• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A rezidensek tárgyalnának a MOK tagdíjról

Lapszemle Forrás: Magyar Rezidens Szövetség Szerző:
A rezidensek tárgyalnának a MOK tagdíjról

Mintegy 5000 rezidens, fiatal orvos számára a változatlan tagdíj pontosan kétszeres díjemelkedést jelent.

A Magyar Orvosi Kamara júliustól hatályos új tagdíjszabályzatáról, azon belül a rezidensekre vonatkozó változásokról írt, a szövetség honlapján nyilvánosságra is hozott válaszlevelet a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke Éger Istvánnak, a MOK elnökének.

"A 2018. 03. 13-án eljuttatott MOK hírlevélből már mint tény értesültünk a 02. 21-i TESZT ülés határozatáról, miszerint mintegy 5000 rezidens, fiatal orvos számára a “változatlan tagdíj" pontosan kétszeres díjemelkedést jelent – emlékeztet Sipka Balázs, az MRSZ elnöke. A jelenleg hatályos szabályzat értelmében azon orvosok, akiknek diplomájuk megszerzését követően nem telt el hat év jogosultak 50%-os kedvezményre. Ezen csoportba esik a rezidensek több mint 90%-a is. A kamara tagdíjszabályzatának elfogadott módosítása ezen kedvezményt venné el a rezidensektől, így fizetendő tagdíjuk kétszeresére emelkedik 2018. július 1-jétől.

Sajnos sem a tervezet, sem az ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztatás nem jutott el hozzánk, ennek kialakításába minket nem vontak be. A “Rólunk, nélkülünk" született döntés miatt rendkívül sajnálom, hogy szervezeteink értékes, közösségért végzett munkaóráit így előzetes konzultáció hiányában utólagosan a konfliktusok kezelésére kell fordítsuk, és fájdalmas anyagi kérdésekre kell választ találjunk. Mindazonáltal bízok benne, hogy ezen kérdés megoldásával tovább tudunk lépni és dolgozni közös célunkért, egy jobb egészségügyért.

Szívesen részt veszünk továbbá olyan írott és íratlan etikai és morális kérdésekkel összefüggő, tagdíjakat érintő javaslatok előkészítésében, mint például a határon túlról vissza-/betelepülő orvosok számára biztosított kedvezmény létrehozása, vagy tagdíjkedvezmény létesítése azon kollégáknak, akik nyíltan vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt stb." - írta többek között az elnök. A teljes levél itt olvasható

Éger István levele Sipka Balázsnak a változás hátteréről

Legolvasottabb cikkeink