentette ki az intézményvezető. – Tavalyi felmérés szerint 5 éven belül 800 háziorvos megy nyugdíjba, miközben évente csupán 40-50 új szakember lép a rendszerbe. Habár országosan ma már mérséklődött az elvándorlás, továbbra is gondot okoz az ágazaton belüli migráció, az, hogy az orvosok jelentős hányada csak és kizárólag a magánszektorban hajlandó dolgozni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink