• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A megelőzéssel megtakarítások is keletkezhetnek

Lapszemle 2018.07.26 Forrás: origo.hu
A megelőzéssel megtakarítások is keletkezhetnek

Két fő csatornát látnak, amelyen keresztül az egyéni ráfordítások költséghatékony módon fordíthatók többletszolgáltatásra.

A jegybank nemrég tette közzé 180 pontból álló versenyképességi javaslatát, melyben a fenntartható felzárkózásnak alapvető pillére a humán tőke fejlesztése. A javaslatok egy része arra is irányul, miképpen lehetne biztosítani a magyar népesség egészségi állapotának tartós és jelentős javulását, ami nemcsak egyéni, hanem gazdasági kérdés is. Mi a kapcsolat ezen területek között, és melyek a jegybank legfontosabb javaslatai – egyebek közt ezekről kérdezte az Origo Szalai Ákost és Asztalos Pétert, a jegybank szakértőit.

Javaslataink arra fókuszálnak, hogy a ráfordítások hatékonyan legyenek felhasználva, tehát egységnyi kiadással a legnagyobb javulást tudjuk elérni az egészségi állapot terén. Ennek egyik legfőbb kulcsa véleményünk szerint a megelőzés - mondta el Szalai Ákos.

E javaslatok azonban szorosan véve még nem is az egészségügyi rendszert érintik. Az egyéni felelősség kérdésköre mellett természetesen kedvező lenne, ha minél több program, állami támogatás is ösztönözné az egészségesebb életvitelt. Ennek eszközei lehetnek a rendszeres állapotfelmérések és szűrővizsgálatok igénybevételének ösztönzése.  Az elérendő fő célok között is megfogalmaztuk, hogyminden magyar állampolgár évente legalább egy, a nemének, a korcsoportjának és a kockázati tényezőinek megfelelő szűrővizsgálaton részt vegyen - tette hozzá Asztalos Péter.

Valamennyi országban jellemző – még átfogó állami társadalombiztosítás mellett is –, hogy a magánszektor is jelentős pénzt fordít az egészségügyre. A rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon is számottevő ez az összeg a gazdaság teljesítőképességéhez mérten, felhasználása azonban sok esetben nem szervezett és ezért nem is hatékony formában történik. Magas a zsebből – néha zsebbe – fizetett összegek aránya, szolgáltatás helyett pedig túl sokat költünk gyógyszerekre. Sok jel mutat arra is, hogy a kiváltott gyógyszereket nem az előírás szerint szedjük be, így célszerű lehet e területet is felülvizsgálni - mondta el.

Két fő csatornát látunk, amelyen keresztül az egyéni ráfordítások költséghatékony módon fordíthatók többletszolgáltatásra. Az egyik az egészségpénztárak rendszere, amelyen keresztül folyamatosan lehet célzottan megtakarítani és kedvezményekhez jutni. A másik pedig az egyéni vagy csoportos egészségbiztosítás, amelynek révén nagyobb egyszeri kiadás nélkül érhető el a többletszolgáltatás. Ezen intézmények térnyerése hozzájárulna az ágazat átláthatóbb és hatékonyabb működéséhez is, ami a magyar orvosoknak és nővéreknek is segíthet reális alternatívát nyújtani a külföldi munkavállalással szemben - mondta Szalai Ákos. A teljes beszélgetés itt olvasható

MNB

Legolvasottabb cikkeink