• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A jövő kórháza épül Dél-Budán

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Bedros Róbert: A kompromisszumok nélküli beruházás 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd.

A betegek biztonsága lesz az elsődleges szempont a leendő dél-budai centrumkórház tervezésénél. Ezt szolgálják az ultramodern technikákkal felszerelt egyágyas kórtermek éppúgy, mint a csúcstechnológiás orvostechnikai eszközök – magyarázta a Magyar Időknek adott interjúban a beruházás miniszterelnöki biztosa. Bedros Róbert megfogalmazása szerint bizonyos értelemben egy kompromisszumok nélküli szuperkórház épülhet meg néhány éven belül, amelyben nem valamiféle elitellátás, hanem egy minden igényt kielégítő, XXI. századi közellátás folyik majd.

Majdnem négy hónap telt el azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben megbízta önt a leendő dél-budai centrumkórház beruházásának koordinálásával. Hol tart a munka?

– Nem túlzás azt mondani, hogy olyan volumenű egészségügyi beruházás, mint a dél-budai centrumkórház, az elmúlt száz évben nemcsak Budapesten, de az egész országban sem volt. A dél-budai szuperkórház a főváros legjelentősebb kórházfejlesztésének, az Egészséges Budapest programnak is a legnagyobb építkezése. Egy ekkora projektnél négy hónap igazán nem nagy idő, hiszen külföldi példák alapján tudjuk, hogy egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátás-szervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak. Az elmúlt időszakban nekünk is az volt az első és legfontosabb feladatunk, hogy lefektessük azokat a szakmai elvárásokat, amelyeknek az épülő kórháznak meg kell felelnie. Ennek alapján készült el az a koncepció, amelyre már ki lehet írni az építészeti tervpályázatot. Egy teljesen új, körülbelül ezerágyas centrumkórház épül Dél-Budán, amely a nap 24 órájában, a hét hét napján minden sürgős esetet képes lesz ellátni.

– Mikorra várható a pályázati kiírás?
Néhány héten belül.

– Mikor indulhat a beruházás, illetve mikor fogadhatja az első betegeket a dél-budai centrumkórház?
Amennyiben minden a megfelelő ütemben halad, úgy két évben belül megkezdődhet az építkezés. Azért nem hamarabb, mert először le kell záródnia a tervpályázatnak, legyen egy végleges és elfogadott terv, valamint a terület megközelíthetőségét is biztosítani kell, vagyis kialakítani az úthálózatot. Szándékaink szerint négy és fél, öt év múlva át lehet adni a kórházat.

– Milyen módon tervezik megközelíthetővé tenni a Dobogó városrészt, ahová a centrumot tervezik?
Az új kórház megépítése nyilvánvalóan jelentős úthálózat-fejlesztést igényel, ez azonban nem a mi kompetenciánk, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumé. Az biztos, hogy a kórház az autópályáról könnyen elérhető lesz, hiszen külön lehajtósáv épül az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszáról és a régi 7-es útról is. A környék autóbuszos és távolsági buszos ellátottsága kiemelkedő, mindössze új megállókkal kell majd bővíteni az útvonalakat. A tervezett új Galvani híddal pedig egy új körgyűrű jön létre, amely közvetlenül beköti Dél-Budát a város pesti oldalának vérkeringésébe.

A teljes interjú a Magyar Idők portálján olvasható.

Legolvasottabb cikkeink