• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A műtőben is beszélget a beteggel a díjat nyert főorvos

Lapszemle 2018.05.08 Forrás: sonline.hu Szerző:
A műtőben is beszélget a beteggel a díjat nyert főorvos

Elvem, hogy ne futószalagon történjen az orvos beteg találkozás. Ha kell, a műtőben is megállok és megbeszélem a beteggel, mi legyen.

A 35 éves Vorobcsuk András kardiológus a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj eredményhirdetésén különdíjat kapott. Az átadáson részt vett Szent-Györgyi Albert özvegye, Marcia Szent-Györgyi is. A díjazottak az indoklás szerint példaértékű munkásságukért, a gyógyítás iránti elkötelezettségükért, valamint a szakmai eredményeikért részesültek az elismerésben. Vorobcsuk Andrást több, mint 1000 orvos közül választották ki. A díjazottak első körébe a betegek jelölései alapján lehetett bekerülni, végül egy rangos szakmai zsűri ítélte oda a különdíjat – írja a sonline.hu portálja.

Mosolygós fiatalember Vorobcsuk András, a kaposvári kórház haemodinamikai laborvezető főorvosa, és elmondása szerint a betegek szeretik ezt. A mosoly szerinte segít megteremteni a bizalmat orvos és betege között.

Tudja, hogy páciensei közül egy házaspár jelölte, akiket évek óta kezel, tehát nem egyetlen benyomás alapján alkottak róla véleményt. A kardiológus szerint nemcsak a testet kell gyógyítani, hanem a lelket is. Mindig fordítok rá időt, hogy beszélgessek a betegeimmel – mondta Vorobcsuk András.

Az invazív kardiológiában sokszor közös döntés születik a gyógyítás módjáról a beteggel, a hozzátartozóval, a kollégákkal. Ha csak egy magas vérnyomás beállításáról van szó, akkor is nagyon gyakran húzódhat meg olyan élethelyzet a háttérben, ami kiváltó okként szerepet játszhat a megbetegedésben. Ha ezt a beteggel közösen feltárjuk, az önmagában is segít. Elvem, hogy ne futószalagon történjen az orvos beteg találkozás. Ha kell, a műtőben is megállok és megbeszélem a beteggel, mi legyen. Ha valaki igényli, megmutatom neki a koszorúereit, milyen szűkületei voltak a beavatkozás előtt, utána pedig milyenné váltak. A képi információ segít az életmódváltásban, ilyenkor a páciens elgondolkodik az egészséges életmód szükségességén. Nem az a célunk, hogy betegségtudatot alakítsunk ki, hanem, hogy megelőzzük az esetleges szívinfarktust – szögezte le Vorobcsuk András.

 

Legolvasottabb cikkeink