• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

A kamara kivizsgáltatná a gyanús átjelentéseket

Lapszemle 2016.11.08 07:40 Forrás: magyarhirlap.hu
A kamara kivizsgáltatná a gyanús átjelentéseket

Éger István szerint mindenképpen büntetőjogi kategória mind a szülő, mind az orvos részéről, ha úgy írja alá az oltási könyvet, hogy nem olt.

Haladéktalanul el kéne tiltani azokat az orvosokat a hivatásuk gyakorlásától, akikre rábizonyítható, hogy anyagi ellentételezés fejében úgy írják alá a gyermekek oltási könyvét, hogy magát az oltást nem adták be – közölte a Magyar Hírlap kérdésére Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke (MOK), azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a háziorvosi szakmán belül nyílt titok, hogy vannak olyan kollégák, akik meghamisítják a hivatalos adatokat.

A probléma azonban az, hogy ez nehezen bizonyítható, Éger István szerint ez mindenképpen büntetőjogi kategória mind a szülő, mind az orvos részéről. Utóbbi – folytatta – közokirat-hamisítást és foglalkozás körében elkövetett tudatos veszélyeztetést követ el, míg a szülő ebben tevőlegesen részt vesz, sőt azzal, hogy fizet érte, gyakorlatilag korrumpál is.

A MOK elnöke kifejtette, nem tudja cáfolni a sajtóban megjelent híreket, mivel a gyanú nem megalapozatlan. „Roppant kártékony jelenségről van szó, hiszen bár Magyarország egészségügyi rendszere sok tekintetben elmarad a nyugat-európai régiótól, a társadalom átoltottságát tekintve mégis fényévekkel előzi meg a fejlettebb térségeket, még úgy is, hogy az oltásellenes attitűd egyre inkább elterjed a többnyire interneten tájékozódó szülők között. A kockázat viszont igen nagy: aki nem kapja meg a kötelező oltásokat egészen addig nincs veszélyben, amíg olyan környezetben van, ahol magas az átoltottság. Amint azonban ez változik, abban a pillanatban akár halálos kimenetelű fertőzéseket is elkaphat" – figyelmeztetett Éger István.

A becslések szerint hazánkban másfél-két százalék azoknak az aránya, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat, a kamara elnöke szerint azonban nem tudható pontosan ez az adat, hiszen ahhoz, hogy erről viszonylag hiteles számokat kapjunk, a teljes lakosságon laborvizsgálatot kéne végezni, ami értelemszerűen fikció. Hozzátette, fontos lenne hivatalosan is vizsgálni azokat az eseteket, amelyek nem életszerűek és visszaélésre adhatnak okot: például, hogy egy miskolci gyermeket miért dunántúli városban jelentenek be oltatni, vagy fordítva. „Ehhez kéne hatósági szándék, hiszen jelenleg semmilyen korlátja nincsen annak, hogy ki, hol és melyik háziorvosnál kezelteti a gyermekét" – fűzte hozzá Éger István.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink