• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Alvás receptre - de miért is alszunk?

Lapszemle 2017.10.14 08:08 Forrás: nepszava.hu
Alvás receptre - de miért is alszunk?

Felhívja a figyelmet az alváshiány és az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség, az elhízás továbbá a mentális problémák összefüggéseire.

Sok tanulmányt, cikket, tudományosat és kevésbé tudományosat olvashattunk az elmúlt időben arról, mennyi időt szükséges naponta alvással töltenünk. Matthew Walker, aki a Kaliforniai Egyetem Humán Alvástudomány Központjának igazgatója, négy és fél évet töltött azzal, hogy megírja Miért alszunk? című könyvét. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az alváshiány és az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség, az elhízás továbbá a mentális problémák összefüggéseire.

Az alváshiány - amely napi hat óránál kevesebb alvást jelent - szerinte ma már katasztrofális, járványos. A rövidebb mint hét óra alvás nevezhető kevésnek, a nyolc óra volna elég, amit egyre nehezebben adunk meg magunknak. Bár az alváshiány biológiai működésünk semmilyen területét nem hagyja érintetlenül, minden résbe behatol, nem látunk, hallunk olyan felhívást, amely az alvás fontosságát hangsúlyozná. „Mikor volt olyan, hogy nem az altatót írta fel egy orvos, hanem magát az alvást? Ezt elsődlegessé kéne tenni, sőt ösztönözni" – nyilatkozta a The Guardiannak adott interjújában Matthew Walker – olvasható a Népszava – online oldalán.

Walker kezdetben különféle demenciákban szenvedő emberek agyhullám mintázatát vizsgálta éber állapotban, de nem látott különbségeket. Kutatásainak eredményessége akkor változott meg, amikor rájött, nem az éber, hanem az alvó agy aktivitását kell vizsgálni, így lehet kimutatni a demencia különböző altípusait.

Négy-öt óra alvás után azoknak a sejteknek a száma, amelyek a minden nap keletkező rákos sejteket elpusztítják, hetven százalékkal csökken. Nő többek között a mell-, a prosztata-, a méh-, és vastagbélrák kockázata. A negyvenöt éven felüliek, ha hat óránál kevesebbet alszanak, 200 százalékkal növelik a szívroham, vagy az agyvérzés kockázatát. Ilyenkor nő a szívverések száma és ezzel együtt a vérnyomás is. Az alváshiány megzavarja a test vércukorszint szabályozó rendszerét, a sejtek ilyenkor nem megfelelően reagálnak az inzulinra, így a keveset alvók a cukorbetegséget megelőző állapotba (hiperglikémia) kerülnek. Az elhízáshoz pedig azzal járul hozzá az alváshiány, hogy csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amely a telítettséget jelzi, és növeli az éhségérzetet adó hormon szintjét. Így a kevés alvás a túlsúlyosságot előidéző harmadik tényezővé lép elő a mozgáshiány és a feldolgozott élelmiszerek mellett.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink