• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ajánlások az orvosok jóllétének javítása érdekében

Lapszemle Forrás: MedicalOnline
Ajánlások az orvosok jóllétének javítása érdekében

A jóllét biztosítása érdekében tett erőfeszítésnek végig kell követnie az orvost a karrierjében a képzés legelejétől fogva.

Hogyan kellene megelőzni az orvosok kiégését és támogatni egészségüket? Az orvosok jóllétével foglalkozó, a főbb amerikai orvosi szervezetek által támogatott ajánlást közölt a JAMA. Az orvosok kiégése hatalmas probléma, írják az ajánlás – Charter on Physician Well-being – szerzői: a doktorok több mint 50%-a számol be munkájával kapcsolatos elégedetlenségről, magas körükben a depresszió aránya, fokozott az öngyilkosság kockázata. A probléma orvosolása érdekében az amerikai akadémia vezetői, egészségkutatók és az orvosi képzések felelősei fogtak össze, és a Mayo Clinic szakemberei vezetésével ajánlást állítottak össze egyének, intézmények és egészség-politikusok számára – olvasható a medicalonline.hu portálján.

Az Amerikai Orvosszövetség és az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége által is támogatott ajánlásban felvázolnak egy olyan keretrendszert, ami az egészségügyi intézmények számára modellként szolgálhat az orvosok jóllétének javítása érdekében. A legjobb gyakorlatokat elősegítő szabályozás bemutatása mellett az ajánlás azonosítja a stratégiai prioritásokat és azokat az intervenciókat, amelyek maximalizálják a munkahelyi elégedettséget, a támogató nemzeti és helyi partnerség kiépítésére szólít fel, és felsorolja azokat az elveket, amik mentén az egyes orvosok úgy módosíthatják saját praxisukat, hogy az a saját és betegeik egészségét egyaránt szolgálja.

Colin West, az ajánlás utolsó szerzője nyilatkozata szerint az ajánlás összeállítása az első lépés afelé, hogy nemzeti szinten is megtörténjen az elköteleződés az orvosok jólléte irányába; a jóllét biztosítása érdekében tett erőfeszítésnek végig kell követnie az orvost a karrierjében a képzés legelejétől fogva. Az ajánlásban szóba kerül az adekvát stresszkezelő rendszerek kiépítése, a mentális egészség elősegítése, a túlmunka terheinek csökkentése. A keretrendszer támogatja, hogy az intézmények olyan szervezeti változásokat hajtsanak végre, amelyek a munkabeosztás átalakításával és személyre szabott tanácsadó programokkal is segítik az orvosok jóllétét, így munkáját, hiszen az orvosok kiégése szuboptimális betegellátáshoz és növekvő egészségügyi költségekhez vezet.

Legolvasottabb cikkeink