• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A mentők munka után, önként is mentenek

Lapszemle 2019.01.18 Forrás: vg.hu
A mentők munka után, önként is mentenek

A mentők csak a halál megállapítását végzik el, a halál okának tisztázása az orvosszakértők feladata.

Az év ezen időszakában rendkívüli figyelem irányul a hajléktalanokra és az őket ellátó rendszerre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint a 2016-2017-es télen (2016. október 15. és 2017. március 1. között) fagyás miatt közterületen gyaníthatóan – a halál pontos okának kiderítése előtti becsült szám – 20 ember halt meg, megállapítottan – a vizsgálat elvégzése utáni eredmény alapján – 35; magánterületen (például saját lakásában) gyaníthatóan 46 ember veszítette életét, megállapítottan pedig 79. Azaz Magyarországon a két évvel ezelőtti fűtési szezonban összesen 180 ember halhatott meg a hideg miatt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a VG.hu-nak  elmondta, amikor a mentők télen valakit élettelenül találnak és a holttest kihűlt állapotban van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a halál oka is kihűlés, vagy fagyás (hiszen lehet, hogy például infarktusban vagy agyvérzésben hunyt el az illető és a teste kihűlt, mire megtalálták). A mentők ilyen esetben az újraélesztési kísérlet után csak a halál megállapítását végzik el, a halál okának tisztázása az orvosszakértők feladata.

A fentiek miatt kihűlés, vagy fagyás miatt bekövetkezett halálesetekre vonatkozó statisztikai adatokkal sajnos nem rendelkezünk – közölte.

A szóvivő elmondása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma eljárásrendet alkotott a kihűlés veszélye miatt egészségügyi ellátásba került személyek szociális szolgáltatásának megszervezéséről. A betegészlelő, jelző rendszer célja az, hogy az egészségügyi ellátás után a veszélyeztetett emberekről a szociális terület tudomást szerezhessen, róluk megfelelően gondoskodhasson.

Az eljárásrend kialakításában az Országos Mentőszolgálat szakemberei is aktívan részt vettek.

Győrfi Pál megkeresésünkre arról is beszámolt, hogy az őszi-téli időszakban számos esetben kell segítséget nyújtani rossz szociális körülmények között élő, hajléktalan embereknek, akik ugyan nem szorulnak életmentő ellátásra, de saját erejükből nem tudnak eljutni a megfelelő szociális ellátó helyre, szállóra, otthonba. Az Országos Mentőszolgálat az ilyen esetekre felkészülve Gondoskodó Csoportot szervezett, külön egységeket állított szolgálatba, melyek a főváros területén, illetve az agglomerációban és szükség esetén vidéken is segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A szolgálatot a feladatra önként, többletmunkaként vállalkozó mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők látják el, akik a befogadó szociális ellátó helyek naprakész listája alapján végzik munkájukat, és szállítják a segítségre szorulókat a megfelelő szociális ellátást biztosító intézményekbe - írta a lap. A teljes cikk itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink