• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A speciális képzési igényű SZTE-s hallgatók támogatásáról

Lapszemle 2022.12.05 Forrás: u-szeged.hu
A speciális képzési igényű SZTE-s hallgatók támogatásáról

Konferencia arról, milyen tevékenységet végeznek a munkatársak a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlősége megteremtésének érdekében.

1992-ben döntött úgy az ENSZ, hogy december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánítja. Ez adta az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja által, a Szent-Györgyi Albert Agórában szervezett konferencia apropóját, amelyen a szélesebb közvéleményt tájékoztatták az SZTE közösségi szerepvállalásának területeiről a fogyatékossággal élő hallgatók, oktatók tekintetében - számolt be róla az egyetemi portál.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja koordinálja azt a munkát, amellyel az intézmény a fogyatékossággal élő hallgatói életét igyekszik könnyebbé tenni. Jelenleg 229 aktív, regisztrált, speciális képzési igényű hallgató tanul az SZTE-n.

Az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ szakemberei mind személyes, mind pedig online módon biztosítják az SZTE hallgatói számára az ingyenes tanácsadást. 2004 óta működik a Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottság, melynek feladata, hogy informálja a mozgás-, hallás-, látássérült és tanulási nehézségekkel küzdő hallgatókat a nekik járó támogatásokról, tanulmányi kedvezményekről, szolgáltatásokkal és támogassa integrációjukat a kortárs közösségekbe.

A tanulási zavarral küzdő hallgatók nehézségeiről, és azok leküzdésének nehézségeiről Marunák Mária tanulásmódszertani szaktanácsadó beszélt a rendezvényen. Beták Orsolya, az SZTE ETSZK, Fizioterápiás Tanszék szakmai tanára mutatta be, hogy milyen tevékenységet végeznek a munkatársak a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének megteremtésének érdekében.

A konferencia hallgatósága megismerhette a SANSZ programot, amely hozzájárul ahhoz, hogy a speciális képzési igényű hallgatók egyetemi polgárként teljes életet élhessenek a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE minden tanévben számos kurzust hirdet a speciális képzési igényű hallgatónak, ilyen például a „Hatékony tanulás felsőfokon”, amelyet kifejezetten diszlexiás. diszgráfiás hallgatók számára állítottak össze.

Nagy Katalin, Jáger Nikoletta, Ladányi Lili és Nagygyörgy Éva, az SZTE Sansz Iroda munkatársai adtak választ arra a kérdésre, hogy hogyan valósul meg az intézményi elköteleződés és a speciális képzési igényű hallgatók támogatására vonatkozó stratégia és gyakorlat az egyetemen.

További részletek a teljes beszámolóban

Legolvasottabb cikkeink