• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A lelki egészség csak pénzért jár

Lapszemle 2018.08.02 Forrás: HVG
A lelki egészség csak pénzért jár

Évente 480 millió szem Xanaxot és Frontint, továbbá 80 millió Rivotrilt kapkodnak be a magyarok.

A pszichoterápiás ellátás szinte kizárólag annak jár, aki meg tudja fizetni a magánrendeléseket. A kevésbé tehetőseknek marad a  betegség, a Xanax és a netes sarlatánok - írja a HVG.

Miután a gomba módra szaporodó aurahegesztők, karmaoldók, csakra feltöltők, rontáslevevők, bioenergetikusok, tértisztítók, előzőélet-kutatók és lélekkozmetikusok gyakorlatilag már a rendszerváltás óta konkurenciát támasztanak a hivatásos magyar pszichológusoknak, közel három évtizede lebeg a vizek felett valamiféle szakmai grémium létrehozásának ötlete, ami elválasztaná az ocsút a búzától. ... A törvénytervezet azonban egyelőre vár a kormány weboldalán.

Mindeközben pontosan tudja a szakma, hogy a kóklerek tevékenysége akár emberek életébe is kerülhet, a kamaratörténet befagyásával párhuzamosan kiderült, hogy az állami szférában alig vagy egyáltalán nem jut hatásos terápiás segítséghez a magyar. A Lélekben Otthon Alapítvány tavaly őszre kiperelte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől az adatokat, amelyek egyértelműen rámutattak: a magyar egészségpolitika a pszichoterápiás ellátást, vagyis egy komplett ágazatot szorított ki a magánszférába.

Az alaptörvény hiába rögzíti, hogy a testi mellett mindenkinek joga van a lelki egészséghez is, ez szinte kivétel nélkül csak annak jut, aki képes havonta harminc–hatvanezer forintokat áldozni arra, hogy rendszeresen látogassa a pszichológusát. Az egészségügy módszeres és rendszerszintű alulfinanszírozása miatt százezren sincsenek, akik az ambuláns közgyógyellátásban terápiához jutnak, holott becslések szerint a többszörösük igényelné szakember segítségét. Sem a kormány, sem pedig a szakma részéről nem mutatkozik semmiféle erőfeszítés, hogy a pszichoterápiáért járó, húsz éve változatlan támogatás összegét megemelve a kezelés sokkal többeknek hozzáférhető legyen az állami ellátásban.

Maréknyi nyugtatót szedünk évente

Az 560 ezer pszichiátriai betegből csupán 93 ezren kapnak pszichoterápiás kezelést, ami nagyrészt abból áll, hogy a beteg átlagosan mindössze három ülés erejéig találkozik a terapeutájával. Csoportterápiába alig 2 ezer fő jár, családterápiában pedig még kevesebben, 1700-an részesülnek – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a Lélekben Otthon Alapítvány által kiperelt adatokból. A többiek problémáját gyógyszeres úton próbálják megoldani, leginkább antidepresszánssal. Évente 480 millió szem Xanaxot és Frontint, továbbá 80 millió Rivotrilt kapkodnak be a magyarok.

Ha ezt a teljes magyar lakosságra vetítjük, azt mondhatjuk, hogy fejenként 60 tabletta szorongásoldóval nyugtatjuk az idegeinket. Összesen 6 és fél milliárd forintot hagyunk ott ezekért a szerekért a patikában, miközben az állam az összes pszichoterápiás beavatkozásért majdnem tizedennyit, 662 millió forintot fizet. Bár nemegyszer a depressziósok országaként definiáljuk magunkat, a szorongás a vezető probléma: 160 ezer embert érint. Ezután következnek a depressziósok 130 ezer fővel. Skizofréniában 35 ezer fő szenved, míg súlyos stressz által kiváltott reakció miatt 25 ezer, és a bipolárisok száma sem alacsony: 22 ezer fő.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink