• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyártókra ró pluszterhet a kormány

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Kórházi kedvezmények csökkentésére s akár termékek kivonására is számítani kell.

Újabb fizetési kötelezettséget vetnek ki a gyógyszergyártók egy részére augusztustól – erről és az egészségügyet érintő egyéb változásokról szavazott tegnap az Országgyűlés.
Spanyol modell – ez az a kifejezés, amely fejfájást okozott a gyógyszeripari vezetőknek az utóbbi hetekben. A részleteket eddig senki nem ismerte. Most azonban kiderült: a spanyol modell hazaira fazonírozva azt jelenti, hogy minden olyan medicina után plusz 10 százalékos fizetési kötelezettség terheli a gyártókat, amelyet 2006 előtt fogadtak be a társadalombiztosításba, 1000 forintnál többe kerül, és nincs generikus megfelelője, vagyis nem helyettesíthető. Tehát az érintett cégeknek a már meglévő 20 százalékos „különadóval" együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük – az erről szóló módosító indítványt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez, amelyet meg is szavazott a T. Ház. - - írja a Magyar Nemzet.

Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese kérdésünkre úgy fogalmazott: az a legfájóbb a döntésben, hogy azokat a vállalatokat sújtja, amelyek az előző években is a legtöbbet vállalták, a legtöbbet fizették. Éppen azokat, amelyektől a legújabb, innovatív szerek behozatalát várja az ország. Hozzátette: nehéz kiszámítani, milyen következményei lesznek az újabb megszorításnak, de azt valószínűsíti, hogy elbocsátásokra, a kórházi kedvezmények csökkentésére s akár termékek kivonására is számítani kell. Korábban azt tervezték a döntéshozók: nem újabb visszafizetésre, hanem árcsökkentésre kötelezik a gyártók egy részét. Ez kedvezőtlenebb lett volna nekik, mert ha hazánkban lejjebb mennek az árakkal, sok esetben a nagyobb piacot jelentő országokban is kénytelenek ezt megtenni, amit nyilvánvalóan nem vállalnának, inkább kivonnának bizonyos termékeket Magyarországról.

– Azonnali kormányzati egyeztetésekre van szükség, mert egyelőre senki nem tudja, hogy a kormány milyen további lépéseket kíván tenni a gyógyszerpiacon. Márpedig kormányzati intézkedésekre biztosan szükség lesz, hiszen a 2013-as költségvetésben drasztikusan csökkenne a gyógyszerek ártámogatására szánt állami keret – vélekedett Gerhard Waltl, a Bayer Hungaria vezérigazgatója. Meggyőződése szerint ilyen mértékű újabb megszorítást nem lehet kizárólag a gyártókra hárítani – fogalmazott a Németországból érkezett vezető.

Mint mondta: ha a kormány tovább terheli a cégeket, újabb medicinák eshetnek ki a támogatási rendszerből. Ez elkerülhetetlen lesz, ugyanis a magyarnál sokkal nagyobb piacokon is csökkenteni kellene az árakat. Más országok egészségbiztosítója ugyanis árgus szemekkel figyeli, hogy Európában miként alakítják a gyártók egy adott termék árát.
Jelentős különbség esetén ott is árcsökkentést várnak el. A kabinetnek be kellene látnia, hogy az iparág nadrágszíján már nem lehet húzni – véli Gerhard Waltl, aki szerint ilyen költségvetési számok mellett sajnos elkerülhetetlen lesz a betegterhek emelése.

Ez viszont a fogyasztás szűkülését jelenti, aminek beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan országban, ahol a várható élettartam bizonyos életkorban csaknem egy évtizeddel alacsonyabb, mint Európa fejlettebb részén. Más tartalék szerinte már nincs: az innovatív gyártók korábban átlagosan 50 százalékos elbocsátást hajtottak végre, csökkentették a klinikai vizsgálatok számát és a promóciós aktivitást is. – Korábban azt hittük, hogy ez egy átmeneti válságadó, amit a kormány 2011ben rávert a gyártókra a „különadó" emelésével, az orvoslátogatók után fizetendő díj duplájára emelésével és az egyéb visszafizetésekkel.
Most azonban rá kell döbbennünk, hogy nem erről van szó. Úgy tűnik, a döntéshozók ennek megfizetését hosszú távon várják el az iparág szereplőitől – szögezte le.

Legolvasottabb cikkeink