• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Alkohol: ha akarja, van segítség!

Lapszemle 2018.06.19 Forrás: kemma.hu
Alkohol: ha akarja, van segítség!

Magyarországon jelenleg nincs kényszergyógykezelés, tehát mindent csak önkéntes alapon lehet vállalni, belső elhatározásból.

Egy friss felmérés szerint a magyarok a nyolcadik helyen állnak alkoholfogyasztásban a világ országai közül. De nem árt tudni, hogy az alkoholfüggőség betegség és gyógyítható. Helyben is van rá segítség: a Szent Borbála Kórház mentálhigiénés központjában működik addiktológiai gondozás - írta a kemma.hu.

Hazánkban az előkelő helyet döntően a férfiak vívták ki, ugyanis – a felmérések alapján – kétszer annyi italt fogyasztanak, mint a nők. Az Egészségügyi Világszervezet szerint, míg a férfiaknak két liter tiszta alkohol csúszik le a torkukon, addig a nőknek kevesebb, mint egy liter. Az elgondolkodtató adatokról megkérdeztük dr. Bensó Beáta pszichiáter addiktológus szakorvost, aki először arról beszélt, hogy ki a szociális ivó.

„Szociális ivó az, aki alkalmanként, társaságban, kis mennyiséget iszik. Aki e három jellemzőből egyet, kettőt vagy esetleg mind a hármat túllépi, az már biztos, hogy problémás ivónak számít. Függőnek akkor nevezhetjük, ha már megvonási tünetek fordulnak elő, például ha nem jut alkoholhoz és elkezd remegni a keze, izzad. Ilyenkor más alkohollal kapcsolatos problémák is felmerülnek, amelyek veszélyeztetik a családi életet, a munkahelyet és persze az egészséget – tette hozzá a szakorvos, aki szerint tény, hogy az alkoholfüggőség betegség és gyógyítható. Szerencse, hogy van is rá segítség: a Szent Borbála Kórház mentálhigiénés központjában van addiktológiai gondozás.

– Ha valaki úgy érzi, problémája van az alkohollal – vagy ha nem is ő érzi úgy, hanem a családja –, az próbáljon meg eljönni hozzánk, szeretettel látjuk! A legjobb az, ha valaki belátja, hogy ez neki rossz és változtatni akar. Nincs Magyarországon jelenleg kényszergyógykezelés, tehát mindent csak önkéntes alapon lehet vállalni, belső elhatározásból. Tudunk segíteni. Rendelkezésünkre áll addiktológiai konzultáns kolléganő, pszichológus, pszichiáter. Akár gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiás támogatással is tudunk azoknak segítő kíséretet biztosítani, akik úgy döntenek, hogy szeretnének változtatni ivási szokásukon – részletezte Dr. Bensó Beáta.

A Mentálhigiénés Központban az Anonim Alkoholisták tatabányai csoportjának szerdánként 18 órától van gyűlése. A 06-30/ 881-7367-es telefonszám a gyűlés időpontjától függetlenül hívható. Itt munkatársak nincsenek jelen, csak olyan emberek, akik maguk is alkoholfüggők, „megjárták a hadak útját”. Többen közülük bizonyos idő óta, vagy akár évek óta nem fogyasztottak alkoholt. Ők belülről látják ezt a problémát és a belőle kivezető utat, saját tapasztalattal rendelkeznek és tudnak segíteni.

Aki a rendelésre szeretne bejelentkezni, az a 515-577 telefonszámon tud időpontot kérni az első beszélgetésre, ahol eldöntik, miben tudnak segíteni ahhoz, hogy változtatni tudjon.

 

Legolvasottabb cikkeink